Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече средства ще има за малките населени места в следващия програмен период

 Нови възможности за усвояване на европейски средства ще осигури оперативната програма за регионално развитие до 2027 година. Министерството на регионалното развитие ги представя в различните региони на страната. За какво ще са парите, кой ще ги получава и как ще се кандидатства разясни в Бургас зам.-министър Деница Николова.

С повече  от настоящата сума от 3 млрд. лева ще разполага  програмата. Увеличението ще дойде от Европа и  от националния бюджет, с който ще се дофинансират проектите. Той също ще бъде завишен, обясни Деница Николова. Повече пари ще има за малките региони и тяхната свързаност с големите градове:

По отношение на Бургас, ще запазим линията на финансиране на града като основен център за растеж със съответни бюджети,които да могат да допринасят за развитието на градските пространства. Но вече основният ни фокус ще бъде за привличане на икономическия сектор в рамките както на структуриране на проектите, така и на тяхното изпълнение, за да търсим посока за увеличаване на стандарта на живот.Ще дадем възможност през новия период да бъдат финансирани и малките населени места,които до настоящия момент бяха изключени от възможността за достъп за финансиране, включително и поради политиката,която се водеше от страна на Европейската комисия, насочена основно към градските центрове.

Ще осигуряваме по-добра свързаност на малките населени места и центровете. 

Така, примерно, няма да се насочват пари само за пътна инфраструктура, а ще се надгражда транспортна свързаност,икономически оператори с инвестиции, компонент за квалификация на човешките ресурси, осигуряване на кадри и стимулиране на работодатели.

Проектите ще претърпят промяна по отношение на структура- те ще са не към един определен сектор, а ще има компоненти от всеки един сектор.

Общата сума ще бъде разпределена по региони според нуждите им , уточни Николова. Ще има конкурентна среда по отношение на проектите, защото нуждите са много. Трябва да се изведат най-важните, които могат наистина да допринесат за икономическия стимул на конкретно място, населено, територия или регион. Ще търсим възможност да бъдат финансирани именно тези проекти, които имат най-голям, съществен принос за хората.

Планира се и промяна в Регионалните съвети за развитие, които ще се обособят като регионални структури, които да осъществяват предварителна селекция на проектите. Като регионален орган те ще имат възможността да определят  коя инвестиция е по-важна за населението и региона. Предвижда се регионалните съвети да предоставят писма за подкрепа на кандидат-бенефициентите по програмите за териториално сътрудничество. Експертите на Световната банка са разработили общо четири варианта за промяна на функциите и отговорностите им, които ще бъдат обсъждани на всички  стратегически консултации в страната. Разработват и нови стратегически документи за регионално развитие на национално, регионално и общинско ниво. До края на годината ще бъде актуализирана Националната концепция за пространствено развитие, в която ще бъдат посочени националните приоритети. 

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как ще финансират ремонта на пътя Царево - Малко Търново

Концепция за основен ремонт на пътя Царево - Малко Търново и мерки за облагородяване на туристически обекти ще бъде подложена на гласуване в интернет.  До 20 април всички заинтересовани ще имат възможност да се запознаят с нея и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да я подкрепят или да направят коментари или възражения. Получаването на..

публикувано на 18.04.24 в 17:15

Икономическа полиция и НАП проверяват къмпинг "Тополи" в залива Вромос

Сектор "Икономическа полиция" и Националната агенция за приходите ще се включат в проверките на така наречения къмпинг "Тополи" в залива Вромос, съобщи областната администрация в Бургас. Това стана ясно след работна среща там на междуведомствената комисия. В Община Созопол, РИОСВ и Областна дирекция „Земеделие“ са образувани преписки относно неговата..

обновено на 18.04.24 в 15:20
Заседание на комисията по устройство на територията към Общински съвет-Бургас

Изграждането на жилищна сграда притеснява голям инвеститор в кв. "Мадика"

Голям инвеститор с притеснения относно строеж на 10-етажна жилищна сграда. Мястото е бургаският квартал „Мадика“, където „Сидоинвест“ има производствена база с инвестиция от 10 млн. лв. Ръководството е изпратило писмо до Общинския съвет на Бургас, а казуса обясни зам.-кметът по строителство Чанка Коралска по време на заседание на постоянната..

публикувано на 18.04.24 в 12:26

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър Кирил Вътев. С тях не са водени разговори за евентуалния му наследник на поста. Според председателят на регионалната структура в Бургас - Николай Киров, предстои да се приемат още важни закони. Той определи като сполучлив мандата на Вътев и според него украинската помощ е..

обновено на 17.04.24 в 14:28

До юни ще е готов проектът на ОУП на община Царево

До началото на юни ще е готов проектът на Общия устройствен план на община Царево. Това заявиха проектантите на работна среща в общината с екипа на Националния център за териториално развитие, които по възлагане от регионалното министерство работят по проекта. От своя страна кметът Марин Киров сподели: ”Наясно сме с рестрикциите на всички..

публикувано на 17.04.24 в 09:46

Как бизнесът да получи до до 500 хил. лева за иновации: представят процедурата в Бургас

От 50 хил. до 500 хил. лева за разработване на иновации може да получат българските малки, микро и средни предприятия по процедура на Министерството на иновациите и растежа. Тя ще бъде представена на 17 април в Бургас, в „Морско казино“ от 10 часа, след което ще има панел за въпроси и отговори. Кандидатстването е до 15 май, а едно от..

публикувано на 16.04.24 в 15:58

Разширяват обхвата на проверките за нерегламентирано къмпингуване

Продължават проверките за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в област Бургас – всички имоти държавна собственост, съобщават от Областната администрация. Само за два дни са констатирани 80 каравани, неправомерно разположени на плажа „Вромос“ край..

публикувано на 16.04.24 в 15:00