Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Можем ли с общи усилия да намалим жертвите на пътя?

| обновено на 17.09.19 в 13:42

Това десетилетие трябва да посветим на намаляването на жертвите по пътищата, смята евродепутатът Владимир Уручев. Той обясни, че политиките на Евросъюза по този проблем, са свързани с подобряването на инфраструктурата, състояниета на автомобилите, както и до промяна на поведението на самия шофьор. 

"Действат около 15 регламента в тази насока. В Европейския парламент постъпи ново предложение, когато се одобрява даден тип от автомобили, да се прилага задължително изискване за наличие на съвременни системи".

Според него, голяма част от сегашните системи за сигурност, които се монтират в съвременните автомобили, са дали резултат. Трудно обаче ще се преодолее другият основен фактор за намаляването на пътните инциденти – поведението на шофьорите. 

"Няма как на европейско ниво да се въздейства върху тях. Това е въпрос на наличие на навици, на отношение на обществото към този проблем, дори на изграждане на култура."

Заради това и превантивна кампания като тази на БНР Бургас „Спри, давам път на пешеходец“ може действително да повлия положително на мисленето на водачите.

"Може би няма да повлияе на всички, но задължително това ще има ефект върху мислещите хора. Всякакъв тип напомняния и колкото по-оригинални са те, толкова повече хората се замислят."

Затова и в деня без жертви на пътя, доброволците на БНР Бургас раздадоха повече от 1000 стикера с посланието „Спри! Давам път на пешеходец“. Кампанията беше подкрепена от КАТ „Пътна полиция“ към ОД на МВР Бургас в лицето на нейния говорител Цветелина Рандева.

"Изключително важна инициатива от гледна точка на това, че предстои активният зимен период, в който пешеходците носят тъмни дрехи. Поради което, се допускат и голям брой пътни инциденти, в които ранени и загинали са пресичащите. Точно поради това приветстваме акцията на БНР Бургас. Смятам, че с течение на времето успяхме да провокираме ангажираността на всеки един от водачите да бъдат малко по-внимателни, когато са в района на пешеходни пътеки. За съжаление обаче, има все още пътни инциденти, в които се допуска раняване или смърт. Поради това, подобен род превантивни инициативи са повече от необходими."

Кампанията подкрепиха още Община Бургас, Съюза на българските автомобилистите в града, БМЧК - Бургас и авторът на стикерите Юлиан Арнаудов от Варна.


„Спри, дай път на пешеходец“ е кампания, която посвещаваме на децата загинали при пътнотранспортни произшествия.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Народната певица Златка Ставрева пред "Детско царство"

Народната певица Златка Ставрева бе специален гост в предаването "Детско царство" на 10 март. Пред водещите Надя, Григор и Атанасия Петрова тя разказа за първите си стъпки в народното пеене и фолклорната традиция, която предава на младите. Певицата сподели: "Духът на легендарна Странджа, който нося вече толкова години, е силата на моето ежедневие,..

обновено на 10.03.24 в 16:39

Роза Боянова: Фотев говореше малко, но ронеше бисери

С кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ БНР-Бургас отбелязва  90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев. Община Бургас и БНР-Бургас обявиха събитията, посветени на поета Христо Фотев Съвместно с Община Бургас медията ни  подготвя биографична експозиция, посветена на житейския и творчески път..

обновено на 06.03.24 в 10:38

БНР-Бургас подготвя изложба за Христо Фотев пред НХК

БНР-Бургас ще отбележи 90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев с кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ Съвместно с Община Бургас обществената медия подготвя биографична експозиция, посветена на житейския и творчески път на Христо Фотев-роден на Благовещение, отдаден на словото, морето и своя Бургас. Ръкописи,..

публикувано на 23.02.24 в 15:22

Отбелязваме Световния ден на радиото

Отбелязваме Световния ден на радиото. Инициативата е на ЮНЕСКО. Тази година честването ще се проведе за 13-и пореден път, и е под наслов: "Радиото: един век информира, забавлява и образова".  Бургазлия реставрира радио апарати от Втората световна война В епохата на бурно технологично развитие, радиото остава медията, на която се доверяват..

публикувано на 13.02.24 в 10:43

Талантът е като кашлица, не можеш да го скриеш!

„Моята детска мечта беше да бъда зъболекар, но музиката преобърна живота ми и нито за миг не съжалявам!“ Това сподели певецът Стефан Илчев в ефира на предаването „Детско царство“. Водещите  Криси, Григор и Атанасия Петрова върнаха звездата с бургаски корени към детството и първите стъпки на сцената. Стефан Илчев разказа, че е бил много..

публикувано на 11.02.24 в 09:30

Разкажете ни за вашия Христо Фотев!

Роден на Благовещение, омагьосващ с думите, отдаден на морето и своя Бургас, този година Христо Фотев щеше да навърши 90 години. БНР-Бургас ще отбележи годишнината от рождението на поета с кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ Съвместно с Община Бургас ще подготвим биографична експозиция, посветена на житейския и..

обновено на 03.02.24 в 13:27