Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Сунгурларе зарязаха лозята, от крайградската чешма потече червено вино (ГАЛЕРИЯ)

16
Снимка: Свобода Атанасова
В Община Сунгурларе по стара българска традиция зарязаха лозята. Ритуали извършвани от древността припомниха на жители и гости на града защо е свързан този край с лозарството и винарството. Беше избран Царят  на лозята за 2020 година, а от крайградската чешма традиционно потече червено вино. 

За 28 пореден път бяха обявени победителите на традиционния конкурс за най-добро бяло и червено вино.  От близо 50 участници в надпреварата, победителите са 10. На първите три места производителите на домашно вино получиха бурета, а на призовото първо то беше с най-голяма вместимост. Цар на лозята за втора поредна година стана  Дяко Желев Янков:

"Какво е да си цар ли, ми много хубаво е. За 4-5-та поредна година участвам, бил съм на второ място, а тази година на първо за нашето вино шардоне и Цар на лозята за 2020 година, но с реколта 2019-та."

В местността „Ичмята“ царят на лозята и  кметът на общината Георги Кенов спазиха традицията и подрязаха лозята. С това очакваме да имаме добра  реколта, която да даде хубаво вино, каза той и уточни:

"Отваряме една нова страница за нашата община. Имаме гости от Русия, от Турция. Имаме проект, по който работим и стартира сега, той е по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция в периода 2014-2020 г., с приоритетна ос „Околна среда”.
Партньори по проекта са  общините Сунгурларе и Сюлоглу, Турция – партньор по проекта, който е насочен към подобряване на състоянието на природно местообитание  „Балкано-панонски церово-горунови гори“ в защитени зони по Натура 2000 „Котленска планина“ и „Горна Луда Камчия“ в Община Сунгурларе, също и защитена зона „Кованкая“ в Община Сюлоглу, чрез изпълнение на дейности за опазване на природата.
Проектът е насочен към изпълнението на специфична цел: „Подобряване на капацитета за опазване на природата, устойчиво използване и управление на общи природни ресурси чрез инициативи за сътрудничество в трансграничната зона. Кандидатстваме и по норвежката програма, която е свързана също с куртурни мерки, а нашата област минералните извори и "Ичмята ” ще бъдат един културен център и ще заеме Сунгурларе достойно място в европейската общност...",
посочи той

А славата на Сунгурларе може и да е град на гроздето и виното, но имаме и мнотго проекти по които работим сега. Като съвместният между България и Турция, добави Георги Кенов:


"Имаме и инфраструктурни обекти, които успяхме да приключим. Много актуална тема е и еколозията, цял свят е настръхнал по проблема с управлението на отпадъците, така че и това следим.
Знаете, че сме най-големият износител на вино за европейските пазари и за Русия, също и за Скандинавските страни."


А сертификатите ще помогнат на сунгурларското вино, което има безспорни качества, да придобие и международен авторите, посочи кметът на Сунгурларе Георги Кенов.


Чуйте повече в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Улица „Раковски“ и сградата на Община Ямбол

Близо 43 000 лева са постъпили в дарителската сметка на община Ямбол

Близо 43 000 лева са постъпили в дарителската сметка на община Ямбол за подпомагане дейностите срещу разпространението на коронавирус. Областта е сред малкото в страната, където не е диагностициран положителен случай. Освен от община Ямбол, дарителски сметки обявиха и областната  болница в града, както и общинската болница в Елхово, където,..

публикувано на 02.04.20 в 15:54

10 доброволци са нужни в община Созопол

Кампания за набиране на доброволци започна в община Созопол. Мярката е превантивна, тъй като все още не е достигнат пикът на заболели от коронавирус. В общината към този момент няма човек с потвърдена проба на заболяването. Над 70 души са поставени под карантина.  Открихме  сметка, по която постъпват средства и скоро ще започнем закупуването..

публикувано на 02.04.20 в 15:21

"Булевард Демокрация" на 2 април

От Министерството на туризма да извършат проверка на данните, които показват, че „Слънчев бряг“ е бил създаден като балнеокурорт, а уникалната природа там има лечебна сила. Затова настояват от БХРА , зам.-председателят на организацията хотелиерът Веселин Налбантов по темата. Междувременно от Института за анализи и оценки в туризма са изчислили,..

публикувано на 02.04.20 в 14:55

Приморско въведе мерки при изплащането на пенсиите

Във връзка с предстоящото изплащане на пенсиите от 07.04.2020г. до 23.04.2020г., Община Приморско заедно с ръководството на „Български пощи“ ЕАД създадоха организация, приоритетно да бъдат изплащани пенсии в часовете до обяд. При изплащане на пенсиите за месец април e необходимо да се спазват изготвените графици за изплащане на пенсии. В салоните ще..

публикувано на 02.04.20 в 14:41

Мият и дезинфектират контейнерните площадки в Бургас

След постъпили сигнали относно замърсени площадки на контейнерите за битови отпадъци, тази седмица по нареждане на кмета Димитър Николов стартира тяхното поетапно измиване и дезинфектиране.  Това няма как да се случи за ден или два, тъй като се обработват едновременно още много обществени пространства - автобуси, улици, църкви, детски и спортни..

публикувано на 02.04.20 в 14:15

Агенцията по заетостта призовава към използването на електронни услуги

С цел да не се допускат струпвания на множество хора и с оглед спазване на мерките за ограничаване на разпространението на вируса COVID-19, Агенцията по заетостта обръща внимание отново на възможностите, които предоставя Системата за сигурно електронно връчване (е-връчване) . Чрез нея клиентите ни могат да продължат да използват и електронната..

обновено на 02.04.20 в 13:38

Безплатното извозване на строителни отпадъци вече на нов телефон

Заявките за безплатно извозване на строителни отпадъци до 3 куб. м., генерирани от строителни дейности и ремонти в домовете, се извършват на нов телефон, информират от Община Бургас. Номерът, на който гражданите може да заявят услугата, е: 056/84 48 20. Извозването на строителните отпадъци е безплатно за гражданите, като не се променя и досега..

обновено на 02.04.20 в 11:04