Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Обявиха резултатите на Националния литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов" – Кюстендил

Биньо Иванов

Организаторите на Националния литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов" – Кюстендил обявиха резултатите от неговото 14-то издание.
    Журито е присъдило първа награда на Албена Димитрова от София – за стихотворението "Обичам те, татко". Втората награда е за Красимира Макавеева от София – за стихотворението "Безсилие", а на трето място е класирана Иглика Пеева от Русе, със стихотворението "Ще се завърнеш в своята Итака…".
    В анонимната надпревара тази година са участвали 127 поети от цялата страна, с 381 стихотворения. 
    Журито е присъдило и 10 специални награди за автори от София, Монтана, Тополовград, Стара Загора, Лом и Хасково. Присъдена е и награда за млад автор, която получава Габриела Панова от Кюстендил – за стихотворението "Обратно броене".
    Литературният конкурс е ежегоден. Организира се от читалище "Братство" и Община Кюстендил. Целта му е да продължи литературна традиция на  Кюстендил, за чието обогатяване и развитие има  принос творчеството на Биньо Иванов – поетът, свързал трайно съдбата си с този град, казаха организаторите.

Вижте още

Благоевград отбеляза тържествено 215 години от рождението на легендарния Ильо Войвода

    Днес Благоевград отбеляза 215 години от рождението на легендарния Ильо Войвода. Той е един от малкото поборници за свобода, който участва в почти всички въстания за независимост и доживява Освобождението на България. Наричали го „последният хайдутин” и „войводата на войводите”. Възпят е в песенното творчество, а съвременниците му го описват..

публикувано на 28.05.20 в 20:05

Общинският съвет в Петрич прие решение за закриване на училището в село Михнево

На редовната си сесия днес Общинският съвет в Петрич прие решение за закриване на училището в село Михнево. „За“ гласуваха 22-ма общински съветници, а 11 бяха против. Нина Попова, директор дирекция „Образование и култура“ в община Петрич посочи, че решението е считано от 1 септември, т.е. от началото на следващата учебна година: „Децата, които..

публикувано на 28.05.20 в 19:35

През юни отпада режимът на водата за Перник

През юни отпада режимът на водата за Перник, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след блицконтрола в Комисията по регионална политика. Законопроектът за ВиК сектора ще бъде готов за обществено обсъждане през следващата седмица. Предвижда се създаване на отделен воден регулатор:  "В една административна област..

публикувано на 28.05.20 в 18:55

ЮЗУ „Неофит Рилски“ ще приема студенти в специалност „Право“ и в задочна форма на обучение

Югозападният университет „Неофит Рилски“ ще приема студенти в специалност „Право“ в задочна форма на обучение, това стана ясно на провелото се редовно заседание на Академичния съвет на ЮЗУ „Неофит Рилски“.  Ректорското ръководство предприе и редица действия с цел улесняване на кандидат-студентите. Желаещите да се обучават в университета могат..

публикувано на 28.05.20 в 18:52

ЧЕЗ Разпределение и Община Дупница обсъдиха възможности за сътрудничество за бъдещи проекти

ЧЕЗ Разпределение България проведе среща с местните власти в община Дупница. На нея бяха обсъдени инвестиционните намерения на двете страни и възможностите за взаимно сътрудничество при тяхната реализация. На срещата присъстваха Цветомир Ралчев, директор „Стратегическо планиране и развитие на мрежата“ в ЧЕЗ Разпределение България, Петър Нецов,..

публикувано на 28.05.20 в 17:56

Община Кюстендил очаква предложения от производители на череши за организирането на тържища

Кметът на Кюстендил Петър Паунов очаква предложения от производителите на череши в общината за това къде да се направят тържища, с оглед по-добрата реализация на продукцията. Това стана ясно по време на днешното заседание на Общинския съвет в града.  До утре кметовете и кметските наместници от общината трябва да представят списъци с площадките, където..

публикувано на 28.05.20 в 17:51

Общинският съвет в Банско одобри антикризисни мерки за облекчаване на бизнеса и жителите

Общинският съвет в Банско одобри с пълно единодушие антикризисни мерки, целящи облекчаване разходите на бизнеса и жителите на общината. Съгласно решението, отстъпката от 5% за плащане на таксата за битови отпадъци на физически и юридически лица е в сила до 30 юни, а до края на настоящата година, търговците, ползващи общински терени за търговска..

публикувано на 28.05.20 в 17:43