Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БЧК – Бургас с призив за дарение на храни за най-нуждаещите се

Снимка: Архив


Заради извънредното положение са се увеличили хората, нуждаещи се от доставка на храни. Това посочват от Българския червен кръст в Бургас. От там се обръщат с призив за дарение на продукти към големите магазини и производители. Причината е, че пакетите, с които разполага организацията в момента, са недостатъчни, обясни директорът на БЧК - Бургас Виолета Радева.

„Който желае може да закупи голямо количество основни хранителни пакети – брашно, боб, ориз, тестени изделия, олио. Продукти, които са най-важни за едно домакинство. Може да ги предостави на Българския червен кръст, според възможностите си.  Ние отчитаме, че на телефоните ни все повече хора се обръщат с молба именно за получаване на еднократен хранителен пакет“, обясни тя.

Радева посочи, че в рамките на две седмици организацията е раздала около 80 пакета. „Тези хранителни продукти ги имаме според подписан договор за партньорско сътрудничество с търговска верига BILLA. Това е национална кампания. Гражданите, които желаят да се включат, могат да го направят като поставят хранителен пакет в кошничките на BILLA. В по-късен етап, събираме тези храни от търговските вериги и ги раздаваме именно на такива семейства, които в момента се намират в тежка криза и имат нужда от храна“, поясни тя.

Радева допълни, че е необходим резерв от около 100 пакета. Те ще са предназначени за хората, които са изпаднали във временно затруднение заради ситуацията с коронавируса. Това може да са новорегистрирани безработни или възрастни хора с изключително ниски доходи. 

От днес БЧК - Бургас започна раздаването на хранителни продукти по втория транш на програма на Европейския съюз.

„Хората, които ще получат продуктите са подадени от Агенцията за социално подпомагане, която е управляващ орган на програмата, с тясното сътрудничество на общинските администрации. Четири са целевите групи, включени по програмата. Първата са хората, които ползват патронажната грижа, втората са тези към топлия обяд, възрастните хора над 65 г. и тези, които са под карантина, социално уязвими граждани“, поясни Радева. Тя допълни, че над 1400 души ще бъдат подпомогнати в област Бургас по тази програма.

Радева допълни, че към момента в организацията има достатъчно доброволци за раздаването на хранителните пакети.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Абитуриенти организираха автошествие в Бургас (СНИМКИ)

Автошествие с абитуриенти се проведе днес следобед по улиците на Бургас. В него се включиха над 100 зрелостници с близо 40 автомобила, украсени с балони. Младежите се събраха край стадион Лазур и организирано, съпровождани от полицейски автомобили, преминаха през града, с надути клаксони на колите си, за да изразят емоцията си от завършването на 12..

обновено на 24.05.20 в 17:54

Отличиха бургазлията академик Никола Съботинов с голямата награда за цялостен принос в науката Питагор’2020

Министерство на образованието и науката връчи годишните награди за принос в науката. Най-важната от тях бе отредена за академик Никола Съботинов. "Днес е 24 май и Бургас има още една причина да се гордее със своите хора на културата, науката и изкуството. За мен е удоволствие да поздравя моя приятел академик Никола Съботинов за високата чест..

публикувано на 24.05.20 в 17:52

Бургас чества 24 май с тържествен камбанен звън и химна „Върви народе възродени“

С тържествен камбанен звън и химна „Върви народе възродени“ в изпълнение на солистите на бургаската опера започнаха празничните прояви посветени на Деня на българската просвета и култура в Бургас. Десетки жители на града се събраха на площада пред сградата на общината, за да проследят празничния концерт. 10 солисти от бургаската опера от прозорците..

обновено на 24.05.20 в 14:18

За първи път "Върви народе възродени" прозвуча от градския часовник в Сливен

За първи път в Сливен от градския часовник точно на обяд в 12.00 часа прозвуча празничния химн „Върви народе възродени“. Решението на кмета Стефан Радев за промяната в звученето на мелодията на часовника от „Стани, стани юнак балкански“ с химна на просветата е знак на уважение и почит към учителите, които се справят с работата си в..

публикувано на 24.05.20 в 14:16
Паметникът на Божидар Димитров в карнобатското село Искра

Осветиха паметника на Божидар Димитров в с. Искра (галерия)

Паметник на Божидар Димитров бе открит днес в карнобатското село Искра. Приживе, историкът съдейства за ремонта на храма „Св. Св. Кирил и Методи“ и дари за църквата частица от Светия кръст. Инициативата е на строителният предприемач Турхут Исмаил, който възстанови църквата в родното си село. „ Няма да е единственият паметник...

обновено на 24.05.20 в 14:04

Докладна за продажба на парцел провокира гражданско недоволство

Представители на Средна европейска класа и граждани изразиха недоволството си от докладна записка за продажба  на общински терен  в Бургас. Той се намира на ъгъла на улиците Христо Ботев и Македония, пред блоковете 50 и 31, до ДГ Раковина. Сега на мястото функционира топла скара. Комплекс Възраждане е презастроен и подобни предложения..

публикувано на 24.05.20 в 11:41

Бургас отбелязва 24 май с камбанен звън, „Върви, народе възродени“ и събития на открито

В Бургас с камбанен звън и музикални поздрави от солистите на бургаската опера на вокален ансамбъл „Фортисимо“ ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и славянската писменост. При спазване на всички мерки за безопасност празничните прояви ще продължат през целия ден. Точно в 12.00 часа камбанен звън от всички православни храмове ще..

обновено на 24.05.20 в 10:22