Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам. кметът Ананиева: Събраната сума от таксите в детските градини ще е с 1 млн. лв по-малко през тази година

Данните са от пръвоначалните отчети за първите 3 месеца на 2020

Детска градина "Пинокио" - Меден рудник
Снимка: Община Бургас


С 1 милион лева по малко се очаква да бъдат събрани като такси от детските градини през тази година, това сочат справките въз основа на първите 3 месеца на 2020. През изминалата 2019 събраната сума е била 2 милиона и 470 хиляди лева , посочи зам. кметът Йорданка Ананиева:

„Разходът вече е формиран, гласувани са 6 милиона лева, т. е. ако ние съберем с 1 милион по – малко, вместо 2 млн. и 400 хиляди , този 1 милион няма от къде да дойде. Няма как да го покрият детските градини, защото разходите, които ние плащаме като веществена издръжка на детската градина са постоянни, независимо колко деца са били на детска градина.“

Подобни предложения за намаление на таксите с 30 % се правят преди приемане на бюджета, разчетите вече са направени и ако подобно искане бъде прието сега дефицитът, който ще се получи трябва да бъде компенсиран от други сфери, коментира още Ананиева.

Социално слаби семейства могат да бъдат освободени от плащането на такси за детска градина, като сумите се поемат от национална програма на Министерството на образованието. Те се отпускат по проект „Активно приобщаване в предучилищното образование“, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Виолета Илиева , която е и председател на ресорната комисия:

„Всички родители са информирани и ако нямат възможност да плащат таксите и докажат, че са социално слаби могат да кандидатстват по проекта през цялата година.“

По него ще бъдат осигурени и допълнителни часове с логопеди и психолози, предвижда се и организирането на интересни мероприятия с цел по – добро усвояване на българския език.

Докладната записка за намаление на таксите в детските градини беше отхвърлена от образователната комисия, но интересен ще бъде дебатът в правната комисия, където трябва да се разгледа казуса с произнасянето на Върховния административен съд, че постоянните такси противоречат на Закона за народната просвета и трябва да отпаднат. По данни на националния омбудсман в 28 общини в страната това вече е направено.

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новите университетски заплати ще сложат край на състезанието между учители и преподаватели

"Безспорно състезанието между учителските възнаграждения и възнагражденията на академичния състав в университетите мисля, че ще приключи с влизането в сила на това постановление и най-накрая българският академичен преподавател ще има едно достойно възнаграждение, което е съобразено с икономическите реалности нашата страна" - коментира в..

публикувано на 29.03.24 в 11:33

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в Закона за..

публикувано на 28.03.24 в 15:00

Асистентските заплати в университетите се увеличават на 2 516 лева

Заплатите на асистентите в университетите ще се увеличат със задна дата от 1 януари и ще станат 2 100 лева, а от 1 април ще има ново повишение на 2 516 лева. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет, публикувано за 14-дневно обществено обсъждане, след което ще бъде гласуван. Промяната е продиктувана от последните изменения в..

публикувано на 28.03.24 в 12:51

Ученици дебатираха по съдебни казуси в Окръжния съд в Бургас

Ден на отворените врати се проведе днес в Окръжния съд в Бургас. Инициативата беше организирана съвместно с Младежкия международен център и е под надслов „Правната гледна точка“. 18 бургаски ученици разделени в 6 отбора отговаряха на въпроси, свързани със съдебната система, включиха се и в дебати по заплетени казуси. Те бяха оценени от жури –..

публикувано на 27.03.24 в 17:13

Кулинарен двубой в Гимназията по туризъм събра ученици и хоби готвачи

Кулинарен двубой се състоя днес в бургаската Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров". За втори път ученици от гимназията се състезават заедно с хоби готвачи от Бургас. Оценяваха ги преподаватели от Колежа по туризъм и професионалисти от бранша. Инициативата е на информационния сайт "Черноморие" .  Директорът на..

публикувано на 26.03.24 в 15:53

88 деца от Сливен бяха отличени в международно математическо състезание

17 златни, 20 сребърни и 51 бронзови медала спечелиха сливенски ученици от М еждународното математическо състезание „Математика без граници – Зима“, съобщи общината. То се проведе онлайн, а децата получиха наградите си на Благовещение на церемония в зала "Май" от зам.-кмета Пепа Чиликова, която пожела на наградените още много успехи занапред. В..

публикувано на 26.03.24 в 12:10

Книжарница на Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ ще бъде достъпна в Бургас

Литературата на Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ скоро ще бъде достъпна в Бургас, съобщават от учебното заведение. Това съобщи проф. Валери Стефанов, директор на издателството. Предстои разкриването на книжарница, която ще е първата извън София. Тя ще бъде разположена в Центъра за съвременно изкуство и библиотека и в нея ще се предлага..

публикувано на 26.03.24 в 09:41