Гл. ас. д-р М. Баймакова от ВМА: Болният от епидемичен паротит (заушка) трябва да бъде напълно изолиран

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова

 „Епидемичният паротит е вирусно инфекциозно заразно заболяване. Човекът е източник на заразата. Ваксинацията е единственото средство за превенция, с което може да се редуцира циркулацията на вируса“ – това заяви в интервю за Радио Благоевград гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Катедра „Инфекциозни болести“ на ВМА в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“ на Радио Благоевград – БНР. Тя съобщи, че от началото на тази година по данни на Центъра по заразни и паразитни болести, има регистрирани 9 болни от партотит (заушка).

  Симптомите: В повечето случаи – лека температура, неразположение, безапетитие, обща отпадналост. Вирусът предизвиква оток в околоушните слюнчени жлези. Появява се напрежение, оток около бузата, ухото, под челюстта. Пациентите съобщават, че имат затруднено дъвчене, преглъщане. Този оток не е свързан със силна болка и няма видими промени от възпалението.

 „При възможните усложнения паротитния вирус засяга нервната система. При засягане на енцефалитната компонента, на черепно-мозъчни нерви, главния мозък - тогава говорим за по-сериозно състояние, което изисква терапевтични грижи. В около 30 % от случаите се наблюдава засягане на тестисите – развитието на орхит, особено при млади мъже и момчета след пубертета. Възможна е появата на много силен оток и болка и зачервяване в областта на тестисите. В тези случаи е задължително болният да бъде в покой, в определени случаи се поставя специална повдигаща превръзка и се следи да  не се засегне репродуктивната  способност на тестисите.“ – коментира д-р Баймакова. Тя уточни, че е възможно и засягане на панкреаса и развитието на панкреатит. Това може да бъде съпроводено със силни коремни болки, гадене, повръщане. „При болни с тази диагноза  между 1 и 15% е възможно да настъпи поражение на слуха и това трябва да бъде един от мотивите да се ваксинираме“ – каза специалистът от ВМА.  Д-р Баймакова съобщи, че както при повечето вирусни заболявания, така и при това, няма медикамент, който директно да елиминира паротитния вирус. Облекчават се симптомите.


  Ваксината срещу паротит е въведена в България още в далечната 1975 година. Тогава се наблюдават и определени пропуски, които довеждат през 1997-99 година, а след това 2007-2008 г. до много големи епидемии от паротит. Тъй като клиничната картина не протича тежко, голяма част от пациентите не търсят медицинска помощ, не са изолирани, а са източник на заразата. Болните трябва да бъдат изолирани – в домашни или болнични условия, тъй като чрез секретите от респираторния тракт, основно чрез слюнката, отделят вируса.

 Чуйте в звуковия файл разговора с гл. ас. д-р Магдалена Баймакова: