Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Ден до пладне" - на 7 декември

Снимка: БТА

През тази седмица научихме, че пилешко месо със салмонела заляло страната. Сто или стотици тонове, числата малко се разминаха. Според НПО, за това се знаело още през март. ЕК ни била информирала доста пъти. Ама ние не знаем, защото месото било за преработка. И като се преработело – нямало опасност, твърдят от агенцията, която трябва да гарантира, че ядем безопасни храни. Та, спестили ни малко нерви и ядове. Яжте спокойно, само го варете или печете малко повече. И, за всеки случай, като купувате чужбински пилета, не ги гответе целите, че салмонелата може да се е покрила някъде около кокалчетата и само да ви дебне. То гаранции дали са чужбински или наши, пак нямате. Така че – за Бога, братя, варете го и го печете.

Иначе, Франция избухна, щото Макрон им вдигна годините за пенсия. У нас Фейсбук избухна, че превели Вазов. И не само. В Сопот излезли да протестират. Няколко души. Не, че не е важно, само отбелязвам стандартите. Щото тука излезе информация, че първите пенсионери няма как да се разболеят от салмонела, щото няма да имат пари за пилета, ама само Фейсбук избухна. Нещо като с черешовото топче.

Това е обзорното предаване на БНР-Бургас „Ден до пладне“. До 12 – с Ваня Желева и с мен – Мариян Иванов.

Ето и акцентите:

-  През тази седмица разкриха историята, около намереният застрелян мъж в района на „Долно Езерово“. Убийство заради финансов спор, казаха разследващите

-  Зимата дойде, макар да не си личи много, но от общините казват, че са подготвени за нея.

-  Защо ще се вдига данъкът върху колите в Бургас, кога можем да чакаме новите електробуси и как ще се променя градът – интервю с кмета Димитър Николов

-  С колко точно ще се вдигне въпросния данък и къде в областта готвят повишаване на местните налози?

-  Общински съветници в Бургас призовават за мерки за стимулиране на раждаемостта, защото все по-малко бургазлийчета проплакват край морето за първи път. Какви са идеите им?

-  Технологични иновации помагат на хората с увреждания да работят в адвокатски кантори или да  са квалифицирани кадри в различни учереждения. Ще ви разкажем повече по темата

-  Бургас празнува на Никулден. Много музика, настроение и мирис на печена риба имаше в морския град. Денят беше изпълнен с разноборазни събития, а кулминацията беше на площад „Тройката“.

-  Ще ви разкажем и за новите почетни граждани на Бургас и за смелите бургазлии, които бяха отличени, защото са спасии човешки животи

-  И още – как ще се променя рибарското селище Ченгене скеле

-  БНР - Бургас и Регионалния исторически музей провеждаме дарителска кампания "Спаси икона". Целта ни е да съберем средства за седем големи икони, които се съхраняват в музея и имат нужда от реставрация.

-  За финал – спомен за голямата Стоянка Мутафова

-  Телефонът за връзка с нас е 056/82 59 95, можете да се свържете с БНР-Бургас и чрез Фейсбук, Туитър и Инстаграм

-  Аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 12


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дезинфекцират църквите, проверяват големите предприятия

Църквите в Бургас  ще бъдат дезинфекцирани. Това реши днес Общинският кризисен щаб от днес. Започна и вторият етап по дезинфекциране на кв. Победа, като  се влиза и в дворовете и празните пространства извън уличната мрежа, обясни кметът Димитър Николов. В резултат на получени сигнали за нарушения на мерките в предприятия, екип от служители на РЗИ..

публикувано на 30.03.20 в 15:11

Община Созопол напомня, че срокът за плащането на данъците с отстъпка е удължен до 30 юни

От Община Созопол уведомяват собствениците на МПС и недвижими имоти, че срокът за ползване на отстъпка в размер 5% от данъчните задължения за 2020г. се удължава до 30 юни. Задълженията могат да бъдат заплатени както на място в касите на Община Созопол и останалите кметства, така и по банкова сметка (налична в сайта  www.sozopol.bg ), с пощенски запис,..

публикувано на 30.03.20 в 15:01
Плъх. Летящ. Не е от Китай

"Булевард Демокрация" - на 30 март

Феновете на китайския зодиак напомнят, че сме в годината на плъха. И разкриват любопитна аналогия – седим си вкъщи (като по дупките), носим си пак храна на същото място и там си я ядем, а видим ли човек – крием се. Дааа…. Интересна аналогия. И друга – китайски зодиак. Китайски. Откъде дойде короната? Айде, стига толкова аналогии. Днес пък..

публикувано на 30.03.20 в 14:59

Въвежда се вечерен час в Малко Търново

След проведеното заседание на Общински кризисен щаб в Малко Търново бяха въведени  мерки за ограничаване на опасността от разпространение на COVID – 19. Това съобщава кметът Илиян Янчев. Въвежда се вечерен час за всички жители, посетители и гости на Община Малко Търново, считано до отмяна на извънредното положение – от 21:00 часа (вечер) до 07:00ч...

публикувано на 30.03.20 в 14:18

Продължава да нарастват поставените под карантина в Бургас

С вчерашна дата отново нараства броят на поставените под карантина лица в Бургас. В неделя те са 114. За сравнение, в събота бяха само 10. Ситуацията е динамична и трудно предвидима. Всеки ден едни хора влизат в графата на поставените под карантина, а други излизат. Статистиката ще е със сигурност по-бедна на цифри, ако повече бургазлии спазват..

публикувано на 30.03.20 в 13:56

Дезинфекцията в Община Несебър се извършва по график

Община Несебър извършва дезинфекция на селищата на територията си. В три от селата - Тънково, Оризаре и Гюльовца, обработката на уличната мрежа бе извършена в сроковете, определени по график. Всички дейности са на регулярен режим на изпълнение, до отмяна на извънредното положение. Действията по дезинфекция в община Несебър се..

публикувано на 30.03.20 в 13:15

Смарт Бургас вече е и с образователна секция

Община Бургас разработи интерактивна програма за активно взаимодействие "Заедно ще се справим с игри и забавления у дома". Тя няма за цел да измести и замести установените в условията на извънредно положение електронни комуникационни канали между училище и ученици, които работят отлично. Но е една допълнителна помощ и възможност. Програмата е качена в..

публикувано на 30.03.20 в 13:01