Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спазват ли се противоепидемичните мерки в Благоевград

  За трета поредна събота наш репортер извърши проверка за съблюдаването на валидните противоепидемични мерки. В сравнение с миналата събота, се наблюдава по-нататъшно влошаване на изпълнението на предписанията в заповедта на министъра на здравеопазването, касаещи и режима на работа на търговските обекти, които наблюдаваме.
  Вчера от Ямбол дойде предупреждението: „Градът буквално пламна! Населението в града много жестоко подцени цялата ситуация, т.е. ние нямаме едно локализирано огнище, даден квартал или улица, имаме случаи в целия град и те продължават да растат всеки ден. В последните няколко дни центърът се наводни – кафенета, пейки, хората не спазват никаква социална дистанция“,  заяви зам.-директорът на областната болница д-р Валентин Вълчев. 
   Днес пропускателен режим на открития пазар за земеделска продукция в Благоевград практически липсваше, гражданите можеха да влизат свободно във вид и "количество", оставени на собствената им преценка. Увеличили са се рязко и продавачите, които изобщо не ползват защитни средства, а купувачите на много от щандовете стояха един до друг (можете да видите снимките в галерията).
   От отново проверените 10 търговски обекта на бул. "Джеймс Баучер, само в пет провавачите бяха с лични предпазни средства, като в 8 от обектите наблюдавахме обслужване на клиенти, които влизат в тях без маска. Клиенти без лични предпазни средства се обслужваха и на закрития пазар в града.
   Парковете и парковите зони, въпреки недоброто време, са оживени, като все по-очевидно не се спазва настоятелната препоръка да не се ползват пейките и съоръженията за сядане (тъй като предразполагат към активни контакти на двама и повече граждани отблизо и без предпазни средства).

Галерия

Вижте още
Мая Падарева

Читалищният деец Мая Падарева получи престижното отличие „Златен век“

  Дългогодишният секретар на Народно читалище „Георги Тодоров – 1885“ в Белица Мая Падарева, бе удостоена с Грамота „Златен век“, за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Припомняме, че престижното отличие се присъжда от Министерството на културата, по повод 24 май, на дейци от различни..

публикувано на 28.05.20 в 15:43

СЗО:Българчетата на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол, канабис и ранен старт на сексуалния живот

Българските юноши са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и ранен старт на сексуалния живот. Това показва доклад на Световната здравна организация за здравното поведение на 11-15-годишни в Европа. “ За съжаление това го виждаме от години вече, как в България духовната нищета, духовната криза опустошава живота на младите..

публикувано на 28.05.20 в 15:14

Многодневни трудови договори вече и в тютюнопроизводството

„Заради благоприятните климатични условия, Кампанията по разсаждането на тютюна тази година върви много добре. До ден се очаква да бъдат разсадени на 100 % предвидените за целта площи. Вече е приключило разсаждането на едролистните сортове „Басми“ и „Бърлей“ – съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на..

публикувано на 28.05.20 в 14:33

Повече храни от фермата до трапезата

По-голямо търсене и предлагане на биологични продукти, както и насърчаване на биологичното земеделие, са сред основните акценти в новата Стратегия „От фермата до трапезата“ на Европейската комисия. Амбициозните мерки ще гарантират, че здравословното хранене ще е по-лесно приложимо за гражданите на Европейския съюз, включително ще бъде подобрено и..

публикувано на 28.05.20 в 14:31

Иновативно сътрудничество – два факултета с общи нови специалности в ЮЗУ

За да отговорят на новите изисквания на пазара на труда, на все по-динамичните и променящи се условия, два от факултетите на Югозападния университет „Неофит Рилски“ обединиха усилия и създадоха две нови съвместни програми. „Славянски език (руски) и туризъм“ и „Чужд език и бизнес администрация“ са дело на ръководствата на Филологическия и..

публикувано на 28.05.20 в 13:20

“Златен век“ за непослушното старо момче от Петрич

    Най-големият шоумен във Варна – Кирил Аспарухов, бе отличен с наградата „Златен век“. Призът на Министерството на културата той получава заради изявите и инициативите си в културния живот на Варна, като те имат национална и европейска значимост. През годините, дали ще го видим като водещ на филмовия фестивал „Любовта е лудост“, на шампионати по..

публикувано на 28.05.20 в 11:56

Възнесение Господне е!

Десетки миряни изпълниха храма „Въведение Богородично“ в Благоевградза да отбележат църковния празник Възнесение Господне (Спасовден). Всички те дойдоха за да се помолят най–вече за здраве и благоденствие, с мисъл за най-близките и обичани хора.Част от посетителите на църквата имаха личен повод да празнуват, почитайки имения ден на свои роднини...

публикувано на 28.05.20 в 10:44