Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Какви са промените в данъчната кампания тази година?


Промени в данъчната кампания въвежда тази година Националната агенция за приходите. С два месеца се удължава срокът за ползване на 5 % отстъпка върху данъка за довнасяне. Предварително попълнената декларация за доходите ще бъде достъпна от март за всички, които притежават персонален идентификационен код. Самоосигуряващите се трябва да знаят, че ще могат да подават данъчните си декларации само по електронен път.

Електронните услуги на Националната агенция за приходите спестяват на хората време и средства, посочи заместник-директорът на териториалната дирекция на НАП Бургас Стефан Илчев. „Над 75 000 граждани на Бургас и региона вече имат ПИК и го използват. Това е доста голям процент повишение в сравнение с предходната година“, поясни той.

Около 40 000 данъчни декларации очакваме да бъдат подадени тази година, обясни директорът на дирекция „Обслужване“ в НАП Бургас Сияна Димитрова. Кампанията тази година започна на 10 януари и ще продължи до 30 април, когато е и крайният срок не само за деклариране, но и за внасяне на дължимите данъци.  „Вече сме приели 79 декларации, от които 50 % са по електронен път“, посочи Димитрова. Тя уточни, че в кампанията тази година има промени, които касаят както физическите лица, така и фирмите. „Основният работодател е длъжен да подаде информация към НАП за всички изплатени доходи, включителни удържаните осигуровки и данъци. Ангажиментите обаче на всеки служител, който има повече от един работодател е да занесе при основния си работодател бележки за предишно изплатените суми. До 28 февруари фирмите имат ангажимента да подадат информацията за изплатените трудови и извънтрудови доходи на всеки един служител към НАП“, обясни Димитрова.

От първи март хората ще имат достъп до информацията за данъците си, която е попълнена от техните работодатели, но само по електронен път. От тази година няма да се изискват служебни бележки и решения на ТЕЛК към годишните декларации, поясни Димитрова.

Нов момент в тазгодишната данъчна кампания е задължението самоосигуряващите се лица да декларират доходите си само по електронен път. Това се отнася за земеделските производители, едноличните търговци, работещите на патент, упражняващите свободна и занаятчийска професия.

От тази година с два месеца се удължава и срокът за ползване на 5-процентната отстъпка върху данъка за довнасяне. Декларациите ще могат да се коригират чрез еднократна коригираща декларация, като срокът за подаването ѝ е до 30 септември. Повече информация може да видите на сайта на НАП.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Абитуриенти организираха автошествие в Бургас (СНИМКИ)

Автошествие с абитуриенти се проведе днес следобед по улиците на Бургас. В него се включиха над 100 зрелостници с близо 40 автомобила, украсени с балони. Младежите се събраха край стадион Лазур и организирано, съпровождани от полицейски автомобили, преминаха през града, с надути клаксони на колите си, за да изразят емоцията си от завършването на 12..

обновено на 24.05.20 в 17:54

Отличиха бургазлията академик Никола Съботинов с голямата награда за цялостен принос в науката Питагор’2020

Министерство на образованието и науката връчи годишните награди за принос в науката. Най-важната от тях бе отредена за академик Никола Съботинов. "Днес е 24 май и Бургас има още една причина да се гордее със своите хора на културата, науката и изкуството. За мен е удоволствие да поздравя моя приятел академик Никола Съботинов за високата чест..

публикувано на 24.05.20 в 17:52

Бургас чества 24 май с тържествен камбанен звън и химна „Върви народе възродени“

С тържествен камбанен звън и химна „Върви народе възродени“ в изпълнение на солистите на бургаската опера започнаха празничните прояви посветени на Деня на българската просвета и култура в Бургас. Десетки жители на града се събраха на площада пред сградата на общината, за да проследят празничния концерт. 10 солисти от бургаската опера от прозорците..

обновено на 24.05.20 в 14:18

За първи път "Върви народе възродени" прозвуча от градския часовник в Сливен

За първи път в Сливен от градския часовник точно на обяд в 12.00 часа прозвуча празничния химн „Върви народе възродени“. Решението на кмета Стефан Радев за промяната в звученето на мелодията на часовника от „Стани, стани юнак балкански“ с химна на просветата е знак на уважение и почит към учителите, които се справят с работата си в..

публикувано на 24.05.20 в 14:16
Паметникът на Божидар Димитров в карнобатското село Искра

Осветиха паметника на Божидар Димитров в с. Искра (галерия)

Паметник на Божидар Димитров бе открит днес в карнобатското село Искра. Приживе, историкът съдейства за ремонта на храма „Св. Св. Кирил и Методи“ и дари за църквата частица от Светия кръст. Инициативата е на строителният предприемач Турхут Исмаил, който възстанови църквата в родното си село. „ Няма да е единственият паметник...

обновено на 24.05.20 в 14:04

Докладна за продажба на парцел провокира гражданско недоволство

Представители на Средна европейска класа и граждани изразиха недоволството си от докладна записка за продажба  на общински терен  в Бургас. Той се намира на ъгъла на улиците Христо Ботев и Македония, пред блоковете 50 и 31, до ДГ Раковина. Сега на мястото функционира топла скара. Комплекс Възраждане е презастроен и подобни предложения..

публикувано на 24.05.20 в 11:41

Бургас отбелязва 24 май с камбанен звън, „Върви, народе възродени“ и събития на открито

В Бургас с камбанен звън и музикални поздрави от солистите на бургаската опера на вокален ансамбъл „Фортисимо“ ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и славянската писменост. При спазване на всички мерки за безопасност празничните прояви ще продължат през целия ден. Точно в 12.00 часа камбанен звън от всички православни храмове ще..

обновено на 24.05.20 в 10:22