Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаският музей призовава да чуем историите на нашите баби и дядовци


Регионалният исторически музей в Бургас предизвиква всички да полюбопитстват какво знаят за близкото минало хората наоколо,  бабите и дядовците, възрастните роднини. Те призовават техните истински истории да бъдат записани и да бъдат изпратени в музея, за да бъдат спомените запазени.

"Поговорете с близките си хора! Дайте възможност на други гласове да бъдат чути чрез вас, съпреживени. Обадете се на своята баба или майка, на мълчаливия си дядо, припомнете си заедно ваши семейни спомени, песни и приказки от стари времена, разгледайте търпеливо старите албуми и се опитайте да запомните статичните образи, нагласени с най-новите си дрехи (като за снимка!). Споделете с нас парченца от калейдоскопа, вплетени в исторически събития; снимки, запечатали фигури в ретро облекло или строги униформи; герои от войните или пък герои на труда, „строители на завод за живота“... Разкажете ни за ваше любимо място в Бургас, покажете ни го, онова вълнуващо и специално местенце. Отгърнете рошавата тетрадка с готварски рецепти и пробвайте някоя „стара градска“, опишете ни я, за да си оближем заедно пръстите. Послушайте, попейте и потанцувайте заедно, огледайте се в огледалото, облечени с миналото! И ни направете съпричастни! Това е точният, съвършен момент да го направите!"

Използвайте социалните мрежи и споделете вашата история чрез снимки или спомени като добавите един от хаштаговете:

#разкажиИстория #ПазиВъзрастните #ВиртуаленМузей #моятаИстория #Бургасразказва

Можете да изпращате своите разкази и снимки на E-mail: history@burgasmuseums.bg .

Най-интересните от тях ще бъдат публикувани в сайта на Регионален исторически музей – Бургас.

повече може да чуете в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Пецин показва запомнящи се плакати от изложби на Градската галерия

100 пана с плакати на изложби и рекламни лога представя художникът Петър Пецин в Градската художествена галерия "Петко Задгорски" днес на Бургас. Откриването е от 18 часа. Експозицията е своеобразна ретроспекция за дейността на галерията, посочва директорът на културната институция Георги Динев, по чиято идея се реализира изложбата „Графичен..

публикувано на 28.03.24 в 13:18

Спактакълът “Докато смъртта ни раздели“? на морска сцена

Какво ни остава “Докато смъртта ни раздели“ поставя екзистенциалната тема, но по забавен начин.  Едноименният спектакъл на Бойко Илиев ще бъде представена в Културен дом на НХК, на 30 март, в 19.00 часа. В главните роли са две бивши съпруги – Ирен Кривошиева и Роси Русева, които оплакват съпруга си Робин Кафалиев, избягал невъзмутимо с трета...

публикувано на 28.03.24 в 13:04

„Любов с вкус на лимони“ представя Димитър Никленов в Бургас

Новия си роман „Любов с вкус на лимони“ представя днес в Бургас писателят Димитър Никленов. Книгата разказва за едни съвременни Ромео и Жулиета, а финалът й отвежда читателите в Бургас. Любовта на главните герои  насочва вниманието към младите хора и техните семейства, както и към взаимоотношенията между деца и родители. Техните чисти и искрени..

публикувано на 28.03.24 в 11:27

Евгени Недев представя изложбата си "Време и пространства" в Бургас

Евгени Недев гостува с изложба „Време и пространства“ в Бургас. Той представя 25 картини пейзажна живопис. Сюжетите са планински и морски. Творбите са рисувани през последните 6 години. Сред местата, които са го вдъхновили са връх Кончето, Родопите, морето край Поморие, Балчик и др. "Аз работя в сферата на класическата живопис и ме..

публикувано на 27.03.24 в 14:15

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

 В Народния театър "Иван Вазов" тази вечер ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме световния ден на театъра, а Съюза на артистите..

публикувано на 27.03.24 в 13:17

Сръбският режисьор Радивое Андрич ще се срещне с публиката на "София филм фест на брега"

С три филма на Радивое Андрич ще бъде отбелязано посещението на популярния  сръбския режисьор на 22-рия “София филм фест на брега” в Бургас. Програмата включва и най-новия “Светкавици отново!”. Лентата е своеобразно продължение на втората му кинотворба “Светкавици!” от 2001 година. След прожекцията днес от 18.00 часа, Радивое Андрич ще..

публикувано на 27.03.24 в 12:05

Играят "Оттук - оттам" в кукления театър в Бургас

Спектакълът "Оттук - оттам" ще се играе днес в залата на кукления театър в Бургас. Гостува Театър "Трио".  " Музиката ще ви очарова!  Историите ще ви разсмеят, разчувстват или провокират.  Но едно е сигурно – докато гледате ще усетите цялата красота и многообразие на кукленото изкуство.  Спектакълът е изграден от 11 музикални етюда, които..

публикувано на 27.03.24 в 09:40