Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Два лъча в небето над Бургас срещу COVID-19

Акцията от 20 часа е в подкрепа на заразените от коронавирус и хората на първа линия

Снимка: https://accessaa.co.uk/


Два лъча в небето над Бургас тази вечер ще засвидетелстват подкрепа към болните от коронавирус и професионалистите, борещи се на първа линия със заболяването. Акцията е на Асоциацията на рентал компаниите у нас и ще се проведе тази вечер от 20 часа в 5 града. 

Кампанията тръгва от Европа и всяка страна избира ден, в който да се включи. Солидарност е ключовата дума, казва Атанас Димитров, член на Асоциацията на рентал компаниите. Единият лъч ще е в небето над Северната промишлена зона:

"В рамките на половин час от 20 до 20.30 часа е акцията като съпричастност към всички, които се борят с овладяването на пандемията. Ще използваме мощни устройства около 7 киловата ксенон с оптика лъч. При подходящо време ще може да се наблюдава в широк периметър от 20 км. около Бургас." 

В близост до Инфекциозното отделение на университетската многопрофилна болница за активно лечение, където са настанени болни с коронавирус, а медиците денонощно се грижат за тях, в символичната акция с лъч от паркинга на НОИ се включва и Стефан Баев. Той посочва: 

"Това го правим в подкрепа на хората, които са най-близо до този вирус - лекари, полицаи, хората, които малко или много са притеснени, че са заразени, към онези, които са се прибрали от чужбина и не знаят какво ги очаква оттук нататък. Нека този лъч бъде светлината в тунела от надеждата, че тази пандемия някога ще свърши и ще се върнем към нормалния живот, за който всички мечтаем."  


И двамата подкрепят крутите мерки за ограничаване на заразата и смятат, че колкото сме по-дисциплинирани и обединени, толкова по-бързо ще се справим с кризисната ситуация. 

Чуйте повече в звуковия файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотограф: България е земен рай

40 вдъхновяващи пейзажни кадъра включва първата самостоятелна изложба на Радослав Свирецов. Тя трябваше да се случи през март в родния му Бургас, но пандемията коронавирус помита и плановете на младия фотограф. Експозицията е подготвена по програма "Дебюти" на Националния фонд "Култура" и всичко е готово, когато се отлага за неопределено време...

обновено на 29.03.20 в 13:11

„Остани си вкъщи, слушай българска музика!” призовава Нина Николина

Популярни музиканти се включиха в кампанията „Остани си вкъщи, слушай българска музика!”, за да насърчават хората да спазват препоръките за самоизолация. Веселин Маринов, Дидо от D2 и Нина Николина записаха видео обръщения от домовете си.  „В тази криза, можем поне морално да се подкрепяме, като слушаме нашата музика“, коментира Нина Николина. "..

публикувано на 29.03.20 в 11:04

Тази нощ преминаваме към лятно часово време

В 03.00 ч. през нощта ще преместим стрелките на часовниците с 1 час напред, за да преминем към лятното часово време. През март миналата година Европейският парламент гласува отпадането на сезонната смяна на времето да се състои чак през 2021 година. Дебатът не е нов. Общественото негодувание срещу нарушения комфорт беше силно отразено и в онлайн..

публикувано на 28.03.20 в 12:43

Бургаски художници пълнят бутилки с дезинфектант в борбата с коронавируса

Бургаски художници се присъединиха към общинските екипи в помощ на борбата с коронавируса. Един от тях е председателят на дружеството Добрин Вътев. Заедно със свои колеги, вместо да редят изложби, пълнят бутилки с дезинфектант. Все някой трябва да върши това, смята художникът, който е готов да поеме и още отговорности, за благото на..

публикувано на 26.03.20 в 12:13

Поморийското езеро част от проект за опазване на влажните зони от замърсяване

Поморийското езеро, Национален Парк Делтата на Еврос (Марица) в Гърция и разположеният в Турция от другата страна на границата национален парк ,,Езеро Гала“ са три от влажните зони, които са целеви за международния проект ,,Екологично съзнание и поведение за спиране на замърсяването в значими влажни зони на Черноморския басейн” BioLearn..

публикувано на 25.03.20 в 17:23

Да родиш по време на пандемия

Животът продължава и нищо не може да го спре въпреки пандемията! На бял свят преди дни се ражда сина на Кристиана Бакалова, позната като участник в проекта "Мастер шеф" и управител на частно училище в Бургас. Бебето Илко тежи 3 900 кг при височина 52 см. Радостта от щастливия миг и очакването се смесват с притеснението от усложнената ситуация..

публикувано на 24.03.20 в 17:24

Лама, на име Корона и муфлон, кръстен Вируслав, се родиха в бургаския зоопарк

В първия ден на пролетта, в бургаския зоопарк се родиха две бебета – лама алпака и муфлон. Предвид ситуацията, собственикът Кръстьо Дъбов е подходил и с усмивка и ламата ще носи името Корона, а муфлонът – Вируслав. Зоопарк „Бургас“ е затворен за посетители, но грижата за животните продължава. Дъбов уверява, че имат осигурена храна за..

публикувано на 20.03.20 в 13:30