Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С куче на плаж или в чужбина

Слушатели на Радио Благоевград и собственици на домашни любимци поставиха важни въпроси, свързани с пътуването в чужбина с домашен любимец – има ли нови изисквания, трябва ли да бъдат направени нови здравни тестове и сертификати на животните, са част от питанията. Потърсихме за коментар д-р Марина Иванова, директор на Българския офис на Фондация „Четири лапи“, според която, изискванията не са сложни и са едни и същи за пътуване с домашен любимец във всички страни от Европейския съюз.

„Във връзка с Covid-19 е добре все пак, преди да предприемем пътуване, да проверим, какви са изискванията в съответната държава и дали има нови такива, първо за нас хората, а след това и за животните, които ни придружават. Иначе, необходимите документи за пътуване в чужбина с домашен любимец, са регламентирани от Европейския съюз и са общо 5 на брой - поставен микрочип и европейски паспорт на животното, в който се поставят стикерите на направените ваксини, са два от най-важните. Важно е също така, всеки домашен любимец да бъде ваксиниран против бяс, като ваксината трябва да бъде направена минимум 21 дни преди пътуването. Освен тези документи, в повечето държави се изисква и така нареченият „здравен сертификат“ на животното или декларация за здравното му състояние. Важно е да правим сезонното обезпаразитяване на домашните любимци, независимо, дали ще пътуваме зад граница с тях или не“ – обясни д-р Иванова. Тя съобщи още, че засега не се изискват тестова за Covid-19 за животни или подобни документи, защото коронавирусите, от които страдат животните, са съвсем други от този в момента.

Ветеринарният лекар коментира и доколко е удачно да ходим на море с домашния любимец, като най-често това е куче.

„Най-важното е винаги да носим със себе си вода и купичка за вода, за да не отива животното да пие от солената вода, защото това обикновено води до стомашни проблеми. Другото важно е да осигурим сянка на домашния любимец, защото при тези високи температури, те лесно прегряват“ – посъветва д-р Марина Иванова, според която, дали да водим кучето си на море, зависи и от неговия темперамент.

Според нея, има животни, които не обичат водата, а други които обичат да се къпят с нас, редно е да се съобразим и с околните около нас хора, да не оставяме домашния любимец да ги притеснява.

По отношение на опасността от прегряване или получаване на топлинен удар на домашния любимец, д-р Иванова посъветва да го наблюдаваме и при първи симптоми, като учестено дишане, вялост и липса на енергия, да потърсим ветеринарен лекар.

„Никога, през лятото,  не оставяйте домашния любимец сам в затворен автомобил, дори и за 5 минути, защото това може да бъде фатално за него. Добре е да проверим предварително, дали плажът, който ще посетим е достъпен и за домашните любимци, това зависи и за хотела, в който ще отседнем“ – допълни още д-р Марина Иванова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с д-р Марина Иванова:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09

Великденски акции в Кочериново

Великденски инициативи организират от „Заедно за успех“ в Кочериново. По традиция екипът на сдружението обединява усилия заедно с учениците от Средно училище „Христо Ботев“ в града. В навечериeто на светлия празник в арт работилниците деца и младежи ще изработват креативни изделия, с които ще се включат в благотворителния базар. Това..

публикувано на 19.04.24 в 11:29

Фотоизложба в защита на човешките права

„Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” – това е призивът на най-новата инициатива на  сдружение „Мулти култи колектив“. Основната цел е да се повиши осведомеността и да се посочат вредните последици от расизма в различни социални аспекти, включително като предизборен политически инструмент в българските политически..

публикувано на 19.04.24 в 10:40

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45