Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В условията на епидемия от коронавирус

Социалният патронаж с грижа и внимание към възрастните хора в Бургас (обновена)

Близо 1 000 са потребителите на услугите му

| обновено на 30.03.20 в 15:55

Как оцеляват възрастните хора в условията на въведените ограничителни мерки? Кой се грижи за тях, ако нямат близки или те не могат да им помагат? Кой ги изслушва в тревогите им, че са най – уязвимата група от заразяване с Ковид – 19?

За много от тях, самотно живеещи пенсионери и хора с уврeждания помощта идва от Домашния социален патронаж. Близо 1 000 са вече потребителите на социалната услуга, които получават храна по домовете си. 280 души ползват и патронажна грижа. Тя се осъществява от 60 социални работници, мед.сестри, психолози, домашни санитари, рехабилитатори и лични асистенти.

Калина Андреева и съпруга й Петър разчитат на помощта на патронажа. Съпрузите са хора над 70 години, с множество заболявания и са много благодарни за грижите към тях:

„Идва екип от сестра, санитарка и рехабилитатор. Толкова сме доволни от помощта им! Те са божият дар за нас! Аз съм с два инсулта и онкологично заболяване, мъжът ми е напълно парализиран и е на легло. Санитарката не оставя и прашинка като забърсва праха, а аз имам заболяване на белите дробове! Рехабилитаторът раздвижи мъжа ми, имаше рани на гърба си от залежаването, излекуваха ги! Много сме доволни от грижите, по хубаво от това не може да ни се случи!“

Мара Дамянова е вдовица от много години и живее сама, скоро ще навърши 83 години. Казва, че ежедневието е станало по трудно, откакто не трябва да излиза, но е категорична, че трябва да се спазват въведените мерки:

„ Имам две дъщери, но едната е медицинска сестра и много работи, а другата е болна. Аз разчитам на Социалния патронаж, че много ни гледат! Доволна съм и от храната и от персонала, идва жена да ми пазарува. Не можем да излизаме, само на тераската и това е. Ние, възрастните хора трябва да слушаме, това за нас е за добро!“

Повече може да чуете в репортаж в звуковия файл:

И още за работата на служителите в Домашния социален патронаж в Бургас. Те са тези, които се грижат за възрастните хора, които нямат близки, на които да разчитат!

Психологът Калина Арабаджиева работи с 18 души, те са от 70 до 95 години. Хората са много разтревожени от случващото се, защото осъзнават, че са в рисковата група в условията на епидемия от коронавирус:

„През последната седмица забелязах, че нараства тяхната тревожност, дори при някои има и паник атаки. Усилията ми са насочени в тази посока – да намаля тази тревожност, да ги успокоя, да им покажа, че спазвайки изискванията и правилата няма никакъв проблем за тях, тъй като те имат съвсем ограничени контакти!“

Психологът съветва възрастните хора да не прекаляват с гледането и слушането на новини, да си стоят вкъщи, да си мият често ръцете!

Повече може да чуете в звуковия файл:

Нели Янкова е медицинска сестра и обслужва 40 души. Тя разказва, че при посещенията си мери температурата, кръвното налягане, кръвната захар, ако трябва купува лекарства, помага когато трябва да се направят изследвания. Много често се налага и да извършва и други дейности, като да изхвърля боклука или да им купи нещо, но това не й тежи и го прави, за да помогне:

„Да знаете каква радост има в очите им и какви усмивки, когато ни видят! Колко са щастливи когато има кой да им каже – Здравейте как сте? Колежките ми са много добри момичета, вършат си работата с желание и с дух да помагат, защото нашето поколение върви след тези възрастни хора !“

Повече може да чуете в звуковия файл:

Катина Джакунова е домашен санитар - тя почиства, грижи се за личната хигиена, пазарува на потребителите на Бургаския социален патронаж . На ден има по 5 адреса, който посещава. Тя споделя, че харесва работата си, защото помага на хора в нужда.

„Аз като вляза в дома им, това е техния дом и ги питам – От какво имате нужда? Степенуваме нещата – почиствам , пазарувам, много са „жадни“ за социален контакт – говорим си на различни теми! На повечето от тях децата са им в чужбина, на други са тук, но работят и идват да ги виждат само през уикенда. Моите хора не се тревожат, че ги посещавам, защото аз използвам предпазни средства. Още от първия ден Общината ни е заредила с необходимите предпазни облекла и ръкавици и се спазват строги правила, защото ние можем да ги заразим, не те нас и се внимава много за това!“

Повече може да чуете в звуковия файл:

От Домашния социалния патронаж в Бургас са категорични че вече са запълнили капацитета си, но ще продължат да приемат нови заявления и няма да връщат желаещи граждани. Облекчена е и процедурата по подаване на необходимите документи. В почивните дни Патронажът е с активен телефон 0879656660 за всякакви запитвания и оказване на подкрепа на хора в нужда.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

185 са новите случаи на коронавирус

185 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 5,9 на сто от направените 3 125 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. 11 са новозаразените в област Бургас, в Сливен са 8, в Ямбол - 4. В болница се лекуват 351 души, 40 са в интензивно отделение. Като излекувани за 24 часа..

публикувано на 03.12.22 в 07:10

252 са новите случаите на Covid-19 у нас

252 са новите случаи на коронавирус в България, показват данните на Единния информационен портал. Това са близо 6% от направените 4 225 теста за изминалото денонощие. В Бургас новозаразените са 9, в Ямбол - 1, в Сливен - 7. В болница с Covid-19 са 453 пациенти, от които 50 са в интензивно отделение. 5-ма души са починали заради усложнения, свързани с..

публикувано на 25.11.22 в 07:56

220 са случаите на коронавирус. 6 - в Бургас

220 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 3 730 теста през последното денонощие. Положителни са под 6% от тестовете, показват данните в Единния информационен портал. 6 за новозаразените в област Бургас, 8 в Сливен и двама в Ямбол.  10 души са починали с Covid-19, като оздравели са отчетени 250. В болници са настанени 495 души, от тях в..

публикувано на 18.11.22 в 07:38

МЗ: От днес отпадат всички Covid мерки (обновена)

Наблюдава се намаляване на разпространението и тежестта на протичане на коронавирусната инфекция у нас. Това информира  Министерство на здравеопазването.   Оттам допълват, че няма да има нови заповеди за въвеждането на противоепидемични мерки.  Това означава, че от днес отпадат всички мерки срещу Covid-19, които действаха у нас от началото на..

обновено на 17.11.22 в 08:35

467 са новите случаи на COVID-19 у нас, 18 - в Бургас

Общо 467 са новите случаи на COVID-19 у нас за последните 24 часа, а близо 100 повече - 549, са излекуваните заразени. Това сочат данни в Единния информационен портал.  18 са случаите в Бургас, 8 в Сливен, в Ямбол - 5. 66,17% от заразените не са ваксинирани.. Случаите на коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 1 282 751. От тях 8994 са..

публикувано на 11.11.22 в 07:43

147 са новите случаи на коронавирус за денонощие, 17 са Бургаско

147 са новите случаи на коронавирус в България, показват данните на Единния информационен портал.  Това са 10,90% от направените 1 349 теста за изминалото денонощие. В Бургаско новозаразените са 17, в Сливенско са трима, а в Ямболско има 1 случай.  638 пациенти в страната са в болница с Covid-19.  59 от тях са в интензивно отделение. 2 души са..

публикувано на 06.11.22 в 07:24

580 нови случаи на Covid-19 в страната, в Бургас - 31

580 са новорегистрираните случаи на Covid-19 у нас. Направени са 5 206 теста, което означава, че положителни са близо 11.2% от пробите. В област Бургас новите случаи са 31, в Сливен - 26, в Ямбол - 12. Хоспитализирани са общо 640 пациенти, от тях 57 са в интензивни отделения. Петима души са починали. В четвъртък са поставени 1 339 дози ваксини.

публикувано на 04.11.22 в 07:46