Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Заради коронавируса намаляха драстично кръводарителите

| обновено на 25.03.20 в 13:50


Има рязък спад на кръводарителите  през последните седмици заради зачестяващите случаи на коронавирус и масовата психоза.. По този начин не могат да се попълнат изчерпаните депа от кръв и кръвни съставки, необходими за.спешните случаи. 


Последните 10 години започна плавно да се увеличава броят на кръводарителите, но в сегашната ситуация има недостиг на  доброволни кръводарители, каза д-р Тодор Бояджиев, началник на отделението по трансфузионна хематология:

"Голяма част от плановите операции бяха блокирани. В същото време спешните случаи си остават такива. Няма как да ги отложим. Всяка спешна ситуция си изисква съответните количества кръв. Призовавам всеки, който иска да дари кръв, чувства се здрав, с навършени 18 години и над 50 кг., не взимат лекарства, нека се свържат или дойдат направи при нас. Всеки делничен ден от 7:40 часа сутринта до 14:00 часа, а след това имаме и екип до 18:00 часа. Няма към момента информация коронавируса да се пренася чрез кръвта. Проверяват се кръводарителите в автоматичната информационна система, имаме стройна организация за това. Измерваме и кръвно, прави се термометрия" 

Следователно желаещите могат да дарят кръв без какъвто и да е риск за здравето им, уточни д-р Бояджиев:

"Имаме специални помещения  с мивка, дезинфектанти, калцуни. В момента болницата ни е заредила достатъчо с маски, защитно облекло, очила. При нас мерките, които се взимат са крути. Прави се няколко пъти дезинфекция на подовете, на плотове, на входни врати. Отделението е в пълна изправност и имаме нужда от кръводарители и количества кръв. Тези които имаме през ден с 0-, 0+, А-, А+ се изчерпват бърпзо от спешни случаи. Приканвам всеки решил да дари кръв да дойде при нас. Работим и в събота и неделя. Трябва да си носят лични карти и да си направят много добре равносметка с кого са контактували през последните дни, дали са били болни или са здрави в момента и дали взимат някакви медикаменти"

Д-р Тодор Бояджиев уточни, че кръвният център работи и в празничните и почивни дни от 8:00 до 16:00 часа. В момента там имат нужда от доброволни кръводарители. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дарената линейка от Община Малко Търново

Община Малко Търново дари линейка на КОЦ - Бургас

Идеята да дарим линейка възникна след разговори с д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ и кмета на Бургас, обясни днес кметът на Малко Търново Илиян Янчев. Автомобилът е закупен с европейски средства, по програма" Медицински център". През по-голямата част от времето автомобилът стои в гаража,той е на 8 800 км. Нов е, подчерта Янчев: Нека този жест бъде..

публикувано на 30.03.20 в 14:49

Осма жертва на коронавируса у нас

Осем станаха жертвите на коронавирус у нас. Почина още една жена, която е дъщеря на седмата жертва. Тя е на 53-годишна възраст и беше настанена за лечение в болницата в Благоевград.  338 са общо потвърдените случаи на коронавирус в България към момента, съобщават от Военномедицинска академия. Излекуваните пациенти са 11. 7 са новите положителни..

публикувано на 29.03.20 в 08:30

311 легла са предвидени за пациенти с COVID-19 в област Сливен

311 легла в държавни и частни болници в област Сливен са предвидени за наблюдение и лечение на пациенти с COVID-19. Това стана ясно след заседанието на Областния кризисен щаб  с участието на ръководители на всички лечебни заведения и на съсловните организации.  Областната болница МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, както военната болница, общинската..

публикувано на 27.03.20 в 16:37
снимката е илюстративна

Общинската болница в Елхово не разполага с нужната апаратура и персонал

Общинската болница в Елхово разполага с помещения за прием на пациенти с коронавирус, но липсват апаратура и медицински персонал. Лечебното заведение обслужва жителите на общините Елхово, Болярово и частично Тополовград и в него функционират само три отделения - детско, вътрешно и неврологично. Уточнява се как могат да бъдат приети пациенти с..

публикувано на 27.03.20 в 15:52

Стотици дарители помагат на УМБАЛ Бургас

Стотици физически и юридически лица оказват подкрепа на УМБАЛ Бургас за снабдяване с апаратура и защитни средства заради епидемията от коронавирус. „ От медицинското заведение предоставят списъка на дарителите, които са превели суми по сметката на УМБАЛ Бургас или са предали дарения в натура на място в болницата към 27 март с благодарност към..

публикувано на 27.03.20 в 14:39

Няма проблеми с доставките на лекарства в Болярово

Няма проблеми с доставките за единствената аптека в Болярово в условията на извънредното положение, съобщи медицинският фелдшер Валентина Михова. Аптеката е заредена както маски, ръкавици и дезинфектанти, така и с лекарства. При необходимост от специална поръчка, хората могат да направят заявка и по телефона, като доставката се извършва най-късно..

публикувано на 27.03.20 в 11:20

Университетът „Проф. д-р А. Златаров“ ще дари 100 000 лв за закупуване на мобилен рентгенов апарат

100 000 лв. от бюджета на Лабораторията по математична химия към университета „Проф. д-р А. Златаров“ - Бургас ще бъдат дарени на УМБАЛ Бургас. Това реши на свое спешно заседание А кадемичният съвет на учебното заведение. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на мобилен рентгенов апарат и консумативи за справяне с разпространението на..

публикувано на 26.03.20 в 15:32