Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите студенти прекрачиха прага на новия медицински факултет към „Проф. д-р Асен Златаров“

| обновено на 16.09.19 в 15:03

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


След като миналата година беше открит филиал на националната художествена академия в града,Бургас днес направи още една стъпка в утвърждаването си на университетски град – 40 студенти прекрачиха прага на медицинския факултет на „ Проф. д-р Асен Златаров“.В новата сграда на учебното заведение бъдещите лекари, техните преподаватели и гостите  чуха химна на България и на университета. По-късно студентите получиха официално и своите студентски книжки от ректора на учебното заведение проф. Магдалена Миткова и декана доц. д-р Цветан Велинов.

Новата база на факултета  и перспективите, които дава Бургас, са били водещи, студенти от цялата страната да изберат да учат тук:

От ломския край съм, тук ме приеха,обичам Бургас, от години идвам тук на почивка.Имам високи очаквания, очаквам да се покрият.От малка мечтая да уча медицина и мечтата ми се сбъдна. Все още не съм се насочила към специалност, харесвам дерматология, педиатрия и анестезиология.Има време да реша.

Ние сме от Велико Търново, Димитровград, от София.Избрахме Бургас, защото базата е нова, най-модерната в цяла България.Предполагам,че ще ни даде едно много добро образование.

Базата беше водещият избор.

Харесвам Бургас като град и предполагам, че ще е интересно.Нещо ново, нови приятели.

От Свиленград съм, градът ми харесва,университетът също.

Благодарност към всички, които работиха за идеята Бургас да има своя медицински факултет отправи  в словото си проф. Миткова:

Поставили сме си изключително амбициозна задача, лекарите, които ще завършат новия медицински факултет, да бъдат еталон за безупречен морал и професионализъм на световно ниво.На първите се пада трудната задача да зададат високи критерии, де преборят скептиците, да опровергаят недоброжелателите, да поемат отговорността от подадената от всички нас заявка за високо качество и безкомпромисен професионализъм!

Вие сте първите от първи, обърна се към студентите и кметът Димитър Николов:

В нашия регион се чувства в момента огромен недостиг на лекари, на медицински сестри и всички в сферата на здравеопазването. Надявам се, че чрез вас населението на този регион да почувства промяната.Изключително големи надежди възлагаме на този факултет. Искам специално да благодаря и на всички преподаватели, които избраха да преподават в този факултет.

Деканът на факултета доц. д-р Велинов заяви:

Медицината не е само терапевтично поведение и диагностика, медицината се развива. Това,което предстои пред вас, е да усъвършенствате тази терапия, тази диагностика. Да се грижите за превенцията на болестите.Пожелавам ви светъл път и успехи и като за последно една латинска сентенция- Non scholae sed vitae discimus – Не заради училището, а заради живота се учим.


Снимка

Снимка

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 230 млн. лева се отпускат за 22 образователни програми

Двадесет и две национални програми с общ бюджет от 230 963 400 лв. за развитие на образованието одобри правителството. Две от тях са нови - „Безопасност на движението по пътищата“ и „Без агресия за сигурна образователна среда“ . Първата е на стойност 4 300 000 лв. и има за цел формиране и развитие на компетентността за отговорно поведение на..

публикувано на 20.04.24 в 08:47

Специалната награда на БНР-Бургас в конкурса "За моята България" е за НБУ "Михаил Лъкатник"

Специалната награда на БНР-Бургас в конкурса "За моята България" е за НБУ "Михаил Лъкатник". Груповото изпълнение на учениците от началното училище в раздел "Рецитирам за България" беше впечатляващо, както като замисъл, така и като изпълнение. Художествената концепция на представянето съчетаваше рецитация, музика и актьорско изпълнение,..

обновено на 19.04.24 в 14:06

Конкурсът на НБУ "За моята България" става регионален

Ученическият конкурс „За моята България“ се провежда днес в Бургас за шести път по инициатива на Началното базово училище „Михаил Лъкатник“. Конкурсът е в две направления -"Рецитирам за България"-изпълнение на поетична творба от класически и съвременни български автори и "За теб, родино моя" за изпълнение на песен. Това е и първото издание, в което..

публикувано на 18.04.24 в 14:05

„Проф. д-р Асен Златаров“ ще подготвя бъдещи парамедици в нов център

Университет „Проф. д-р Асен Златаров” ще обучава следващия си курс парамедици в новия си Център за професионално обучение „Бургас“, съобщи висшето училище. В него те ще придобиват трета степен на професионална квалификация. Тя включва подготовка за оказване на първа помощ, транспортиране на болни и пострадали и при необходимост подпомагане на..

публикувано на 18.04.24 в 12:39

ОУ „Васил Априлов“ с концерт по повод 65 години от създаването си

Марияна Стефанова е директор на основното училище от 20 години. Тя разказа за създаването на учебното заведение през далечната 1958-1959 година: „С протокол номер 22 от 5 септември на Изпълнителния комитет на градски народен съвет – Бургас се обособява ново начално училище. Самото училище не е имало своя собствена сграда. През 1961 година..

обновено на 18.04.24 в 10:03

Сливенски ученик стана лауреат на Националната олимпиада по немски език

Ученик от сливенската езикова гимназия получи най-престижното отличие - лауреат - на Националната олимпиада по немски език, която се проведе на 30 март в Пловдив, съобщи общината. Атанас Исмаилов е ученик в 12 "е" клас в Профилираната гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов". Получената на олимпиадата оценка 6.00 се признава като..

публикувано на 17.04.24 в 17:25

Обявиха 2 май за неучебен ден в Карнобат

2 май ще бъде неучебен ден в община Карнобат, реше кметът Георги Димитров. Така учениците ще почиват шест дни със събота и неделя - от 1-ви до 6 май включително. 2-ри беше единственият учебен между Деня на труда (1 май), Великден (3-5 май) и Гергьовден (6 май). Димитров обяви решението си, като се обърна към учителите и учениците с думите:..

публикувано на 17.04.24 в 15:11