Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започват проверки на фирмите в Бургас за спазване на мерките срещу коронавируса

До 15 хиляди лева е глобата за нарушителите юридически лица, напомни кметът Димитър Николов

Снимка: община Бургас

Множество сигнали от работещи в бургаски фирми са получени в Общинския оперативен щаб, че работодатели не съдействат за спазването на разпоредените противоепидемични мерки. Те не осигурявали на своите служители маски, места за дезинфекция на ръцете или защитни ръкавици. Затова започва проверка на фирми в града, обяви кметът Димитър Николов. Санкции са разписани с поправка в Закона за здравето. Глобата за физически лица  е до 5000 лева и до 15000 лева за юридически лица, напомни той.  Те ще бъдат налагани от  РЗИ и полицията.  

Градоначалникът посочи още, че се мисли за най-уязвимите и онези, които са загубили работата си. Той уточни, че Министерството на труда и социалната политика подготвя кампания за раздаването на индивидуални хранителни пакети и помощи. А въпросът за подпомагането на фирмите и гражданите ще бъде разгледан и на предстоящото заседание на общинския съвет. Отделните политически групи подготвят своите предложения и те се съгласуват с общинската администрация. Става дума за мерките с широк обхват- за подпомагане на икономиката, бизнеса в Бургас и уязвимите граждани.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петима са нарушили карантината в Бургас. Извършват дезинфекции на пощенските клонове

Полицията е установила 5 лица, нарушили задължителната карантина във вчерашния ден. Те са предадени на прокуратурата. Седем са съставените актове за изминалото денонощие за посещение на забранени с министерска заповед публични места. Трима пациенти  бяха изписани днес от Инфекциозното отделение на УМБАЛ  след две поредни отрицателни проби..

публикувано на 02.04.20 в 14:55

Дезинфекцира се най-дългата улица в Несебър

Започна измиването и дезинфекцията на пътното платно и тротоарите на най-дългата улица в Несебър- „Иван Вазов“. Обработката стартира от Здравната къща, като включваше и пътеката в двора пред главния вход на лечебното заведение. Началната точка на работа бе съобразена с човекопотока и транспортното натоварване в района. Дейностите бяха..

публикувано на 02.04.20 в 13:52
Иван Селимински в Сливен

Подобрява се състоянието на петимата с коронавирус в Сливен

Подобрява се състоянието на петимата пациенти с коронавирусна инфекция, които се лекуват в Инфекциозно отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен. Това съобщиха от здравното заведение и допълват, че всички пациенти се лекуват с лекарството хлороквин, според приетия протокол. Медикаментът е предоставен от Националния кризисен щаб...

публикувано на 02.04.20 в 11:55

Над 10 хил. е броят на регистрираните безработни в Бургаска област

Увеличаване на регистрираните безработни в Областните бюра по труда отчитат от Регионалната агенция по заетостта. Само за периода 16-25 март нови 938 души в Бургаска област са останали без препитание. Общият брой на регистрираните безработни е 10 761 души, което с 49 повече в сравнение с февруари, съобщи директорът на Регионалната агенция по..

публикувано на 01.04.20 в 16:42

190 лица в община Айтос са поставени под карантина. Болницата има необходимите защитни облекла

Няма граждани на община Айтос, които да са дали положителна проба за коронавирус. Това стана ясно от работно заседание Общинския кризисен щаб. В Инфекциозно отделение на МБАЛ - Айтос са настанени двама от членовете на семейство от с. Добромир, община Руен, които са с положителни проби за вируса. Заболяването и при двамата пациенти протича в много..

публикувано на 01.04.20 в 16:35
Министерски съвет

Правителството иска удължаване на извънредното положение до 13 май

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение. Предложението е срокът на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., да бъде удължен до 13 май 2020 г., съобщи правителствената пресслужба. България се бори с всички възможни усилия за..

публикувано на 01.04.20 в 16:10

Общо 20 са заразените с COVID-19 в Бургаско, два са новите случаи

20 са регистрираните случаи на заразени с коронавирус в Бургаско. 7 са пациентите, от които 5 в бургаското инфекциозно отделение, а двама са в болницата в Айтос. Всички пациенти са в стабилно състояние, съобщиха от Общинския кризисен щаб след днешното заседание. Двата нови случая са на 55-годишен мъж от Бургас, който се е върнал от Австрия и..

публикувано на 01.04.20 в 14:17