Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бурни дебати на сесията за освобожденията и назначенията в общинската администрация в Благоевград

 Няколко извънредни точки прие в началото на заседанието си Общинският съвет в Благоевград днес, сред които определяне на членове на временна комисия за избор на омбудсман, тъй като мандатът на досегашния – доц. Валентин Василев, изтече. Съветниците избраха Кирил Илиев за председател на комисията. 

 В началото на заседанието свои емоционални изказвания направиха Иван Кацарски, управител на “Джумая Стейдж Фестивал“ ЕООД и Бранимир Митов, директор на ДТ“Проф. Енчо Халачев“. И двамата засегнаха теми, касаещи културния живот в общината, оцеляването на провежданите досега фестивали и на дейците на културата, най-вече тези, които са на свободна практика. Бранимир Митов поиска оставката на заместник - кмета Василиса Павлова. От своя страна тя заяви, че ще отговори и на двамата в писмен вид. Отговорът ще бъде изпратен и до медиите. 

 Общинският съветник Албина Анева попита какви и колко хора са освободени и колко са назначени в общинската администрация в Благоевград, както и дали има незаети работни места. Получен е писмен отговор, в който са посочени само незаетите бройки. Ссекретарят на община Благоевград Мария Стойнева, посочи, че отговорът на кмета е изчерпателен и че всички назначения са направени съгласно приетата от общински съвет структура на общинската администрация. 

 Съветниците разгледаха годишния финансов отчет за 2019 –та  на ОФК "Пирин", който е реализирал печалба в размер на 334 хил.лв. От ГЕРБ предложиха промяна в Общия устройствен план с цел недопускане на застрояването на кортовете в района на парк „Бачиново“. И този казус предизвика престрелка между основните опоненти – БСП и ГЕРБ. БСП настояваше предложението да влезе за разглеждане в комисиите на местния парламент. От ГЕРБ настояха за вземането на бързи мерки. В крайна сметка бе предложено и прието: ОбС възлага на кмета на общината да предложи изменения в Общия устройствен план, касаещи кортовете в района на парк Бачиново и да изготви списък на всички спорни имоти, които са с различно предназначение. Съветниците настояват до изработването на новия устройствен план да бъде наложен мораториум върху зелените и спортните имоти и да не бъдат внасяни предложения за инвестиционни промени.

 Отхвърлена бе предложената от общинската администрация Система за прием в първи клас в общинските училища на територията на община Благоевград.

 Чуйте в звуковия файл репортажа на Мариана Попова:

Вижте още

150 благоевградчани протестираха срещу управлението на страната

Протест срещу досегашното управление за втори път се проведе в центъра на Благоевград. На площад „Георги Измирлиев“ се събраха около 150 протестиращи, които поискаха оставката на правителството, на главния прокурор Иван Гешев и на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Присъстващите изразиха своето недоволство и от ниските доходи и..

публикувано на 13.07.20 в 19:37

Финансова подкрепа за предприятия в борбата с последствията от пандемията

Средно големи предприятия могат да кандидатстват с проектни предложения по процедура „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020. Целта е да бъдат осигурени средства за средните предприятия, за справяне с последствията от пандемията..

публикувано на 13.07.20 в 19:05

Стефан Апостолов се отказва от съдийството

Депутатът и международен футболен съдия Стефан Апостолов прекратява кариерата си на арбитър. За решението си Апостолов е уведомил българската Съдийска комисия още през месец юни, съобщи за Радио Благоевград Стефан Апостолов. Като мотив за отказа си той е посочил лични причини и контузията, която го извади от пролетния сезон на efbet лига...

публикувано на 13.07.20 в 18:46

Отличия за ФГ "Веселина" – Благоевград

В град Котел на 11.07.2020 г. в конкурса „Песенна дъга над Кутев“ взеха участие възпитаниците на фолклорна група „Веселина“ към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, които се завърнаха с отличия и завоюваха призови места. Чуйте в звуковия файл ръководителя на групата Веселинка Боянова:

публикувано на 13.07.20 в 15:53

Бъдещите надежди на Банско по биатлон взеха участие в подготвителен лагер

Тренировките бяха целенасочени и развиващи специфичните качества на спортистите. Състезателите изкачиха връх Мусала и се запознаха с еко пътеките на Рила в околността. Клуба по биатлон „Банско 2019” в момента работи с над 30 състезатели, част от които ще представят града ни на състезания през идващия сезон.  Лагерът беше осъществен с подкрепата на..

публикувано на 13.07.20 в 15:47

Общо 346 безработни от Кюстендил ще преминат през обучителни курсове за придобиване на професионална квалификация

Общо 346 безработни от област Кюстендил ще преминат през обучителни курсове за придобиване на професионална квалификация в различни специалности, съобщиха от Регионалната служба по заетост. Планирано е 42 процента от успешно завършилите курсовете да бъдат наети за три месеца на работа, а останалите да бъдат насочени към свободни работни места,..

публикувано на 13.07.20 в 15:20

В болниците в област Кюстендил от коронавирус се лекуват 15 души

Положителни проби за коронавирусна инфекция в област Кюстендил за дните от от 10 до 12 юли са дали 22 души, съобщиха от Областния щаб за борба с коронавируса. Новозаразени има в общините Кюстендил, Дупница, Рила, Сапарева баня и Кочериново. Осем души са хоспитализирани в болницата в Кюстендил. Настанените за лечение са петима мъже и три..

публикувано на 13.07.20 в 14:40