Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Брегов: Президентът е оставен сам да брани основни проблеми в обществото

 Изявлението на Румен Радев, в което обяви, че сваля доверието си от правителството, е сериозно послание, коментира за БНР Бургас Иван Брегов, правен експерт в Института по пазарна икономика.То има политически ефект, не поражда никакъв правен. Идва да каже следното, че правителството  е глухо за всички критики, които се отправят към него от страна на гражданите. Според Брегов, ние сме  в състояние, в което близки до правителството, икономически силни лица, контролират медиите. Парламент, който  не изпълнява чрез основната си функция, парламентарния контрол, да търси отчетност на работата на правителството.В ситуация сме, в която липсва всякаква чуваемост на проблемите на гражданите.Институции, които не са готови да решават тези проблеми, виждайки какво става в правосъдието, здравеопазването, в сферата на околната среда. Имаме провали по основни за едно общество функции, твърди още Иван Брегов:

Това послание от президентството е много ясен знак за отрезвяване, за сядане на масата за преговори, за отваряне на институциите към хората.Ако се погледне само тесния политически ефект за съперничество между два лидери, от това не печели абсолютно никой.

Според Иван Брегов, президентът със своето изказване не се е намесил в независимостта на властите. Така, както обяви премиерът:

В българския конституционен модел президентството се допира до всяка една от трите власти -до изпълнителната в лицето на Министерски съвет, до законодателната в лицето на Народното събрание и до съдебната в лицето на съда и прокуратурата, по много особен начин.Все пак президентът насрочва избори за Народно събрание, дава мандат за съставяне на правителство и назначава председателите на върховните съдилища и главния прокурор.

Президентът успява да запази неутралитет, твърди още правният експерт:

Неутралитетът е абсолютен и начинът, по който ще познаете дали той подкрепя някаква партия и дали някаква партия подкрепя него, е заявеното му намерение да внесе проект за изменение на българската конституция. Това е правомощие, което досега никой президент, откакто съществува президентската институция, не упражнил. Виждаме, че по тази тема нито ГЕРБ, нито БСП, нито парламентарно представените, нито парламентарно непредставените политически сили са изразили подкрепа, готовност или въобще някаква,конкурентна на президентската, идея.По-скоро в момента, той е оставен сам  да брани основни проблеми в обществото.При абсолютното дезинтересиране на политическите сили.А тяхната задача е основно това, те да са носители на идеи.

На въпрос дали българите припознават президента като говорител на техните проблеми, Брегов отговори :

Румен Радев се ползва с висок рейтинг на обществено доверие. Дали де факто ще е такъв, ще познаем по делата му. Сега е хвърлил много сериозни послания в обществото, но, ако не ги защити  с конкретни действия в рамките на ограничените си, все пак, правомощия, тогава може би ще последва сваляне на доверието.Като юрист мога да кажа, по проекта за промени в Конституцията , който внесе, ако той засяга основни, важни проблемни зони като организация на ВСС, като отчетност на главния прокурор и въвеждане на режим за разследването и отстраняването му, ще видим дали това са конкретни стъпки и дали той заслужава доверието, което му е гласувано към момента.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Външно министерство не знае за турска секретна военна база близо до границата ни

Турска секретна военна база ще бъде разположена на около 5 км от границата ни, в близост до Резово. Решението е публикувано в Държавния вестник на Турция, според него теренът е в област Къркларели. Външното ни министерство не е официално уведомено от турската страна за създаването на забранена военна зона от втора степен в близост до..

публикувано на 30.05.20 в 13:58
Σοζόπολη

Ремонтират пътища в община Созопол

Ремонтират пътища в община Созопол Няколко пътища в община Созопол се предвижда да бъдат ремонтирани до края на годината. Това ще стане със средства от държавния бюджет, посочи кметът Тихомир Янакиев: „Става въпрос за пътя Росен - Равна гора, за 1,7 млн. лева, улици в кв. „Мисаря“ в Созопол за 1,3 мнл лв. Предвижда се ремонт на пътища,..

публикувано на 30.05.20 в 10:49

Турция обяви район край границата с България за забранена военна зона

Турция обяви район с площ 20 квадратни километра край границата с България за забранена военна зона от 2-ра степен. Решението, подписано от президента на страната, беше публикувано в турския официален вестник. Районът, обявен за военна зона, е разположен край черноморското крайбрежие в област Къркларели. Той се намира на около 5 км от границата с..

публикувано на 28.05.20 в 16:20
Кристина Костова

Съветниците решиха: Парцелът на „Христо Ботев“ и „Македония“ ще бъде продаден

С 35 гласа „за“ съветниците решиха да бъде продаден парцелът на ъгъла на улиците „Христо Ботев“ и “Македония“ в бургаския комплекс „Възраждане“. По-рано днес недоволни жители връчиха петиция против продажбата и бъдещото строителство в района.  В петицията живущите в съседните два блока настояват да се запазят зелените площи и да не се..

публикувано на 27.05.20 в 16:14

Табаков със седем предложения за подпомагане на бизнеса

Седем мерки за подпомагане на икономиката и на туризма в Бургас предлага общинският съветник Живко Табаков. Идеите му срещнаха разнопосочни коментари и от негови колеги, и от администрацията.  Една от мерките е да бъдат заделени 50 000 лв. за реклама на Бургас като туристическа дестинация. Табаков предлага да се редуцира и действието..

публикувано на 20.05.20 в 17:31

Табаков: С 50% да се намали такса „смет“ за заведенията

Седем мерки за подпомагане на бургаския бизнес заради кризата е внесъл общинският съветник Живко Табаков. На комисиите към местния парламент са наложи становището, че трябва да бъде изготвен анализ към тях и на сесията да бъдат гласувани поотделно. Едно от предложенията на Табаков е намаляване наполовина такса „смет“ за заведенията: „..

публикувано на 19.05.20 в 13:22
Андрей Слабаков

Андрей Слабаков: Направих предложение за нов европейски фонд, който да подпомага независимите творци

Предложение да се направи нов европейски фонд за спасяване на независимите хора в изкуството е направил евродепутатът Андрей Слабаков.  В страната бяха отменени представления, концерти и премиери, вследствие пандемията от COVID-19.  Конкретните предложения са как да работи арт платформа за актьори, певци, художници, режисьори и писатели,..

публикувано на 19.05.20 в 12:31