Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Общинските съветници от БСП в Бургас предлагат мерки за защита на гражданите и бизнеса

Снимка: БСП - Бургас

Общинските съветници от БСП в Бургас предлагат да се предприемат мерки за защита на гражданите и бизнеса и справяне с икономическите последици, вследствие на усложнената епидемиологична обстановка, съобщават от пресцентъра на партията. За целта те са внесли докладна записка в Общински съвет я Бургас. 

Те предлагат безплатна детска кухня и домашен социален патронаж в периода на действие на извънредното положение. Според тях трябва да се въведе 6 месечен мораториум от приключването на извънредното положение върху лихвите за забава на плащанията по данък сгради, данък МПС и такса смет. Сред предложенията им е и намаляване на цената на годишния стикер за „Синя” и „Зелена” зона за срок от 12 месеца.

Според общинските съветниците трябва да се освободят от такса битови отпадъци за периода на действие на извънредното положение и 60 дни след отмяната му неработещите офиси и предприятия. 

Сред предложенията им в подкрепа на бизнеса са пропорционално възстановяване на патентния данък за първото тримесечие за периода на действие на извънредното положение 14 март – 31 март и освобождаване от патентен данък за второто тримесечие на 2020.

Общинските съветници посочват, че е необходимо финансово стимулиране на медицинския персонал, работещ на територията на община Бургас. Те предлагат за сметка на съкращаване на капиталовата програма да се закупи за болниците апаратура, тестове, консумативи.

Според тях трябва да се създаде регионално анализаторско звено. Те посочват, че неговите задачи ще са постоянен мониторинг за налични на стоки и запаси в случай на затваряне на региона – храна, горива, медицински консумативи; създаване на доброволческа структура като резерв в случай на необходимост от подпомагане на нуждаещи се във всяко естество и тяхното обезпечаване с помощни средства. И в случай на необходимост за подпомагане на органите за спазване на мерките и общественият ред;  разглеждане на различните сценарий при развитие на кризата и набелязване на мерки за тези случай. Мерки при постъпателно излизане от извънредното положение.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Табаков със седем предложения за подпомагане на бизнеса

Седем мерки за подпомагане на икономиката и на туризма в Бургас предлага общинският съветник Живко Табаков. Идеите му срещнаха разнопосочни коментари и от негови колеги, и от администрацията.  Една от мерките е да бъдат заделени 50 000 лв. за реклама на Бургас като туристическа дестинация. Табаков предлага да се редуцира и действието..

публикувано на 20.05.20 в 17:31

Табаков: С 50% да се намали такса „смет“ за заведенията

Седем мерки за подпомагане на бургаския бизнес заради кризата е внесъл общинският съветник Живко Табаков. На комисиите към местния парламент са наложи становището, че трябва да бъде изготвен анализ към тях и на сесията да бъдат гласувани поотделно. Едно от предложенията на Табаков е намаляване наполовина такса „смет“ за заведенията: „..

публикувано на 19.05.20 в 13:22
Андрей Слабаков

Андрей Слабаков: Направих предложение за нов европейски фонд, който да подпомага независимите творци

Предложение да се направи нов европейски фонд за спасяване на независимите хора в изкуството е направил евродепутатът Андрей Слабаков.  В страната бяха отменени представления, концерти и премиери, вследствие пандемията от COVID-19.  Конкретните предложения са как да работи арт платформа за актьори, певци, художници, режисьори и писатели,..

публикувано на 19.05.20 в 12:31
Андрей Слабаков

Андрей Слабаков: Извънредното положение отпада на 13 май, но нашето правителство се справи учудващо добре с мерките

Добри или лоши  извънредните мерки отпадат на 13 май. А отмяната на извънредното положение мина и през Парламента. Но справи ли се българското правителство като цяло или пропуснахме нещо. Коментар на евродепутата Андрей Слабаков. От  първите дни на мартенското извънредно положение до 13 май бе допълнена нормативната уредба у нас, за да..

публикувано на 11.05.20 в 16:42

Бургаските социалисти отбелязаха 75-годишнината от победата над хитлерофашизма

Представители на БСП Бургас  поднесоха венци и цветя на паметника на Съветската армия. Те изразиха  своята  признателност към загиналите герои. На събитието бяха народният представител от ПГ на „БСП за България“ Николай Тишев, председателят на ОбС на БСП – Бургас Живко Господинов и общинските съветници Чанко Мирчев, Йордан Георгиев и Павел Маринов...

публикувано на 09.05.20 в 12:34

Готвят нов рестриктивен план за финансово оздравяване на община Созопол

Администрацията в Созопол подготвя нов, още по рестриктивен план за финансово оздравяване на общината. Актуализация на бюджета се очаква след края на юни. Икономическият ефект от епидемията ще дойде не от направените разходи за дезинфектанти и храни, а от липсата на приходи, вследствие на нея, каза кметът Тихомир Янакиев. "Март и април..

публикувано на 08.05.20 в 16:53
Социалисти положиха цветя пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк

Бургаските социалисти почетоха Деня на храбростта и празника на Българската армия

Представители на бургаската организация на БСП  положиха венци и цветя на паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк пред Военния клуб в Бургас.Те отдадоха почит  към всички български воини, пожертвали живота си за свободата и независимостта на България. Признателността си изразиха  народният представител от “БСП за България“ Николай Тишев,..

публикувано на 06.05.20 в 12:07