Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отпускат повече пари за филми, снимани в Бургас


С 60 000 лв. да се увеличат средствата, предвидени за субсидиране на филми, заснети в Бургас през тази година. Предложението е на общинския съветник Веселин Пренеров. През миналата седмица 6 филмови продукции кандидатстваха за финансиране от Община Бургас. Според Пренеров досега предвидената сума от 100 000 лв. няма да е достатъчна за реализирането на избраните филми и затова трябва да се завиши. Предложението му обаче предизвика дебат в комисията по правни въпроси към местния парламент.

Според Пренеров тези филми ще бъдат добра реклама за Бургас, защото градът ще е основен герой в сюжетните линии на продукциите на най-актуалните български режисьори. „Амбицията на авторите е всички тези проекти да бъдат представени на национални и международни кинофестивали. Това е една неизползвана ниша, която работи успешно в европейски градове и в 1-2 града в България. Това е нетрадиционен начин Бургас да стъпи още по-достойно на европейската туристическа карта“, обясни той. Пренеров поясни, че за отпускането на средствата няма да се наложи актуализация на бюджета на Общината.

Предложението за дофинансиране обаче предизвика много въпроси по време на обсъждането в Правната комисия към Общинския съвет. Иво Баев попита как точно ще бъде представен Бургас като туристическа дестинация. Пренеров отговори, че емблематичните сгради и локации на града ще бъдат част от сюжетните линии на филмите. „Тогава продукциите ще трябва да платят на Община Бургас“, посочи Баев.

Общинският съветник Калояна Живкова даде пример с Ню Орлиънс. „След урагана Катрина, американското правителство направи законодателни промени и направи оферта в Холивуд. Който отиде да снима филми в Ню Орлиънс, а не в Холивуд, плаща по-малко данъци. Градът беше една снимачна площадка години наред. Много хора и хотели бяха ангажирани“, посочи тя. Живкова припомни и колко много млади хора са се включили като статисти по време на заснимането на филма „Петя на моята Петя“ в Бургас.

Констанин Бачийски посочи, че тъй като ще се дават публични средства за финансирането на тези филми, трябва да се знаят какви са критериите за отпускането им. Веселин Пренеров отговори, че те ще бъдат по-конкретни, когато бъдат одобрени и самите проекти.

Предложението ще бъде гласувано на заседанието на Общинския съвет в края на месеца. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаско читалище обяви конкурс за селфи с любима книга

Стартира конкурсът "Прегърни ме!" за селфи с любима книга, посветен на Международния ден на детската книга, съобщиха организаторите от НЧ "Любен Каравелов 1940". Според тях четенето е любимо и важно занимание, което не бива да бъде прекратено със затварянето на библиотеките и книжарниците, какъвто е моментът в нашия град, страната и света. Книги има във..

публикувано на 02.04.20 в 13:11

Танцуваме онлайн с Петя Стойкова

Във времето на социална изолация дори танцуването се случва в интернет пространството. Нова танцова онлайн група създаде популярният бургаски хореограф и създател на танцова формация „Дюн“ - Петя Стойкова. „ Налага ми се да се движа, защото инъче ще се втвърдя от скука “, написа тя в профила си във Фейсбук. Съвременен танц, афро, хип..

публикувано на 02.04.20 в 10:09

Силяна Щилянова с награда за дебютна книга

Пренареждане на мисли, чувства, истории. Моето пренареждане в живота - колебанията ми,  лутанията ми, които сега са по-ясни. Така Силяна Щилиянова описва дебютната си книга „Пренареждане“. Бургазлийката, която в момента учи „Психология“ в БСУ,  е дъщеря на журналистката Тони Щилиянова, а баща й е заместник директор в едно от местните училища...

публикувано на 01.04.20 в 16:27

"Божанчето и любовта на лебедите“ разказва за истинската любов

Излезе от печат последната книга от поредицата за малката Божана на Божана Апостолова. Тя носи заглавието „Божанчето и любовта на лебедите“. Поредицата е посветена на внучката на издателя и писател Божана Апостолова, а всички случки от нея са реално преживени събития. „Божанчето и любовта на лебедите“   е за порасналата героиня на..

публикувано на 01.04.20 в 13:38

Бургаският музей призовава да чуем историите на нашите баби и дядовци

Регионалният исторически музей в Бургас предизвиква всички да п олюбопитстват какво знаят за близкото минало хората наоколо,  бабите и дядовците, възрастните роднини. Те призовават техните истински истории да бъдат записани и да бъдат изпратени в музея, за да бъдат спомените запазени. "Поговорете с близките си хора! Дайте възможност на..

публикувано на 31.03.20 в 10:34

Хората на словото могат да изпращат свои творби за Алманах Бургас

Хората на словото са поканени да изпращат свои творби за публикуване в Алманах Бургас до 15 април. Търси се и проза, и поезия. Редакторският екип на списание "Море" ще извърши подбора за съставяне на новия годишен сборник. Изпращайте творбите си на следните адреси: Алманах Бургас -  almanahburgas@abv.bg Списание "Море" -  spisaniemore@abv.bg

публикувано на 30.03.20 в 11:49

Михаела Маринова: Преодолейте страховете си!

"Стъпка напред" е заглавието на дебютния албум на Михаела Маринова, който събира 13 парчета от последните пет години, в които изпълнителката превзе родната сцена. Звездата й изгря в шоуто "Х фактор", а мноколикият си талант Михаела затвърди в музикалния проект "Като две капки вода"  Най-новата песен в албума е "Страх от самота". Текстът и музиката..

обновено на 28.03.20 в 10:02