Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В резултат на сигнали на пациенти

Кметът Иван Жабов: Притеснен съм от състоянието на болницата и медицинския център в Средец, не са взети мерки за дезинфекция и хигиена

Създадена е комисия, която да направи проверка и да предложи промени

Кметът на община Средец Иван Жабов е притеснен от състояние на МБАЛ – Средец и Медицински център. Той е направил проверка в резултат на сигнали, които е получил от граждани за ниското ниво на предоставените медицински услуги и занижената хигиена в лечебното заведение.

„Установих, че не е въведен пропускателен режим, както изисква здравният министър в заповедта си за мерките, които трябва да се предприемат с цел да бъде ограничено разпространението на корона вируса. Не са предприети допълнителни хигиенни мерки, липсва дезинфекция. Това, което видях ме озадачи и ме притесни, тук преминават много пациенти!“

Градоначалникът е свикал представителите на политическия партии в Общинския съвет, който е принципал на лечебното заведение, да обсъдят ситуацията и да се вземат конкретни решения за отстраняване на проблемите. Срещата е резултат и от искането на Националния щаб всяка болница да информира колко легла може да предостави за лечение евентуално на болни с коронавирус.

Взето е решение да бъде създадена комисия, в която да участват представители на болницата, Медицинския център, Общината и общински съветници. Тя трябва да провери на място посочените недостатъци и да препоръча мерки, които да бъдат предприети. Предстоят и разговори и с управителите на двете медицински заведения.

Кметът Иван Жабов е предложил ако са необходими средства да бъдат пренасочени такива от бюджета, но да бъдат спазени изискванията поставени от Националния щаб за борба с разпространението на коронавируса. Срокът, който е даден на комисията е до края на седмицата.

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жител на град Твърдица е със съмнение за коронавирус

Жител на град Твърдица е със съмнение за коронавирусна зараза Жител на град Твърдица е със съмнение за коронавирусна зараза, съобщават от Общинския кризисен щаб. Взети са му проби, но резултати се очаква  да излязат по късно днес следобед или утре. Болният е карантиниран в болнично заведение. В Сливенска област заразените с..

публикувано на 30.03.20 в 11:34

Три болници в Ямболско с отделения за лечение на COVID-19

Три от общо четирите лечебни заведения на територията на Ямболска област са посочени в заповедта на здравния министър и в тях трябва да бъдат обособени помещения за настаняване на болни с коронавирус. Многопрофилните болници в Ямбол и Елхово разкриха дарителски сметки, за да подпомогнат бюджетите си. Една областна, една общинска и една частна болница..

публикувано на 30.03.20 в 08:40

Няма нови случаи в Бургас на инфектирани с коронавирус, до момента са 14 (ОБНОВЕНА)

14 остават и към момента заразените с COVID-19 в Бургас, съобщи ген.Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб.  Общо за денонощиет са потвърдени пробите на 16 души за коронавирус. В страната те са вече 354.  В Сливен има нов пациент , който се е върнал от пътуване в САЩ. Там заразените са вече 4-ма.  Общинският щаб в Бургас..

публикувано на 30.03.20 в 08:19

Социалният патронаж с грижа и внимание към възрастните хора в Бургас

Как оцеляват възрастните хора в условията на въведените ограничителни мерки? Кой се грижи за тях, ако нямат близки или те не могат да им помагат? Кой ги изслушва в тревогите им, че са най – уязвимата група от заразяване с Ковид – 19? За много от тях, самотно живеещи пенсионери и хора с уврeждания помощта идва от Домашния социален..

публикувано на 30.03.20 в 09:00
Снимка: Архив

Издирват се петима, контактни на мъжа с коронавирус от Руенско

Четиримата новооткрити с коронавирус от община Руен са в процес на домашно лечение. Те проявяват леки симптоми на заболяването, в добро състояние са и нямат сериозни оплаквания.Това съобщи по време на заседанието на  Общинския кризисен щаб днес директорът на РЗИ - Бургас доктор Георги Паздеров.  Той допълни, че в момента се издирват 5-те..

публикувано на 28.03.20 в 13:38
Снимката е илюстративна

Семейството, заразено с коронавирус в село Добромир, е в добро състояние

Семейството от руенското село Добромир, заразено с коронавирус, е в добро състояние. Това съобщи за БНР-Бургас кметът на Руен Исмаил Осман. Той обясни, че снощи те са били откарани в Бургас за преглед, след което с върнати в дома им. Тази сутрин са се потвърдили и вторите проби, които са им били взети, допълни кметът. Осман посочи, че в момента..

публикувано на 28.03.20 в 12:02
Проф. Венцислав Мутафчийски

Четиричленно семейство е заразено с коронавирус в област Бургас

4 са новите случаи на заразени с коронавирус в област Бургас. Това съобщи на редовния брифинг председателят на Националния оперативен щаб за борбата с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. Това е семейство от руенското село Добромир, потвърди в социалните мрежи кметът на Общината Исмаил Осман. Освен родителите са заразени и двете им деца на 15 и..

обновено на 28.03.20 в 08:15