Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Ден до пладне" - на 1 септември

Снимка: БГНЕС

Три министерски оставки разклатиха управлението в края на седмицата. Честно да ви кажа, приличаха си повече на уволнение, след като премиерът разпореди министрите Радев, Московски и Нанков да си ходят, заради ситуацията около тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души. Умишлено казвам около, защото така и не разбрах каква точно вина имат тримата. Защото, ако имат вина, заради която им се иска оставката, трябва и Цацаров да се поинтересува от тях. Или бъркам? На този фон, вицето Симеонов заяви, че ще преосмисли поведението си и смисълът на управляващата коалиция, която вече не била коалиция, защото никой не ги бил питал за оставките. И така, радостни, че хвърчат глави, изпращаме тази седмица. За съжаление, оставките няма да решат проблеми, трупани с години, миришещи на корупция и безхаберие. След като се оказа, че синът проверява бащата дали добре си е свършил работата.

Това е обзорното предаване на БНР – Бургас, „Ден до пладне“, ето и акцентите от седмицата:

-  Източването на мазута от потъналия кораб край Созопол ще започне следващата седмица.През седмицата министърът на околната среда и водите Нено Димов провери на място на какъв етап е подготовката за операцията

-  Решението на Общинския съвет в Царево по казуса "Силистар" да бъде спряно. Това разпореди премиерът Бойко Борисов на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков през седмицата.

-  Кой е виновен за катастрофата край Своге – докато повдигат обвинения на шофьора, хвърчат оставки, ние попитахме бургазлии

-  И още по темата – след тежкия инцидент, държавата се реши и ще се опита централизира контрола по пътищата в единно звено. Това беше и едно от предложенията, отправени от Института по пътна безопасност. Повече за неговия смисъл и ефект – от Михаил Попов от организацията – наш гост след 10 ч.

-  Всяка година в края на август до към 10 - ти септември се наблюдава голямо търсене на учители. Тази година не прави изключение, като в момента има около 215 свободни места.

-  Слаб сезон и бедни туристи. Това са първите коментари на търговците в Слънчев бряг за лято 2018-а. Една ефирна разходка – в края на лятото

-  И още – от днес започва „евтиното море“. Какви намаления предлагат по курортите и кой може да се възползва от тях

-  През седмицата зададохме въпроса трябва ли крайбрежната алея в Морската градина на Бургас да бъде споделена за пешеходци и велосипедисти. Знаете, в онлайн пространството, тече спор дали велосипедистите трябва да минават от там или не, дали е безопасно.

-  И още един акцент от седмицата – ще има ли някакво бъдеще за Жабарника в Бургас. Каква е визията на общината и на общинските съветници?

-  Интересен ден предстои на „Аполония“ днес. 3 концерта , представяне на книгата на Георги Господинов „Вашите наши тела“ и хитовият спектакъл „Чамкория“ са включени в програмата. С концерт на Младежката филхармония пък бяха открити снощи Празниците на изкуствата.

-  Над 88 участници се включват в V-тият Национален фестивал „С песните на Комня“. Събитието днес дава началото на тържествата по случай празниците на град Средец. Целта му е да популяризира разнообразния репертоар на странджанската народна певица Комня Стоянова.

-  Паметник на избитите през 1878 г. християни в Българово да бъде изграден. Идеята е на местни жители, а средствата ще се събират чрез дарителска кампания

-  За трета поредна година Община Приморско е домакин на ултра крос триатлон „Лъвско сърце“. Състезанието се провежда в две категории УЛТРА и ЩАФЕТА и днес и утре ще тества възможностите на атлетите

-  Телефонът за връзка с нас е 82 59 95, с код 056. Можете да ни пишете във Фейсбук, да се свържете с нас чрез Инстаграм и Туитър. Аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 12 ч.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дезинфекцират църквите, проверяват големите предприятия

Църквите в Бургас  ще бъдат дезинфекцирани. Това реши днес Общинският кризисен щаб от днес. Започна и вторият етап по дезинфекциране на кв. Победа, като  се влиза и в дворовете и празните пространства извън уличната мрежа, обясни кметът Димитър Николов. В резултат на получени сигнали за нарушения на мерките в предприятия, екип от служители на РЗИ..

публикувано на 30.03.20 в 15:11

Община Созопол напомня, че срокът за плащането на данъците с отстъпка е удължен до 30 юни

От Община Созопол уведомяват собствениците на МПС и недвижими имоти, че срокът за ползване на отстъпка в размер 5% от данъчните задължения за 2020г. се удължава до 30 юни. Задълженията могат да бъдат заплатени както на място в касите на Община Созопол и останалите кметства, така и по банкова сметка (налична в сайта  www.sozopol.bg ), с пощенски запис,..

публикувано на 30.03.20 в 15:01
Плъх. Летящ. Не е от Китай

"Булевард Демокрация" - на 30 март

Феновете на китайския зодиак напомнят, че сме в годината на плъха. И разкриват любопитна аналогия – седим си вкъщи (като по дупките), носим си пак храна на същото място и там си я ядем, а видим ли човек – крием се. Дааа…. Интересна аналогия. И друга – китайски зодиак. Китайски. Откъде дойде короната? Айде, стига толкова аналогии. Днес пък..

публикувано на 30.03.20 в 14:59

Въвежда се вечерен час в Малко Търново

След проведеното заседание на Общински кризисен щаб в Малко Търново бяха въведени  мерки за ограничаване на опасността от разпространение на COVID – 19. Това съобщава кметът Илиян Янчев. Въвежда се вечерен час за всички жители, посетители и гости на Община Малко Търново, считано до отмяна на извънредното положение – от 21:00 часа (вечер) до 07:00ч...

публикувано на 30.03.20 в 14:18

Продължава да нарастват поставените под карантина в Бургас

С вчерашна дата отново нараства броят на поставените под карантина лица в Бургас. В неделя те са 114. За сравнение, в събота бяха само 10. Ситуацията е динамична и трудно предвидима. Всеки ден едни хора влизат в графата на поставените под карантина, а други излизат. Статистиката ще е със сигурност по-бедна на цифри, ако повече бургазлии спазват..

публикувано на 30.03.20 в 13:56

Дезинфекцията в Община Несебър се извършва по график

Община Несебър извършва дезинфекция на селищата на територията си. В три от селата - Тънково, Оризаре и Гюльовца, обработката на уличната мрежа бе извършена в сроковете, определени по график. Всички дейности са на регулярен режим на изпълнение, до отмяна на извънредното положение. Действията по дезинфекция в община Несебър се..

публикувано на 30.03.20 в 13:15

Смарт Бургас вече е и с образователна секция

Община Бургас разработи интерактивна програма за активно взаимодействие "Заедно ще се справим с игри и забавления у дома". Тя няма за цел да измести и замести установените в условията на извънредно положение електронни комуникационни канали между училище и ученици, които работят отлично. Но е една допълнителна помощ и възможност. Програмата е качена в..

публикувано на 30.03.20 в 13:01