Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови специалности в училищата в област Бургас

Снимка: Радио Видин

Няколко нови специалности ще предложат училищата на територията на област Бургас за учебната 2020/2021 година. Увеличава се и броят на паралелките. ПГ по морско корабоплаване и риболов „Св.Никола“- Бургас  ще приема ученици в задочна формма по специалност Корабостроителен техник. В Обединено училище „Христо Ботев“, в созополското село Росен, ще обучават камериери.

През 2019 приемът на ученици е осъществен в 134 паралелки,  сега са одобрени 144. Това стана ясно по време на заседание на Комисията по заетост, ръководено от заместник - областния управител Владимир Крумов.

По данни на Регионално управление образование (РУО), броят на завършващите VII клас ученици през 2020 година е 3996. Общо за областта държавен план-прием за учебната 2020/2021 год. предлагат 55 образователни институции: 17 професионални гимназии, 6 профилирани гимназии (общински и 1 частна), 25 средни училища (1 вечерно), 5 обединени училища, Спортно училище „Юрий Гагарин” – гр. Бургас, Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” - гр.Бургас.

13 са училищата, които ще предложат нови специалности.

Средно училище „Никола Вапцаров“- гр. Айтос – Компютърен график

Средно училище „Христо Ботев“- гр. Айтос – Графичен дизайн

ПГЕЕ „К. Фотинов“- Бургас- Техник по комуникационни системи

ПГСАГ „ К. Фичето“- Бургас – Брокер/Недвижими имоти

Средно училище „Д.Дебелянов“- Бургас- Компютърен график

Средно училище „Епископ К. Преславски“- Бургас- Организатор Интернет приложения

Средно училище „Константин Петканов“ – Бургас – 2 специалности: Икономист- информатик и Графичен дизайнер

Средно училище „Св. Св.Кирил и Методий“ – Созопол – Софтуерни и хардуерни науки

Средно училище „Н.Вапцаров“- Царево- Сервитьор/Барман

До настъпването на новата кампания по прием предстои 2 основни училища в област Бургас да бъдат преобразувани в обединени. Това ще им даде възможност да предложат професионална подготовка след 7 клас.

В училище „Васил Лески“, кв. „Горно езерово“, Бургас, желаещите да продължат своето обучение ще могат да го направят в професия „Работник в заведенията за хранене и развлечение“. Училище „Св. П. Хилендарски“ в гр. Каблешково ще предложи професия „Работник в озеленяването“. С тези промени се цели да бъде улеснен достъпа до образование, както и да се намали рискът от отпадане от образователната система.

В Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Н. Обрешков” – гр. Бургас, профил „Математически”, с прием в 5-ти клас. Комисията утвърди три паралелки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новите университетски заплати ще сложат край на състезанието между учители и преподаватели

"Безспорно състезанието между учителските възнаграждения и възнагражденията на академичния състав в университетите мисля, че ще приключи с влизането в сила на това постановление и най-накрая българският академичен преподавател ще има едно достойно възнаграждение, което е съобразено с икономическите реалности нашата страна" - коментира в..

публикувано на 29.03.24 в 11:33

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в Закона за..

публикувано на 28.03.24 в 15:00

Асистентските заплати в университетите се увеличават на 2 516 лева

Заплатите на асистентите в университетите ще се увеличат със задна дата от 1 януари и ще станат 2 100 лева, а от 1 април ще има ново повишение на 2 516 лева. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет, публикувано за 14-дневно обществено обсъждане, след което ще бъде гласуван. Промяната е продиктувана от последните изменения в..

публикувано на 28.03.24 в 12:51

Ученици дебатираха по съдебни казуси в Окръжния съд в Бургас

Ден на отворените врати се проведе днес в Окръжния съд в Бургас. Инициативата беше организирана съвместно с Младежкия международен център и е под надслов „Правната гледна точка“. 18 бургаски ученици разделени в 6 отбора отговаряха на въпроси, свързани със съдебната система, включиха се и в дебати по заплетени казуси. Те бяха оценени от жури –..

публикувано на 27.03.24 в 17:13

Кулинарен двубой в Гимназията по туризъм събра ученици и хоби готвачи

Кулинарен двубой се състоя днес в бургаската Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров". За втори път ученици от гимназията се състезават заедно с хоби готвачи от Бургас. Оценяваха ги преподаватели от Колежа по туризъм и професионалисти от бранша. Инициативата е на информационния сайт "Черноморие" .  Директорът на..

публикувано на 26.03.24 в 15:53

88 деца от Сливен бяха отличени в международно математическо състезание

17 златни, 20 сребърни и 51 бронзови медала спечелиха сливенски ученици от М еждународното математическо състезание „Математика без граници – Зима“, съобщи общината. То се проведе онлайн, а децата получиха наградите си на Благовещение на церемония в зала "Май" от зам.-кмета Пепа Чиликова, която пожела на наградените още много успехи занапред. В..

публикувано на 26.03.24 в 12:10

Книжарница на Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ ще бъде достъпна в Бургас

Литературата на Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ скоро ще бъде достъпна в Бургас, съобщават от учебното заведение. Това съобщи проф. Валери Стефанов, директор на издателството. Предстои разкриването на книжарница, която ще е първата извън София. Тя ще бъде разположена в Центъра за съвременно изкуство и библиотека и в нея ще се предлага..

публикувано на 26.03.24 в 09:41