Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да родиш по време на пандемия

Участничката в "Мастер шеф" Кристиана Бакалова окуражава бъдещите майкиЖивотът продължава и нищо не може да го спре въпреки пандемията! На бял свят преди дни се ражда сина на Кристиана Бакалова, позната като участник в проекта "Мастер шеф" и управител на частно училище в Бургас. Бебето Илко тежи 3 900 кг при височина 52 см. Радостта от щастливия миг и очакването се смесват с притеснението от усложнената ситуация заради коронавируса и мерките в здравните заведения:

"Със сигурност преди 9 месеца не си го представях така. Мислех, че в този важен за семейството момент, моят съпруг ще бъде до мен. Влизайки в болницата си абсолютно сам, скъсваш всякаква връзка със света за няколко дни. Беше трудно-имаше моменти, в които даже си поплаквах малко."  

Кристиана е готова за естествено раждане, но след 16 часа контракции е взето решение за секцио. Така изплаква бебето Илко: 

"Бях изтощена физически и психически, но когато чух бебешкия плач, това ме изпълни с огромна радост, безценно е." 

Роден в труден момент, той ще бъде силен, категорична е младата майка. Изписването е без свиждане и без традиционното посрещане от роднини и приятели - най-важно е да се запази здравето на майките и бебета. Към жените в нейната ситуация Кристиана Бакалова апелира:

"С цялото си сърце им казвам да не се притесняват. Природата си знае работата. Ако не се чувстват добре да отидат до родилното отделение. Да бъдат силни психически, защото това е важно за тяхното здраве и това на бебета им!"

Кристиана Бакалова обещава в най-скоро време да възстанови видеорецептите на интересни специалитети, а в you tube канала си смята да качва повече видеа от ежедневието си, които да са полезни на майките с бебета.  

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотограф: България е земен рай

40 вдъхновяващи пейзажни кадъра включва първата самостоятелна изложба на Радослав Свирецов. Тя трябваше да се случи през март в родния му Бургас, но пандемията коронавирус помита и плановете на младия фотограф. Експозицията е подготвена по програма "Дебюти" на Националния фонд "Култура" и всичко е готово, когато се отлага за неопределено време...

обновено на 29.03.20 в 13:11

„Остани си вкъщи, слушай българска музика!” призовава Нина Николина

Популярни музиканти се включиха в кампанията „Остани си вкъщи, слушай българска музика!”, за да насърчават хората да спазват препоръките за самоизолация. Веселин Маринов, Дидо от D2 и Нина Николина записаха видео обръщения от домовете си.  „В тази криза, можем поне морално да се подкрепяме, като слушаме нашата музика“, коментира Нина Николина. "..

публикувано на 29.03.20 в 11:04

Тази нощ преминаваме към лятно часово време

В 03.00 ч. през нощта ще преместим стрелките на часовниците с 1 час напред, за да преминем към лятното часово време. През март миналата година Европейският парламент гласува отпадането на сезонната смяна на времето да се състои чак през 2021 година. Дебатът не е нов. Общественото негодувание срещу нарушения комфорт беше силно отразено и в онлайн..

публикувано на 28.03.20 в 12:43

Бургаски художници пълнят бутилки с дезинфектант в борбата с коронавируса

Бургаски художници се присъединиха към общинските екипи в помощ на борбата с коронавируса. Един от тях е председателят на дружеството Добрин Вътев. Заедно със свои колеги, вместо да редят изложби, пълнят бутилки с дезинфектант. Все някой трябва да върши това, смята художникът, който е готов да поеме и още отговорности, за благото на..

публикувано на 26.03.20 в 12:13

Поморийското езеро част от проект за опазване на влажните зони от замърсяване

Поморийското езеро, Национален Парк Делтата на Еврос (Марица) в Гърция и разположеният в Турция от другата страна на границата национален парк ,,Езеро Гала“ са три от влажните зони, които са целеви за международния проект ,,Екологично съзнание и поведение за спиране на замърсяването в значими влажни зони на Черноморския басейн” BioLearn..

публикувано на 25.03.20 в 17:23

Два лъча в небето над Бургас срещу COVID-19

Два лъча в небето над Бургас тази вечер ще засвидетелстват подкрепа към болните от коронавирус и професионалистите, борещи се на първа линия със заболяването. Акцията е на Асоциацията на рентал компаниите у нас и ще се проведе тази вечер от 20 часа в 5 града.  Кампанията тръгва от Европа и всяка страна избира ден, в който да се включи...

публикувано на 25.03.20 в 14:01

Лама, на име Корона и муфлон, кръстен Вируслав, се родиха в бургаския зоопарк

В първия ден на пролетта, в бургаския зоопарк се родиха две бебета – лама алпака и муфлон. Предвид ситуацията, собственикът Кръстьо Дъбов е подходил и с усмивка и ламата ще носи името Корона, а муфлонът – Вируслав. Зоопарк „Бургас“ е затворен за посетители, но грижата за животните продължава. Дъбов уверява, че имат осигурена храна за..

публикувано на 20.03.20 в 13:30