Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

След дъжд качулка или как ще връщаме българите, които изгонихме

Една успяла българка, която може да се върне у нас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През годините съм се нагледал на много умилителни мерки от страна на държавници, които желаят искрено доброто ни, които желаят да ни покажат светлината в тунела, в който сме закъсали, ама единственото, което постигат тези мерки, е да пълнят ефира и сайтовете. Като подобна ми звучи и новата, предложена от социалното министерство, чрез която ще връщаме успелите българи обратно у нас. Не става ясно дали неуспелите в България ще ги пращаме някъде…

Хиляди наши студенти учат зад граница, анонсира заместник – социалният министър Зорница Русинова в сутрешния блок на НОВА. А проучване показвало, че над 60% искали да се върнат и държавата ще ги връща, щото хората тука намаляват. Търсели се и квалифицирани специалисти. Как ще ги връща? Ще им помага с пари над заплатата, ще им плаща за известно време наема, ще им осигури детегледачка, но за период до 4 месеца. Звучи хубаво. Ама само звучи.

Да ви кажа, не разбрах дефиницията „успели българи“. Някакси не схващам как един успял, наложил се българин, който работи това, което иска, за добри пари, ще се върне отново у нас. Особено в ерата на глобалното село. За някой лев отгоре и обещанието, че ще му плащат наема известно време. Имам приятели, които се върнаха. Без някой да им плаща наема, без някой да им гледа децата. Развиха си бизнес или започнаха работа, но защото така решиха. Аз самият, без да се имам за успял, живея в трети град. Никой, при местенията, не ми предлага да ми доплаща някой лев или да ми плаща квартирата. Сам се борих с живота и продължавам да се боря. А какво да кажат десетките хиляди, които правят това всеки ден? Които се чудят как да си платят сметките, данъците, таксите, да се развиват у нас, да развиват бизнес и да отглеждат деца? Защо не подпомагаме тях? Нас. Които вече сме тук. Аа, разбрах защо. Зорница Русинова обясни, че сме се целели в българите в престижни университети, където получават добро и качествено образование. Това означава ли, че нашите ВУЗ-ове, над 50 на брой и продължаващи да се увеличават и разширяват, не предлагат добро и качествено образование и че не са престижни? Ами, тогава, защо държавата продължава да ги издържа чрез държавните поръчки? Защо не се запуши първо тази дупка в кацата, вместо да се прави нова такава? Защо не се вдигнат детските надбавки, които да стимулират родителите да отглеждат децата си тук, вместо да правят чужди граждани някъде навън?

Зорница Русинова каза още, че се търсели квалифицирани кадри. Не, търсят се кадри. Във всеки бранш. Във всеки сектор. Кадри няма. Само за пример – летният туристически сезон наближава и браншът пак ще пропищи, че няма сервитьори, готвачи, камериери… Въпреки, че училищата произвеждат, ВУЗ-овете произвеждат и тези хора отиват да работят зад граница. Откъдето ще ги връщаме. Или – не, те не са завършили престижни университети. Но държавата има решение на този проблем. Ще търси работници вече не само от Беларус и Украйна, ами Таджикистан, Киргизстан и всякакви „-ани“, където заплатите им са по-мизерни от тукашните.

Но, не. Ние ще връщаме хората, които вече изгонихме. По същия прийом Министерството на туризма реши да връща българския турист, дето отиде да почива по Гръцко и Турско. Нали се сещате за оная кампания „Родното море не е демоде“.

Въобще, цялата ни политика в това отношение се крепи на онази хубава мисъл, която казват турците: Искам да имам акъла на българина, ама дето му идва отпосле*.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Абитуриенти организираха автошествие в Бургас (СНИМКИ)

Автошествие с абитуриенти се проведе днес следобед по улиците на Бургас. В него се включиха над 100 зрелостници с близо 40 автомобила, украсени с балони. Младежите се събраха край стадион Лазур и организирано, съпровождани от полицейски автомобили, преминаха през града, с надути клаксони на колите си, за да изразят емоцията си от завършването на 12..

обновено на 24.05.20 в 17:54

Отличиха бургазлията академик Никола Съботинов с голямата награда за цялостен принос в науката Питагор’2020

Министерство на образованието и науката връчи годишните награди за принос в науката. Най-важната от тях бе отредена за академик Никола Съботинов. "Днес е 24 май и Бургас има още една причина да се гордее със своите хора на културата, науката и изкуството. За мен е удоволствие да поздравя моя приятел академик Никола Съботинов за високата чест..

публикувано на 24.05.20 в 17:52

Бургас чества 24 май с тържествен камбанен звън и химна „Върви народе възродени“

С тържествен камбанен звън и химна „Върви народе възродени“ в изпълнение на солистите на бургаската опера започнаха празничните прояви посветени на Деня на българската просвета и култура в Бургас. Десетки жители на града се събраха на площада пред сградата на общината, за да проследят празничния концерт. 10 солисти от бургаската опера от прозорците..

обновено на 24.05.20 в 14:18

За първи път "Върви народе възродени" прозвуча от градския часовник в Сливен

За първи път в Сливен от градския часовник точно на обяд в 12.00 часа прозвуча празничния химн „Върви народе възродени“. Решението на кмета Стефан Радев за промяната в звученето на мелодията на часовника от „Стани, стани юнак балкански“ с химна на просветата е знак на уважение и почит към учителите, които се справят с работата си в..

публикувано на 24.05.20 в 14:16
Паметникът на Божидар Димитров в карнобатското село Искра

Осветиха паметника на Божидар Димитров в с. Искра (галерия)

Паметник на Божидар Димитров бе открит днес в карнобатското село Искра. Приживе, историкът съдейства за ремонта на храма „Св. Св. Кирил и Методи“ и дари за църквата частица от Светия кръст. Инициативата е на строителният предприемач Турхут Исмаил, който възстанови църквата в родното си село. „ Няма да е единственият паметник...

обновено на 24.05.20 в 14:04

Докладна за продажба на парцел провокира гражданско недоволство

Представители на Средна европейска класа и граждани изразиха недоволството си от докладна записка за продажба  на общински терен  в Бургас. Той се намира на ъгъла на улиците Христо Ботев и Македония, пред блоковете 50 и 31, до ДГ Раковина. Сега на мястото функционира топла скара. Комплекс Възраждане е презастроен и подобни предложения..

публикувано на 24.05.20 в 11:41

Бургас отбелязва 24 май с камбанен звън, „Върви, народе възродени“ и събития на открито

В Бургас с камбанен звън и музикални поздрави от солистите на бургаската опера на вокален ансамбъл „Фортисимо“ ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и славянската писменост. При спазване на всички мерки за безопасност празничните прояви ще продължат през целия ден. Точно в 12.00 часа камбанен звън от всички православни храмове ще..

обновено на 24.05.20 в 10:22