Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Банско одобри антикризисни мерки за облекчаване на бизнеса и жителите

Снимка: БГНЕС

Общинският съвет в Банско одобри с пълно единодушие антикризисни мерки, целящи облекчаване разходите на бизнеса и жителите на общината. Съгласно решението, отстъпката от 5% за плащане на таксата за битови отпадъци на физически и юридически лица е в сила до 30 юни, а до края на настоящата година, търговците, ползващи общински терени за търговска дейност на открито, ще плащат 50% от дължимата такса. Зам. кметът Сашка Въчкова уточни, че тези мерки ще доведат до намаление на приходите от порядъка на 130-150 хил. лв. До края на април намалението на събираемостта е с 13%, а прогнозните разчети предвиждат увеличение на този процент. Това вероятно ще наложи промени в бюджет 2020 на община Банско, за да се компенсира намалението на приходите, стана ясно на сесията.

Съветниците одобриха Годишен план за младежта в община Банско. Изпълнението на някои от заложените в него дейности ще се адаптира съобразно противоепидемичните мерки на държавно и местно ниво и обстановката в страната. На заседанието беше приет годишния доклад за 2019 г. за изпълнение на Общинския план за развитие 2014-2020 г. В изказване пред съветниците кметът Иван Кадев определи резултатите като задоволителни. Той посочи като причини за ниската си оценка степента на изпълнение на множество проекти, които са недовършени, прекратени или просрочени. Знакови обекти и инфарструктура като ремонт на сградите на поликлиниката и центъра за спешна медицинска помощ, изграждане на водохващания за Банско и Добринище, изработване на устройствени планове за селищните образувания, тренировъчни спортни терени, монтиране на улично осветление, са някои от неизпълнените дейности, а те са определящи за развитието на община Банско, подчерта кметът. Според него е нужно да се направи подробен анализ на изпълнението на Общинския план за развитие 2014-2020 г. на нарочна сесия. Общинските съветници одобриха актуализация на наредбата за условията за установяване на жилищни нужди и настаняване под наем в общински жилища. С нея се цели коректно и законосъобразно разпореждане с общинска собственост. По предложение на председателя на Общинския съвет Димитър Русков беше одобрена промяна в правилника на съвета, съгласно която ще бъдат избрани двама заместник-председатели на местния парламент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кметът на Благоевград на форума Digital4Blagoevgrad: Развитието на дигиталната сфера е пътят, по който можем да създадем икономика с много голяма добавена стойност

Успешни маркетингови стратегии в сферата на дигиталното предприемачество бяха представени днес на бизнес форум в зала „22 септември“, организиран за втора поредна година от Digital4Bulgaria в партньорство с Община Благоевград.Конференцията Digital4Blagoevgrad „Дигитални възможности за бизнеса“ бе открита от кмета на Благоевград Методи Байкушев..

публикувано на 20.04.24 в 18:48

Пирин и Черно море не си вкараха гол

Отборът на Черно море завърши наравно 0:0 срещу Пирин като домакин и остана далеч от лидера в генералното класиране на българската Първа футболна лига. "Моряците" са с 62 пункта и с десет зад шампиона Лудогорец, а ЦСКА-София е с още две пасив и може да излезе на второ място с успех срещу Арда в неделя. През първото полувреме нямаше голове, а Черно море..

публикувано на 20.04.24 в 17:35

Община Благоевград с кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата

Тя ще се проведе в два последователни дни – 22 и 23 април. Отпадъците ще се приемат в мобилен събирателен пункт за безвъзмездно предаване, който ще бъде разположен, както следва: На 22.04.2024 г от 10:00 до 12:30 часа на адрес: гр. Благоевград, ул. "Св. Иван Рилски“ и площад "Македония“, до сградата на Камерна опера Благоевград и от 13:00 до 16:00..

публикувано на 20.04.24 в 14:44

Кюстендил отбеляза 148- та годишнина от избухването на Априлското въстание

С едноминутно мълчание събралите се на паметника „Булаир“ в Кюстендил почетоха паметта на героите и мъчениците на Априлската епопея от 1876 година. Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от областният управител инж. Александър Пандурски, кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, зам. – кметовете Кристиян Иванчов и Бойко Клечков,..

публикувано на 20.04.24 в 14:30

Стартира кампанията – „Подкрепяй родния си отбор – Пирин е голема планина“

ОФК "Пирин" стартира кампанията за привличане на повече деца и младежи на стадиона за домакинските мачове на представителния отбор - „Подкрепяй родния си отбор – Пирин е голема планина“. Кампанията ще включва предоставяне на безплатни билети за мачовете на „Гнездото“ на ученици от 1-ви до 4-ти клас от различни училища в Благоевград, запознаване на..

публикувано на 20.04.24 в 14:18

Проведе се първо заседание на РИК 01-Благоевград

 Днес, 20.04.202 4 г., се проведе първото заседание на РИК - Първи изборен район - Благоевградски за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.  На първото заседание приветствие отправи областният управител Мария Димова, която пожела ползотворна работа и се ангажира с..

публикувано на 20.04.24 в 14:00

Главчев с предложение към президента – иска да поеме и външното министерство

Служебният премиер Димитър Главчев да бъде и външен министър. Това е предложил самият той вчера на президента Румен Радев. "Вчера водихме разговори с президента Радев и му предложих аз да поема външно министерство. Ако издаде указ да поема външно министерство, ще нося политическа отговорност и за него. В сегашния състав с министър Димитров цялата..

публикувано на 20.04.24 в 13:45