Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

17 зъболекарски кабинета в областта приемат пациенти

| обновено на 25.03.20 в 14:23

Едва 14 от общо 300 зъболекарски кабинети в Бургас са заявили, че ще работят, съобщи заместник председателят на Районната колегия д-р Богдан Димитров. Единични практики приемат пациенти в Айтос, Слънчев бряг и Созопол. Повечето са решили да затворят заради опасността от коронавируса и липсата на лични предпазни средства и защитни облекла.

Непосредствено след обявяване на извънредното положение от Районата колегия на стоматолозите провели среща с ръководството на общината и РЗИ, от където обещали помощ за защитни материали.

"Те се ангажираха с това да ни имат предвид при следващи пратки, които пристигат. За съжалание, освен дезинфектанти, маски, които са с нисък тип защита все още няма друго на тези места", заяви заместник председателят на Районата стоматологична колегия в Бургас д-р Богдан Димитров.

Колегата му д-р Марияна Сирачева, член на Управителния съвет на Районната стоматологична колегия уточнява как в момента се осъществява приемът на пациенти, така че да се гарантира както тяхната безопасност, така и тази на специалистите:

"Прави се едно интервю бил ли е пациентът в страни, където има разпространение на Ковид-19 през последните 14 дни, дали е имал в близко време някакви заболявания с грипоподобни симптоми, дали е бил в контакт с други, които са били в такива страни. Даже и да е бил, а има неотложна нужда - с болка е, с абцес, нямаме право да му откажем и трябва да му се окаже помощ"

Освен при работещите зъболекари в града, при нужда може да потърсите помощ и в дежурните кабинети в Дентален център 1 в Бургас, обособени след разговори между гилдията и кмета Димитър Николов.

Горещите телефони на Дентален център 1 /Стоматология/ са 0886 407 014 и 0888 601 218.


ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дарената линейка от Община Малко Търново

Община Малко Търново даде линейка за временно ползване на КОЦ - Бургас

Идеята да дадем линейка възникна след разговори с д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ и кмета на Бургас, обясни днес кметът на Малко Търново Илиян Янчев. Автомобилът е закупен с европейски средства, по програма" Медицински център". През по-голямата част от времето автомобилът стои в гаража,той е на 8 800 км. Нов е, подчерта Янчев: Н"ека този жест бъде..

публикувано на 30.03.20 в 14:49

Осма жертва на коронавируса у нас

Осем станаха жертвите на коронавирус у нас. Почина още една жена, която е дъщеря на седмата жертва. Тя е на 53-годишна възраст и беше настанена за лечение в болницата в Благоевград.  338 са общо потвърдените случаи на коронавирус в България към момента, съобщават от Военномедицинска академия. Излекуваните пациенти са 11. 7 са новите положителни..

публикувано на 29.03.20 в 08:30

311 легла са предвидени за пациенти с COVID-19 в област Сливен

311 легла в държавни и частни болници в област Сливен са предвидени за наблюдение и лечение на пациенти с COVID-19. Това стана ясно след заседанието на Областния кризисен щаб  с участието на ръководители на всички лечебни заведения и на съсловните организации.  Областната болница МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, както военната болница, общинската..

публикувано на 27.03.20 в 16:37
снимката е илюстративна

Общинската болница в Елхово не разполага с нужната апаратура и персонал

Общинската болница в Елхово разполага с помещения за прием на пациенти с коронавирус, но липсват апаратура и медицински персонал. Лечебното заведение обслужва жителите на общините Елхово, Болярово и частично Тополовград и в него функционират само три отделения - детско, вътрешно и неврологично. Уточнява се как могат да бъдат приети пациенти с..

публикувано на 27.03.20 в 15:52

Стотици дарители помагат на УМБАЛ Бургас

Стотици физически и юридически лица оказват подкрепа на УМБАЛ Бургас за снабдяване с апаратура и защитни средства заради епидемията от коронавирус. „ От медицинското заведение предоставят списъка на дарителите, които са превели суми по сметката на УМБАЛ Бургас или са предали дарения в натура на място в болницата към 27 март с благодарност към..

публикувано на 27.03.20 в 14:39

Няма проблеми с доставките на лекарства в Болярово

Няма проблеми с доставките за единствената аптека в Болярово в условията на извънредното положение, съобщи медицинският фелдшер Валентина Михова. Аптеката е заредена както маски, ръкавици и дезинфектанти, така и с лекарства. При необходимост от специална поръчка, хората могат да направят заявка и по телефона, като доставката се извършва най-късно..

публикувано на 27.03.20 в 11:20

Университетът „Проф. д-р А. Златаров“ ще дари 100 000 лв за закупуване на мобилен рентгенов апарат

100 000 лв. от бюджета на Лабораторията по математична химия към университета „Проф. д-р А. Златаров“ - Бургас ще бъдат дарени на УМБАЛ Бургас. Това реши на свое спешно заседание А кадемичният съвет на учебното заведение. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на мобилен рентгенов апарат и консумативи за справяне с разпространението на..

публикувано на 26.03.20 в 15:32