Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни почивки за семейства, чиито деца не са виждали морето

За четвърта поредна година фондация „Ако си дал“ осигурява почивки за семейства, чиито деца никога не са виждали морето, поради финансови затруднения. 

"Всяка година изпращаме по 30 семейства на море в Поморие, където имаме база, като им осигуряваме абсолютно всичко – от транспорт, 5 нощувки и храна, до плажни принадлежности и козметика. Идеята на инициативата е да осигурим ваканция и красиво преживяване на деца, които никога не са виждали морето и чиито близки нямат възможност да ги заведат. Условията, на които трябва да отговарят семействата, са никога да не са водили децата си на море, както и децата да живеят в семействата, т.е. да не са оставени в социални домове. Под „нямат възможност“ имаме предвид родителите да не харчат парите си за пороци, като тютюнопушене, например, а да харчат парите за децата си, но въпреки това да не им стигат", каза за Радио Благоевград Стефан Чолаков от фондацията.

Програмата ще се реализира през юни и юли. 
"Тази година все още имаме свободни места. За съжаление тази година и дарителите са по-малко. През изминалите години осигурявахме и джобни пари за сладолед на децата, но това лято бюджетът ни е по-скромен. При нас всичко се случва, благодарение на частни дарители. Не използваме никакъв друг обществен или държавен ресурс. Имаме нужда от дарения с хранителни продукти, плажна козметика, хигиенни материали за семействата, както и от джапанки и бански за децата", каза още Стефан Чолаков.
Цялото интервю на Елеонора Тахова със Стефан Чолаков чуйте в звуковия файл – > 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Осиновяването, добре дошло, дете!“ - терапевтична група за родители

Терапевтична група за родители, осиновили деца създават детският психолог Невена Иванова и Теодора Тодорава, осиновител. Тяхната обща цел и мисия е да помагат на осиновените деца, на техните родители, на кандидат-осиновители и всеки, който  иска да се докосне до темата осиновяване. И Невена, и Теодора са  лично свързани с етапите от..

публикувано на 29.03.24 в 15:18
Таня Борисова

Помощ за българското образование в селските райони

Асоциацията на българските села започва програма „Ново възраждане за българското образование в селските райони" с „Озарена педагогика“. Идеята е да бъдат обучени в едногодишен курс учители в детски градини, като за тях ще бъдат отпуснати стипендии. Това обясни за Радио Благоевград Таня Борисова, координатор на Асоциацията на българските села...

публикувано на 29.03.24 в 11:59

Смехът като лекарство

В стресовото и динамично ежедневие все по-трудно е да внесем повече позитивни емоции, смях и радост в живота си. Но има практика, наречена йога на смеха, която може да подобри физическото здраве, да ни освободи от негативните чувства  и да ни помогне да поддържаме връзка с духовната ни природа. Помага ни да развием способността си да..

публикувано на 29.03.24 в 11:26
Василиса Валеова

Подготовката на приема за първи клас в община Благоевград закъснява

Организацията на приема на децата в първи клас в общинските училища в Благоевград закъснява и това изключително много затруднява работата на директорите на учебните заведения. За това алармира в ефира на Радио Благоевград общинският съветник Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание към ОбС. Тя обясни,..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

Втори СТЕМ център изграждат в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Якоруда

Със средства по Плана за развитие и устойчивост във всяко българско училище ще бъде изграден СТЕМ център. Направленията са пет – природни науки, математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии. В СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Якоруда изграждат втори СТЕМ център по роботика и зелена енергия. „Ще направим една мини..

публикувано на 27.03.24 в 14:07

Рулетката с мандатите се завърта за втори път

В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с втория мандат на кандидат за министър-председател, номиниран от "Продължаваме промяната" – "Демократична България".  "С чиста съвест ще върнем папката празна", това обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Думите му идват часове преди връчването на втория проучвателен мандат на..

публикувано на 27.03.24 в 10:10

България и светът отбелязаха Часа на Земята

От Мадрид до Ханой и от Хелзинки до Кейптаун светът отбеляза Часа на Земята. За 18-а поредна година WWF направи милиони хора съпричастни към каузата за опазване на околната среда. Хиляди емблематични сгради изгасиха светлините за един час между 20:30 и 21:30, за да отдадат почит към природата и да изпратят послание към бизнеса, правителствата и..

публикувано на 25.03.24 в 13:22