Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Световният ден на оралното здраве ще бъде отбелязан в Бургас на 20 март


В страната има около 600 специалисти по дентална медицина, но голяма част от тях са в пенсионна възраст. Това посочи, председателят на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. В Бургас той представи програмата на Световния ден на оралното здраве. Акцент ще бъде именно денталното здраве на децата.

Един от проблемите в денталната медицина е, че има свръхпроизводство на кадри, които обаче работят предимно в по-големите градове, посочи д-р Николай Шарков. „В големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас, там съотношението зъболекар – население е 1 към 300, а в някои случаи 1 към 200. Това е критична точка в това съотношение, защото оптимално трябва да е един зъболекар на 1200 души население. Това е голям проблем, защото имаме и свръхпроизводство на кадри. Това означава, че има и скрита безработица сред колегите“, обясни той.  

Както и в друг сектори на медицината, много млади специалисти се съблазняват да заминат и да работят в чужбината. Материалният стимул е основната причина за това, допълни Шарков. „От 2007 г. досега имаме около 1800 разписани сертификата за добра практика. Така се нарича документът, с който те могат да се регистрират в съответната страна членка на Европейския съюз и извън него“, посочи той.

Статистиката показва, че само 20 % от родителите водят децата си на зъболекар, въпреки че по Националния рамков договор детският пакет е добър, обясни Шарков.

Световният ден на оралното здраве ще бъде отбелязан в Бургас на 20 март. Програмата ще започне от 15.30 ч. с консултации от доброволци. „Те ще обучават децата на 10 пункта как правилно се мият зъбите чрез специални обучителни модели. На доброволците ще могат да бъдат задавани всякакви въпроси за опазване на здравето на устата. Входът ще е свободен. Местата са ограничени. Те са 800 броя, но дори и да има правостоящи, те ще се чувстват комфортно“, посочи той.  От 16.30 ч. е предвиден спектакъл на Бургаския куклен театър.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Осма жертва на коронавируса у нас

Осем станаха жертвите на коронавирус у нас. Почина още една жена, която е дъщеря на седмата жертва. Тя е на 53-годишна възраст и беше настанена за лечение в болницата в Благоевград.  338 са общо потвърдените случаи на коронавирус в България към момента, съобщават от Военномедицинска академия. Излекуваните пациенти са 11. 7 са новите положителни..

публикувано на 29.03.20 в 08:30

311 легла са предвидени за пациенти с COVID-19 в област Сливен

311 легла в държавни и частни болници в област Сливен са предвидени за наблюдение и лечение на пациенти с COVID-19. Това стана ясно след заседанието на Областния кризисен щаб  с участието на ръководители на всички лечебни заведения и на съсловните организации.  Областната болница МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, както военната болница, общинската..

публикувано на 27.03.20 в 16:37
снимката е илюстративна

Общинската болница в Елхово не разполага с нужната апаратура и персонал

Общинската болница в Елхово разполага с помещения за прием на пациенти с коронавирус, но липсват апаратура и медицински персонал. Лечебното заведение обслужва жителите на общините Елхово, Болярово и частично Тополовград и в него функционират само три отделения - детско, вътрешно и неврологично. Уточнява се как могат да бъдат приети пациенти с..

публикувано на 27.03.20 в 15:52

Стотици дарители помагат на УМБАЛ Бургас

Стотици физически и юридически лица оказват подкрепа на УМБАЛ Бургас за снабдяване с апаратура и защитни средства заради епидемията от коронавирус. „ От медицинското заведение предоставят списъка на дарителите, които са превели суми по сметката на УМБАЛ Бургас или са предали дарения в натура на място в болницата към 27 март с благодарност към..

публикувано на 27.03.20 в 14:39

Няма проблеми с доставките на лекарства в Болярово

Няма проблеми с доставките за единствената аптека в Болярово в условията на извънредното положение, съобщи медицинският фелдшер Валентина Михова. Аптеката е заредена както маски, ръкавици и дезинфектанти, така и с лекарства. При необходимост от специална поръчка, хората могат да направят заявка и по телефона, като доставката се извършва най-късно..

публикувано на 27.03.20 в 11:20

Университетът „Проф. д-р А. Златаров“ ще дари 100 000 лв за закупуване на мобилен рентгенов апарат

100 000 лв. от бюджета на Лабораторията по математична химия към университета „Проф. д-р А. Златаров“ - Бургас ще бъдат дарени на УМБАЛ Бургас. Това реши на свое спешно заседание А кадемичният съвет на учебното заведение. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на мобилен рентгенов апарат и консумативи за справяне с разпространението на..

публикувано на 26.03.20 в 15:32

Община Поморие получи дарение на дезинфекционни препарати

Предприемач от Поморие Грудимир Грудев направи дарение на дезинфекционни препарати. Той безвъзмездно предостави за нуждите на общинската администрация 80 бр. гел за ръце от 150 мл. и 15 л. препарат за почистване, ароматизиране и хигиенизиране на повърхности. „Изключително много благодаря на поморийската фирма „Азимут-6000“ ЕООД за..

публикувано на 26.03.20 в 13:46