Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Троен албум събира най-доброто от Стефан Диомов

Маестрото започна празника за 75-ия си рожден ден от БНР-Бургас
„Човек живее, работи и греши, но аз живея с усмивка и достойнство, защото смятам, че тези, които съм направил щастливи са много повече от онези, които съм огорчил“. Това призна пред БНР-Бургас обичаният композитор Стефан Диомов, който днес навършва 75 години и бе специален гост на предаването „Гларуси и шамандури.“ „Благодаря за приятелството и затова, че украсихте днешния ми ден“, каза още емблематичният бургазлия. Преди и по време на ефира телефона му продължаваше да звъни от желаещи да го поздравят с днешния празник.

Маестро Диомов ще отбележи рождения си ден в семеен кръг тази вечер, но творческата му година ще премине с няколко важни събития:

„Събирам старите си песни и новите и правя троен албум. Той ще съдържа поне 60 от моите най-добри песни. Някой са поостарели, а аз искам да ги осъвременя и да ги направя пиететни, както бяха навремето.“

Освен автор на над 400 песни, сред които десетки хитове, любими на поколения бургазлии „Здравей, как си приятелю?“, „За кой ли път“, „Къде си лято“, „Мария”, „Приятели” и много други, Диомов е запален пътешественик и фотограф. По повод годишнината той ще събере пътуванията си по света в изложбата „Светът в 54 кадъра“, която ще бъде подредена на алеята пред Морското казино на 1 юли. Големият коледен концерт, още една традиция, създадена от маестрото, тази година ще е на 14 декември. Той ще бъде изцяло по негови песни и ще събере 70 изпълнители и музиканти на сцената.  

В личен план голямата гордост на композитора е внукът му. 7-годишният Божидар е първокласник в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас. Дядо Диомов сподели:

„Свири на пиано и пее много добре. Всеки ден му давам урок от час-час и половина, защото много искам той да стане музикант. Прави ме щастлив.“

Маестрото беше  категоричен, че формула за хит няма и вдъхновението те спохожда неочаквано, а само желанието да направиш хубава песен не е достатъчно. 

Чуйте повече в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаско читалище обяви конкурс за селфи с любима книга

Стартира конкурсът "Прегърни ме!" за селфи с любима книга, посветен на Международния ден на детската книга, съобщиха организаторите от НЧ "Любен Каравелов 1940". Според тях четенето е любимо и важно занимание, което не бива да бъде прекратено със затварянето на библиотеките и книжарниците, какъвто е моментът в нашия град, страната и света. Книги има във..

публикувано на 02.04.20 в 13:11

Танцуваме онлайн с Петя Стойкова

Във времето на социална изолация дори танцуването се случва в интернет пространството. Нова танцова онлайн група създаде популярният бургаски хореограф и създател на танцова формация „Дюн“ - Петя Стойкова. „ Налага ми се да се движа, защото инъче ще се втвърдя от скука “, написа тя в профила си във Фейсбук. Съвременен танц, афро, хип..

публикувано на 02.04.20 в 10:09

Силяна Щилянова с награда за дебютна книга

Пренареждане на мисли, чувства, истории. Моето пренареждане в живота - колебанията ми,  лутанията ми, които сега са по-ясни. Така Силяна Щилиянова описва дебютната си книга „Пренареждане“. Бургазлийката, която в момента учи „Психология“ в БСУ,  е дъщеря на журналистката Тони Щилиянова, а баща й е заместник директор в едно от местните училища...

публикувано на 01.04.20 в 16:27

"Божанчето и любовта на лебедите“ разказва за истинската любов

Излезе от печат последната книга от поредицата за малката Божана на Божана Апостолова. Тя носи заглавието „Божанчето и любовта на лебедите“. Поредицата е посветена на внучката на издателя и писател Божана Апостолова, а всички случки от нея са реално преживени събития. „Божанчето и любовта на лебедите“   е за порасналата героиня на..

публикувано на 01.04.20 в 13:38

Бургаският музей призовава да чуем историите на нашите баби и дядовци

Регионалният исторически музей в Бургас предизвиква всички да п олюбопитстват какво знаят за близкото минало хората наоколо,  бабите и дядовците, възрастните роднини. Те призовават техните истински истории да бъдат записани и да бъдат изпратени в музея, за да бъдат спомените запазени. "Поговорете с близките си хора! Дайте възможност на..

публикувано на 31.03.20 в 10:34

Хората на словото могат да изпращат свои творби за Алманах Бургас

Хората на словото са поканени да изпращат свои творби за публикуване в Алманах Бургас до 15 април. Търси се и проза, и поезия. Редакторският екип на списание "Море" ще извърши подбора за съставяне на новия годишен сборник. Изпращайте творбите си на следните адреси: Алманах Бургас -  almanahburgas@abv.bg Списание "Море" -  spisaniemore@abv.bg

публикувано на 30.03.20 в 11:49

Михаела Маринова: Преодолейте страховете си!

"Стъпка напред" е заглавието на дебютния албум на Михаела Маринова, който събира 13 парчета от последните пет години, в които изпълнителката превзе родната сцена. Звездата й изгря в шоуто "Х фактор", а мноколикият си талант Михаела затвърди в музикалния проект "Като две капки вода"  Най-новата песен в албума е "Страх от самота". Текстът и музиката..

обновено на 28.03.20 в 10:02