Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Ден до пладне" - на 17 август

Снимка: karacitours.bg

Напрежението покрай НАП-лийкс и чумата по свинете започна да намалява. Така е у нас – всяко чудо за три дни. Ще мине време и дори ще забравим за тези проблеми и скандали, докато дойдат следващите. Които и тях ще забравим и „колелото на времето“ продължи да се върти.

На този фон, наградихме Пламен Георгиев, който доби скандална популярност покрай работата на т. нат. Антикорупционна комисия и с апартамента си, с дипломатечески пост във Валенсия. Разни зевзеци подмятат, че е наказание, защото в испанския град имат проблеми с канализацията и лятото доста понамирисвало. Направо си не е работа да излезеш на терасата. Ако имаш такава.

В Сливен, болен мозък, намиращ се в човек, изнасили и уби седемгодишно дете. В Бургас, група млади вандали, чупят, нападат и стрелят посред бял ден. Пияни, а някои – и друсани. Каквото и да кажа тук, все ще е малко.

На този фон, БДЖ се похвали с единственият по рода си, уникален и неповторим локомотив, изрисуван с графити. Взе разстоянието от София до Бургас за около 6 часа. 6! А един читател написа във Фейсбук – страницата ни, че емблемата на държавата е този остарял и амортизиран влак. Може и да е прав…

Това е обзорното седмично предаване „Ден до пладне“. До 12 ч. – с мен, Мариян Иванов.

Ето и акцентите:

-  Мъртвото вълнение взе жертви и тази година, а туристи продължават да пренебрегват него и съветите на спасителите.

-  Скандално обществено обсъждане на проекта за център за временно съхраняване на опасни битови отпадъци в Созопол. Какво притеснява хората от с. Атия?

-  Защо се стигна до масово измиране на риба край Руенското село Ръжица, кой и защо източи язовира?

-  Развитието на терена на бившето военно летище край село Равнец е сред актуалните теми през последните дни. Миналата седмица общинският съветник Константин Бачийски представи своята идея за превръщането на Равнец в свободна икономическа зона. От Община Бургас имат други планове

-  В лошо състояние ли е единственият в Европа Дендрариум край Приморско и кой се грижи за него?

-  Остров Света Анастасия отбеляза на 15 август  храмовия си празник. С хоро, много музика и поетичен рецитал туристическият комплекс изненада туристите, решили да посетят в този ден единственото обитаемо късче земя по Българското Черноморие.

-  Несебър също празнува през изминалата седмица на 15 август. Градът на ЮНЕСКО  посрещна  десетки хиляди туристи, които са привлечени от морето и културно - историческото му наследство.

-  Хиляди българи ще се включат днес във възпоменателния събор в „Петрова нива“ край Малко Търново

-  Документален филм за Георги Баев, уникални кадри от ателието на художника, представи през изминалата седмица Недялко Йорданов в Бургас.

-  Бели полярни вълци, бели кенгура, платинени лисици, миещи мечета  радват многобройните посетители в  бургаския  лицензиран зоопарк. Как собствениците му се грижат за тях през лятото?

-  За първи път от създаването си финалът на традиционната ветроходна регата „Кор КарОли“ ще бъде даден утре в Бургас.

-  Телефонът за връзка с нас е 056/82 59 95, можете да се свържете с нас и чрез Фейсбук, Инстаграм и Туитър. Аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 12


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дезинфекцират църквите, проверяват големите предприятия

Църквите в Бургас  ще бъдат дезинфекцирани. Това реши днес Общинският кризисен щаб от днес. Започна и вторият етап по дезинфекциране на кв. Победа, като  се влиза и в дворовете и празните пространства извън уличната мрежа, обясни кметът Димитър Николов. В резултат на получени сигнали за нарушения на мерките в предприятия, екип от служители на РЗИ..

публикувано на 30.03.20 в 15:11

Община Созопол напомня, че срокът за плащането на данъците с отстъпка е удължен до 30 юни

От Община Созопол уведомяват собствениците на МПС и недвижими имоти, че срокът за ползване на отстъпка в размер 5% от данъчните задължения за 2020г. се удължава до 30 юни. Задълженията могат да бъдат заплатени както на място в касите на Община Созопол и останалите кметства, така и по банкова сметка (налична в сайта  www.sozopol.bg ), с пощенски запис,..

публикувано на 30.03.20 в 15:01
Плъх. Летящ. Не е от Китай

"Булевард Демокрация" - на 30 март

Феновете на китайския зодиак напомнят, че сме в годината на плъха. И разкриват любопитна аналогия – седим си вкъщи (като по дупките), носим си пак храна на същото място и там си я ядем, а видим ли човек – крием се. Дааа…. Интересна аналогия. И друга – китайски зодиак. Китайски. Откъде дойде короната? Айде, стига толкова аналогии. Днес пък..

публикувано на 30.03.20 в 14:59

Въвежда се вечерен час в Малко Търново

След проведеното заседание на Общински кризисен щаб в Малко Търново бяха въведени  мерки за ограничаване на опасността от разпространение на COVID – 19. Това съобщава кметът Илиян Янчев. Въвежда се вечерен час за всички жители, посетители и гости на Община Малко Търново, считано до отмяна на извънредното положение – от 21:00 часа (вечер) до 07:00ч...

публикувано на 30.03.20 в 14:18

Продължава да нарастват поставените под карантина в Бургас

С вчерашна дата отново нараства броят на поставените под карантина лица в Бургас. В неделя те са 114. За сравнение, в събота бяха само 10. Ситуацията е динамична и трудно предвидима. Всеки ден едни хора влизат в графата на поставените под карантина, а други излизат. Статистиката ще е със сигурност по-бедна на цифри, ако повече бургазлии спазват..

публикувано на 30.03.20 в 13:56

Дезинфекцията в Община Несебър се извършва по график

Община Несебър извършва дезинфекция на селищата на територията си. В три от селата - Тънково, Оризаре и Гюльовца, обработката на уличната мрежа бе извършена в сроковете, определени по график. Всички дейности са на регулярен режим на изпълнение, до отмяна на извънредното положение. Действията по дезинфекция в община Несебър се..

публикувано на 30.03.20 в 13:15

Смарт Бургас вече е и с образователна секция

Община Бургас разработи интерактивна програма за активно взаимодействие "Заедно ще се справим с игри и забавления у дома". Тя няма за цел да измести и замести установените в условията на извънредно положение електронни комуникационни канали между училище и ученици, които работят отлично. Но е една допълнителна помощ и възможност. Програмата е качена в..

публикувано на 30.03.20 в 13:01