Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Средец чака пари от държавата за ремонт на мостове

р. Факийска край Голямо Буково

Средства за ремонт на мостове и за превантивни дейности чака Община Средец от междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Администрацията не може да финансира сама подобни проекти, категорични са оттам.

Темата с превенцията относно наводнения предизвика разпален дебат на последната сесия на Общинския съвет в Средец. От администрацията още чакат пари от междуведомствената комисия по бедствия и аварии за възстановяване на щети. През миналата година са подадени документи за финансиране на ремонт на мостовете в с. Белила и с. Голямо Буково. Опозицията нападна администрацията, че не е достатъчно активна, а Живко Гърков влезе в спор с кмета Иван Жабов. Жабов коментира, че дигите са собственост на „Напоителни системи“ и няма как администрацията да извършва ремонти там.

"Жабов: Не може ние да намерим пари по някакъв проект и да ги вложим в дигите. Ние какво общо имаме общината, като собственост, в дигите? Първо няма да ни одобрят, изобщо - ще ни отхвърлят!

Гърков: Хората в тази община, данъкоплатците, не ги интересува кой административно отговаря. Хората ги интересува, че не са защитени"

Проблем има и с коритото на р. Факийска, признава кметът Иван Жабов:

"Имаме и готовност да изчистим и р. Факийска, в урбанизираната територия на с. Голямо Буково, тъй като там имаме предписание от Басейновата дирекция. Чакаме да има комисия, която да разгледа проектите и да определи финансиране. Това са огромни средства, това е наемане на техника..."

Общината няма средства за подобни дейности, подчерта той.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изграждат модерна специализирана детска болница в Бургас

Кметът на Община Бургас Димитър Николов и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова подписаха днес споразумение за изграждане на модерна детска болница в морския град. Документът позволява да започне реалното планиране на дейностите за изграждане на специализираното лечебно заведение. "Партньорството между Община Бургас и..

публикувано на 06.07.20 в 17:13

Проекти за над 10 млн лв се изпълняват по Програмата за морско дело и рибарство в община Бургас

На територията на община Бургас се изпълняват проекти за над 10 млн. лв. по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. Това стана ясно по време на среща на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева с Димитър Янчев, председател на Сдружение „Морски сговор“, която се проведе на рибарско селище „Ченгене скеле“ край..

публикувано на 06.07.20 в 16:14

Продължава пръскането за комари

Въздушни обработки срещу ларви на комари с мотоделтапланер ще се извърват в следващите три дни (07, 08 и 09 юли). Ще бъдат обхванати водните площи по обходния канал на Атанасовско езеро и крайбрежния район на езерото Вая в посока кв. "Лозово", кв. "Долно Езерово" и кв. "Горно Езерово" и Комлушка низина. Пръскането ще бъде извършено от 6.00 до 10.00..

публикувано на 06.07.20 в 15:45

"Булевард Демокрация" на 6-ти юли

Подозирахме го, но вече е решено - до края на месеца сме в извънредна епидемична обстановка. Не е ясно до кога, това зависи само от нас - от броя на болните, от делата на здравите и най-вече - от маските. У докато у нас вече е ясно, че баловете и отворените барове подмладиха заразата, то в Испания си патят от това и взимат мерки. Колкото и да подцениха..

публикувано на 06.07.20 в 14:23

Частично е затворен пътят Дебелт-Средец, заради катастрофа

Движението по пътя Дебелт-Средец се осъществява в една лента поради, съобщават от пресцентъра на Агенция пътна инфраструктура.  Причината е пътен инцидент, който се е случил в участъка на пътя Бургас - Средец.  От там призовават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват указанията на "Пътна полиция". 

публикувано на 06.07.20 в 12:10

Спасителите в Бургас с американски уред, заменящ дишането уста в уста

Спасителите на бургаския плаж използват специален американски уред, който заменя дишането уста в уста. Тази година, заради опасността от коронавирус към водното спасяване и плажуващите има редица изисквания.  Водните спасители разговарят с плажуващите от задължителна дистанция. Досегът се избягва дори във водата, поясни дългогодишния спасител на..

публикувано на 06.07.20 в 11:44

Затварят източното платно на "Демокрация"

Източното платно по бул. "Демокрация" в участъка от ул. "Цар Симеон I" до ул. "Св. Св. Кирил и Методий", ще бъде затворено, съобщават от Община Бургас. Това ще се случи  от 10.00 часа на 07 юли, вторник до 23 август. Платното от страната на Приморския Парк ще бъде затворено заради продължаващите ремонтни дейности там.  Движението на МПС ще се..

публикувано на 06.07.20 в 11:08