Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Преминаха обществените обсъждания на проектобюджета на Несебър

В рамките на три дни в селищата на община НЕсебър се проведе обществено обсъждане на Проектобюджета за 2020 година, който предстои да бъде гласуван от местния парламент.

По време на срещите по места общинските служители от ресорните звена информираха, че проектобюджетът е балансиран, изпълним и съобразен с приоритетите на общината и е направен така, че да обезпечава всички сфери и дейности. Съобразен е с принципите на управление, целящи постигане на съвременна инфраструктура, привлекателна жизнена среда, съвременни условия за образование, бизнес и инвестиции, богат културен и спортен календар, и не на последно място, е с висока степен на социална чувствителност.

Проектобюджетът на Община Несебър за 2020 г. е в размер на 65 200 000 лв., в т.ч. преходен остатък от 2019 г. по държавни дейности в размер на 596 000 лв. Както и в предходни години, в него има разчетени средства за помощи за социално слаби и лица с увреждания, помощи за новородени и програма ин-витро, за нуждаещите се от хемодиализа; запазват се и намаленията за учащи и пенсионери за ползването на общински транспорт, дофинансира се ДМК. Предвидена е издръжка на пенсионерски клубове, на спортни клубове и дружества със седалище на територията на общината, дофинансиране на читалищата на територията на общината, отделени са средства за издръжка на полицията, както и за реклама на общината като туристическа дестинация. Разчетени са средства за съфинансиране на проектите, по които са отпуснати средства по оперативни програми.

Тази година Община Несебър ще задели финанси основно за продължаване на изгражданeто и финализиране на стартирали през 2019г. обекти.

На обществените обсъждания стана ясно, че общината е предвидила средства за проектиране на реставрация и консервация на 12 паметника на културата от национално и световно значение, които ще бъдат финансирани по ОП „Региони в растеж“. Финансовата рамка е до 19 000 000 лв. Част от тях са: проект за реставрация на църквата „Христос Пантократор“; проект за консервация и реставрация на недвижима културна ценност църква  „Св. Св. Архангели Михаил и Гавраил“. Още две културни ценности са обект на реставрационни и консервационни планове – Каменна мелница в североизточната част на полуострова и Каменна мелница на провлака. Отделени са средства за проект на Общински център за изследване на черноморската флора и фауна.

Средства са предвидени за продължаване на строежа на сграда със спортна зала на градския стадион и за оборудване и обзавеждане на зрителна зала в Центъра за култура и образование „Артиум“.

Отделени са средства за доизплащане на Обществен селищен парк с открити спортни обекти в кв. „Черно море“. Продължава и поетапното изграждането на тротоари в квартала.

Със средства от бюджета ще се извърши реконструкция на част от осветлението по улиците „Св. Св. Кирил и Методий“  и „Георги Сава Раковски“ в Новия Несебър.

По време на обсъждането присъстващите бяха информирани, че част от капиталовата си политика общината  ще реализира по линия на европейско и национално финансиране.

Ще се извърши проектиране и реконструкция на улиците „Тервел“ и „Ахелой“ в Стария Несебър със средства по Програма за морско дело и рибарство.


По линия на европейското финансиране местната власт  работи по няколко проекта, най значителният от които е „Рехабилитация/ реконструкция на рибарско пристанище Северна буна-Несебър“ Отпуснатите по него средства са в размер на 8 987 065 с ДДС.

И през тази година продължава работата по проекта за изграждане на анаеробна инсталация, който Община Несебър реализира съвместно с общините Бургас и Поморие.

Продължава работа по програмата за „Морско дело и рибарство“ за финансиране на Местна инициативна рибарска група, на която ще се отпуснат средства в размер на 3 900 000 лв. за реализиране на малки проекти на местното население. 

Със средства на Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда в размер на 3085996 ще продължат дейностите по „Закриване и рекултивация на съществуващо общинско депо за битови отпадъци в местност „Чешме Тарла“ в землището на Равда.

 Продължава работата по програма “Балкани-Средиземно море 2014-2020“  по проект „Паметници на природата – креативно съжителство“ по която се предвижда реконструкция на улична мрежа в  Несебър – стар град на улиците „Мена и „Рибарска“.

Планира се реконструкция на корпуса на СУ „Любен Каравелов“ в стария град, като в момента се работи върху варианти за финансиране.


За Обзор през бюджетната година 2020 се заделят средства за продължаващото паркоустройство и благоустройство на  централната градска част. За проекта „Закриване и рекултивация на съществуващото депо за твърди битови отпадъци в м. Балабана, землище гр. Обзор, Община Несебър“ се очакват средства по ОПОС.


За Свети Влас са предвидени средства за финализиране на строителството на спортно-рекреативния парк и прилежащото му футболното игрище на територията на града.

За местността Инцараки е изготвен подробен устройствен план за улична регулация. Към момента срокът за подаване на жалби е изтекъл и започва процес на разглеждане на постъпилите възражения. След тяхното отразяване, преработеният план ще бъде внесен за повторно одобрение от Общински съвет. Следва обявяването му в Държавен вестник и след това може да се започне с проектирането на улиците и осветлението в Инцараки.

Предстои финализиране на проект за преустройство на полифункционална обществена сграда с клубно предназначение в Равда – бившата сграда на Български пощи, която Община Несебър придоби.
Със средства от фонда „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“ в Равда ще започне изграждане на соларна осветление. Проектът обхваща територията на цялото населено място.

Средства са предвидени за продължаване на изграждането на велосипедната алея, прилежащите ѝ тротоари и осветление от Слънчев бряг до селищно образование „Чолакова чешма“.

Със средства от отчисления от РИОСВ общината продължава монтажа на подземните контейнери за разделно събиране на отпадъци на територията на Сл. бряг – Запад.


За селата Оризаре, Тънково и Баня средства  са заложени за продължаване на поетапното строителство на многофункционални сгради с обществено предназначение.

Както всяка година, за всички населени места са предвидени средства за рехабилитация на уличната мрежа, осветление, тротоари и общински сгради, и други текущи ремонти.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха победителите в кампанията за разделно събиране на отпадъци

Двойно повече хора се включиха тази година в кампанията по разделно събиране на отпадъци, организирана от Община Бургас. Победителят тази година е Пролетина Халачева. Тя е събрала 34 000 точки.  „Тази година реших, че мога да покажа на моите съседи, че трябва да разделяме отпадъците и да ги носим за рециклиране. Покрай контейнерите виждам..

публикувано на 28.02.20 в 17:33
архив

Емил Бурулянов спечели конкурса за главен архитект на Община Бургас

Арх. Емил Бурулянов спечели днес конкурса за главен архитект на Община Бургас. Той получи най-много точки с концепцията си "Посока Бургас 2020+20", в конкуренция с още трима кандидати - арх. Димитър Георгиев, арх. Никола Ликоманов и арх. Свилен Добрев. Решението за избора му бе оповестено преди минути от комисия в състав: Председател - арх. Здравко..

публикувано на 28.02.20 в 17:28
Снимката е илюстративна

От понеделник ул. "Цариградска" и "Средна гора" ще бъдат частично затворени

В периода от 09:00 часа на 02 март (понеделник) до 17:00 часа на 12 март (четвъртък) ще бъде затворена за движение на превозни средства ул. "Цариградска", в участъка от ул. "Цар Калоян" до ул. "Дебелт", и кръстовището, образувано от ул. "Цариградска" и ул. "Дебелт". Във връзка с извършване на ремонтни дейности по ВиК мрежата по ул. "Средна гора" в..

публикувано на 28.02.20 в 17:24

Километрични опашки пред пунктовете за регистрация и пред КАТ в Сливен

Километрични опашки за регистрация на газовите уредби се извиват пред лицензираните пунктове в Сливен. Шофьорите се притесняват от налагането на глоби и масово регистрират газовите си бутилки. В КАТ също има голямо струпване на хора заради пререгистрацията на автомобилите с монтирани такива уредби.  При монтирането на газова уредба на..

публикувано на 28.02.20 в 16:16

Завършиха околовръстния път на Камено

Околовръсният път на Камено е вече отворен. Това съобщи кмета Жельо Вардунски във фейсбук профила си.  "Щастлив съм, че мога най-накрая да се похваля - Околовръстният път на град Камено вече е абсолютен факт! Сбъдна се мечтата на всички каменци! От днес той вече е действащ, изграден е по всички европейски стандарти, една прекрасна придобивка за цялата..

публикувано на 28.02.20 в 15:48
архив

Медицински специалисти от Бургас се включват в националния протест в столицата в неделя

Медицинските специалисти излизат на пореден национален протест. В него ще се включат и представители от Бургас на 1 март.  За разлика от предходните този ще започне през сградата на столичната болница „Пирогов“. По този начин те застават зад своя колежка, която е с административно наказание заради присъствие на протест. Има ли изпълнени..

публикувано на 28.02.20 в 15:38

Алексиев: Митко Събев отказва да ни прехвърли стадиона, затова спираме мъжкия отбор (обновена)

Община Поморие не може да постигне сделка с Митко Събев за собствеността на стадиона. Не може да играем домакинствата на футболния отбор в други градове, затова ще се лишим от мъжкия тим, но запазваме клуба и школите му, коментира кметът Иван Алексиев. Митко Събев отказва да стигнем до споразумение да ни прехвърли неговите 49.5% от собствеността на..

обновено на 28.02.20 в 15:26