Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински съветници предлагат конкретни мерки за опазване на спортните площадки от вандалски прояви

Осигуряване на условия за поддържане и охрана на изградени спортни площадки – спортни игрища и площадки за спорт на открито оборудвани със фитнес уреди. За това настояват в докладна записка общинските съветници от ГЕРБ-Бургас арх. Димитър Георгиев, Калчо Белов и Стефан Колев. Те посочват и причините за предложението си, като акцент е констатиране на вандалски прояви, довели до амортизиране на площадките, както и повреди от атмосферни условия. Ползването на повредените площадки крие от своя страна опасност от наранявания и контузии за бургаските жители.

„Приоритет на общината през последните години е изграждането на спортни площадки от различен тип. При оглед на съществуващите спортни терени се установи, че една част от съоръженията са повредени и това ги прави опасни за ползване. Има и липса на допълнителни спомагателни постройки, необходими към спортните съоръжения–съблекални, санитарни възли и място или съоръжение за закупуване на вода, кафе или чай. Тези дейности не са предвидени с проектите за тези спортни площадки, предвид факта че те са изградени като ремонт на съществуващи площадки за спорт“, коментират съветниците от ГЕРБ.

Като положителен пример е посочено стопанисването на спортната площадка в к-с „Изгрев” до. бл. 29, която се използва почти денонощно и е в отлично състояние.

От ГЕРБ предлагат да се предвиди нова т.17 от действащата Наредба за преместваемите обекти, с която да се регламентира „преместваем обект или съоръжение на юридическо лице, необходим за изпълнение на подписани с Община Бургас договор за текущо поддържане и охрана на изградени спортните площадки – спортни игрища и площадки за спорт на открито оборудвани със фитнес уреди“.

Съветниците предлагат на кмета на Oбщинa Бургас да възложи изработването на схеми по реда на чл. 56 и чл.57 от ЗУТ за ситуиране на преместваеми обекти и слънцезащитни съоръжения в близост до съществуващи спортни площадки и площадки за фитнес уреди, осигуряващи обслужването и поддръжката на съоръженията. Tе да се отдават на търг чрез Тръжната комисия в общината, а наемателите им трябва да поддържат съответните съоръжения в изправност.

„За да се осъществи нашата идея, е необходимо провеждането на процедури по реда на чл.134, ал.1 т.2 ЗУТ за изменение на действащи подробни устройствени планове за УПИ в границите, на които има изградени спортни площадки с цел създаване на устройствени условия за допълнителни обслужващи помещения като основно застрояване. Възлагаме още на кмета на Община Бургас да изготви количествено стойностни сметки за необходимия текущ ремонт на всяка една спортна площадка, да се подготвят процедури за отдаване на търг за спортни площадки с променено предназначение в „Спортни обекти и съоръжения” съгласно § 1 от ДР, т. 30 на ЗФВС за спортни площадки без променено предназначение и за тези без променено."

Съветниците са посочили в своята докладна, която е публикувана на страницата на Общинския съвет, по какъв начин предложението им е регламентирано според Закона за физическото възпитание и спорта в съответните параграфи. Не се предвиждат средства от бюджета, като посочените дейности могат да се изпълнят от Общинска администрация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кворум има, а в кулоарите – спречкване между "Възраждане" и ПП-ДБ

В кулоарите на парламента отново се стигна до физически сблъсък между депутати от "Възраждане" и ПП- ДБ. А междувременно вътре в пленарната зала депутатите събраха кворум и заседанието започна. Това се случи, след като ГЕРБ – СДС влязоха. Така се събра кворум от 125 народни представители. След събирането на кворума Асен Василев..

публикувано на 25.04.24 в 10:26

Атентатът на летището в Бургас и отвличането на двама български моряци в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летището в Бургас през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена..

публикувано на 25.04.24 в 10:23

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума. Когато се иска оставка на председателя на НС, се прави веднъж в мандат. Хората, които вчера избягаха, днес с..

публикувано на 25.04.24 в 09:56

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 08:57

Стопирането на соларния парк в община Средец остана извън дневния ред на сесията /ОБНОВЕНА/

Докладната записка за стопиране на проекта за соларен парк край селата Дюлево, Дебелт, Светлина и Суходол  остана извън дневния ред на днешното заседание на общинския съвет в Средец. Десетки жители на засегнатите села очакваха в залата отмяна на решението за изграждане на фотоволтаична централа до селищата им.  Докладна записка за стопиране на..

обновено на 24.04.24 в 14:05

Ивайло Вълчев:„Има такъв народ“ има готовност за предстоящите избори 2 в 1

„Има такъв народ“ има готовност за предстоящите избори 2 в 1. Това коментира бургаският депутат Ивайло Вълчев. Според него позициите на партията сега са по-добри в сравнение с предходните избори.   "На парламентарните избори партиите, които бяха в сглобката, особено ПП - ДБ, те ще трябва много да се обясняват на своите избиратели. Мисля, че..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Тренд" за нагласите преди вота 2 в 1: ГЕРБ-СДС водят с над 9% пред ПП-ДБ

Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори. Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение, а 11% оценяват положително промените в Конституцията – в частта ѝ за служебния кабинет. Това са малка част от изводите от последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг..

публикувано на 24.04.24 в 09:39