Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

След дъжд качулка или как ще връщаме българите, които изгонихме

Една успяла българка, която може да се върне у нас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През годините съм се нагледал на много умилителни мерки от страна на държавници, които желаят искрено доброто ни, които желаят да ни покажат светлината в тунела, в който сме закъсали, ама единственото, което постигат тези мерки, е да пълнят ефира и сайтовете. Като подобна ми звучи и новата, предложена от социалното министерство, чрез която ще връщаме успелите българи обратно у нас. Не става ясно дали неуспелите в България ще ги пращаме някъде…

Хиляди наши студенти учат зад граница, анонсира заместник – социалният министър Зорница Русинова в сутрешния блок на НОВА. А проучване показвало, че над 60% искали да се върнат и държавата ще ги връща, щото хората тука намаляват. Търсели се и квалифицирани специалисти. Как ще ги връща? Ще им помага с пари над заплатата, ще им плаща за известно време наема, ще им осигури детегледачка, но за период до 4 месеца. Звучи хубаво. Ама само звучи.

Да ви кажа, не разбрах дефиницията „успели българи“. Някакси не схващам как един успял, наложил се българин, който работи това, което иска, за добри пари, ще се върне отново у нас. Особено в ерата на глобалното село. За някой лев отгоре и обещанието, че ще му плащат наема известно време. Имам приятели, които се върнаха. Без някой да им плаща наема, без някой да им гледа децата. Развиха си бизнес или започнаха работа, но защото така решиха. Аз самият, без да се имам за успял, живея в трети град. Никой, при местенията, не ми предлага да ми доплаща някой лев или да ми плаща квартирата. Сам се борих с живота и продължавам да се боря. А какво да кажат десетките хиляди, които правят това всеки ден? Които се чудят как да си платят сметките, данъците, таксите, да се развиват у нас, да развиват бизнес и да отглеждат деца? Защо не подпомагаме тях? Нас. Които вече сме тук. Аа, разбрах защо. Зорница Русинова обясни, че сме се целели в българите в престижни университети, където получават добро и качествено образование. Това означава ли, че нашите ВУЗ-ове, над 50 на брой и продължаващи да се увеличават и разширяват, не предлагат добро и качествено образование и че не са престижни? Ами, тогава, защо държавата продължава да ги издържа чрез държавните поръчки? Защо не се запуши първо тази дупка в кацата, вместо да се прави нова такава? Защо не се вдигнат детските надбавки, които да стимулират родителите да отглеждат децата си тук, вместо да правят чужди граждани някъде навън?

Зорница Русинова каза още, че се търсели квалифицирани кадри. Не, търсят се кадри. Във всеки бранш. Във всеки сектор. Кадри няма. Само за пример – летният туристически сезон наближава и браншът пак ще пропищи, че няма сервитьори, готвачи, камериери… Въпреки, че училищата произвеждат, ВУЗ-овете произвеждат и тези хора отиват да работят зад граница. Откъдето ще ги връщаме. Или – не, те не са завършили престижни университети. Но държавата има решение на този проблем. Ще търси работници вече не само от Беларус и Украйна, ами Таджикистан, Киргизстан и всякакви „-ани“, където заплатите им са по-мизерни от тукашните.

Но, не. Ние ще връщаме хората, които вече изгонихме. По същия прийом Министерството на туризма реши да връща българския турист, дето отиде да почива по Гръцко и Турско. Нали се сещате за оная кампания „Родното море не е демоде“.

Въобще, цялата ни политика в това отношение се крепи на онази хубава мисъл, която казват турците: Искам да имам акъла на българина, ама дето му идва отпосле*.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

14 души с коронавирус в Бургас

14 остават доказаните случаи на хора с коронавирус в Бургас. 4 от тях са настанени в Инфекциозното отделение на УМБАЛ. Втората проба на пациентката от Карнобат е положителна, въпреки доброто й общо състояние, стана ясно по време на днешното заседание на Общинския кризисен щаб. Затова тя остава за лечение в болницата. След първа положителна..

публикувано на 29.03.20 в 13:59

Намалява броят на поставените под карантина в Бургас

Отчетено е намаление в броя на поставените под задължителна карантина лица в Бургас, съобщават от общината. От администрацията призовават да не превръщаме това в повод за успокоение, тъй като според Националния кризисен щаб и експертите още не сме достигнали пика на разпространение.  От общината в Бургас ще продължат да публикуват редовно..

публикувано на 29.03.20 в 13:49

Часът на Земята у нас събра близо 160 хиляди души във виртуалното пространство

И тази година Часът на Земята обедини десетки хиляди хора у нас около каузата за опазване на природата. Въпреки извънредното положение, повече от 11 хиляди зрители се насладиха на международният LIVE концерт "Глас за планетата ", седейки удобно на дивана вкъщи. Изпълнители от България, Италия, Австрия, Ирландия, Хърватия,..

публикувано на 29.03.20 в 12:30

Прибират пейките от парковете, за да не се събират хора

Продължава регулярната дезинфекция на детски площадки, спортни зони и паркови пространства в цял Бургас, съобщават от администрацията. Обработват се дори единични люлки. Това съвсем не е покана за тяхното използване. Но дезинфекцията се налага, защото много хора продължават да ги използват. Заради топлото време през следващите няколко дни и..

публикувано на 29.03.20 в 10:28

Вирусолог: Сменяйте маските често и не ползвайте асансьорите

Маските за лице не бива да се ползват повече от два или три часа, защото стават безполезни срещу коронавируса. Това коментира д-р Георги Желев, вирусолог и преподавател в Тракийския университет.   "За да бъдат маските ефективни, е много важно да бъдат сменяни своевременно. Колкото по-дълго време се диша през маската, толкова рискът да се..

публикувано на 29.03.20 в 08:20
Снимката е илюстративна.

Предприети са мерки срещу разпространението на коронавирус в село Добромир

Улиците в село Добромир са обработени с препарат, съобщи в социалните мрежи кметът на община Руен Исмаил Осман. Днес бяха потвърдени положителните проби за коронавирус на семейство от селото. „В понеделник ще се направят тестове на контактни лица, те са предупредени и са в домашна изолация“ , допълва той. Кметът посочва, че по отношение на..

обновено на 28.03.20 в 17:54

Раздават дезинфектанти на домоуправителите в Бургас утре

Бургаските Центрове за административно обслужване ("Възраждане" - "Меден рудник", "Приморие" - ЦГЧ, "Зора" - "Лазур", "Изгрев", "Освобождение" - "Славейков", "Долно Езерово"), както и в кметствата на градските квартали ще раздават безплатно флакони с дезинфектираща течност утре от 09.00 до 16.00 часа. това съобщиха от Община Бургас. През..

публикувано на 28.03.20 в 17:10