Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галя Желязкова (ГЕРБ): Бюджет 2019 е балансиран и спазващ приоритетите на правителството

„В бюджета за следващата година продължават да се надграждат вече заложените за тази година приоритети и развитие на най-важните политики. За разлика от обещания за следващата година и тепърва оформящи се платформи на други политически формации, ние работим с конкретни ангажименти в различните сектори, които са изпълними и реални. Всичко извън това е манипулиране на общественото мнение и е лишено от конкретика“. Това заяви народният представител от ГЕРБ Галя Желязкова, която е член и на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика. Тя очерта няколко ключови приоритета при изготвяне на новия държавен бюджет, както и макроикономическите перспективи.

„Бюджетът е амбициозен, но изпълним, защото е плод на целенасочена държавна политика. Продължава тенденцията за понижаване на нивото на безработица, което достига до исторически най-ниски стойности - от 5,4 % за 2018 г. до 4,8 %; за 2019 г.. Запазват се положителните очаквания за икономическия растеж за периода 2019-2021 г. Растежът на БВП се очаква да бъде съответно 3,7 %, 3,5 % и 3,5 % за годините от периода 2019-2021 г. През следващата година БВП трябва да достигне 116 милиарда, което е доказателство за завиден икономически растеж“, коментира бургаският депутат.

"Фокусът в Бюджет 2019 е поставен върху образованието, предвидено е увеличение на заплатите на преподавателите с 20%. Така до 2021 г. ще се постигне двойно увеличение на възнагражденията на учителите в сравнение с 2017 г. „Това е добър стимул все повече млади хора да завършват педагогическо образование. Друг важен приоритет е социалната политика. За хората с увреждания допълнително се отпускат 150 милиона. Заложено е увеличение на всички пенсии от средата на следващата година с 5,7%, а таванът се вдига от 910 на 1200 лева. Максималният осигурителен доход също се вдига на 3000 лева. Минималната работна заплата от следващата година става 560 лева. Над 40 милиона повече ще бъдат отпуснатите целеви помощи за отопление“, допълни Галя Желязкова.

Нови моменти се въвеждат и по отношение общинските бюджети. Общини с по-нисък фискален капацитет ще получат достъп до изравнителна субсидия. По този начин ще бъде преборен икономическият дисбаланс наместно ниво. Преразпределянето на целевата субсидия за капиталови разходи ще осигури допълнителен ресурс за подпомагане на общините по четвърта и пета категория.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започнаха срещите за служебен премиер: Росен Желязков, Димитър Радев, Димитър Главчев

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Държавният глава може да избира от ограничен списък. 9 са възможностите, след като вчера заместник-омбудсманът Елена Чернева Маркова подаде оставка. Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е сред възможности кандидати за служебен премиер, от..

публикувано на 28.03.24 в 13:15

Борисов към Радев: Не назначавайте за служебен премиер Росен Желязков или Димитър Главчев

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов помоли президента Румен Радев да не избира за служебен премиер председателят на парламента Росен Желязков или Димитър Главчев.  "Аз г-н Главчев не съм го виждал може би от 7-8-10 години, а към г-н Желязков ще впрегна цялата агитационна мощ на групата, на партията, на Изпълнителната комисия, да не ни го..

публикувано на 28.03.24 в 13:07

ИТН върна мандата. На ход е президентът – избор на служебен кабинет, впоследствие вот

"Има такъв народ" върнаха папката с третия проучвателен мандат на президента Румен Радев, който на свой ред обяви, че започва консултации за сформирането на служебен кабинет.  ИТН получи папката от президента, след секунди я върнаха – празна! "Напълно разбираме трудната ситуацията, в която ви поставиха с ненужните промени в..

публикувано на 28.03.24 в 11:50

Общинският съвет в Сливен заседава днес

Предстои днес Общинският съвет в Сливен да синхронизира Наредбата за упражняване правата на собственик на Общината в търговските дружества с общинско участие в капитала и общинските предприятия със Закона за корупцията.  Една от спорните  точки в дневния ред ще бъде свързана с финансирането на местния футболен клуб ОФК Сливен, чийто президент е Йордан..

публикувано на 28.03.24 в 08:21

Третият мандат - в ръцете на ИТН

Днес в 11.00 часа държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "Има такъв народ". Така от партията на Слави Трифонов ще трябва да посочат кандидат за министър-председател. Това съобщиха от президентството. Кандидатът ще има седем дни, за да предложи структура  и състав или да я върне...

публикувано на 28.03.24 в 08:17

ПП-ДБ върнаха мандата, поискаха от президента и избори 2 в 1

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ, а те от своя страна върнаха веднага папката празна, поискаха избори 2:1 и обявиха, че няма да участват в разгворите за третия мандат. "Връщам мандата неизпълнен", каза Николай Денков и отбеляза, че няма подкрепа за реформите.  ПП-ДБ при президента: Взеха папката с..

публикувано на 27.03.24 в 15:50

Борисов: Не ГЕРБ са отговорни за провала на преговорите за правителство

Не ГЕРБ са отговорни за провала на преговорите за съставяне на правителство. Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар на обвиненията на лидерите на обединението. "В единия случай казват Бойко помогни ни, после - виновен е за всичко", заяви той.  Христо Панчугов: Няма възможност за съставяне на правителство...

обновено на 27.03.24 в 13:12