Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тестовете за коронавирус в Бургас са на изчерпване

Бургас изпитва остър дефицит от антигенни  и антителни бързи тестове, както и на генетични PCR тестове. Наличните количества са на изчерпване и ще са достатъчни едва за 2 дни.

Това стана ясно днес от заседанието на Общинския кризисен щаб. За проблема, кметът на Бургас Димитър Николов е подал сигнал до  Министерството на здравеопазването.

24 са регистрираните случаи на заразени с COVID 19 на територията на Бургас и областта. 6 пациенти са настанени в болница – 4 в инфекциозно отделение на УМБАЛ и 2-ма  в Айтос.

Двама от настанените в бургаската болница са в много добро състояние. Ще им бъдат взети проби и ако са отрицателни, ще бъдат изписани. Третият пациент е в стабилно състояние. Четвъртият, по- бавно се повлиява от лечението, но е в добро състояние.

Снощи в Инфекциозно отделение е бил приет мъж на 40 години от Сарафово, който е бил в задължителна карантина вкъщи след завръщането си от Германия. Проявил е симптоматика, взет му е PCR тест, резултатите се очакват.

Възрастният пациент от „Сърце и мозък“, който е бил с установена пневмония е консултиран с инфекционист, впоследствие е тестван и резултатът е отрицателен.

17- годишното момче от Карнобат, което бе обявено вчера за носител на корона вирус, не е нарушавало задължителната карантина, под която е било поставено след установяване на болестта на баща му. Контактните лица, които е имало са били отпреди периода на карантината му.

От днес започва вземането на проби на медиците, които работят в Бърза помощ в Бургас.  100- те теста, които ще им бъдат направени ще се поемат от общинския бюджет. До три дни те ще бъдат изследвани. Днес от общинския кризисен щаб са доставили първото количество калцуни на Спешния център в Бургас, поръчани са и още количества. 

Резултатите от бързите тестове на полицаите от ОД на МВР Бургас, заплатени от общинския бюджет по решение на щаба, са отрицателни.

Поръчани са нови бройки защитни средства – гащеризони, хирургични престилки, шлемове, калцуни и ръкавици за нуждите на здравните заведения.

От утре започва раздаването на пенсиите в пощенските клонове. Създадена е организация за дезинфекция и пропускателен режим. Организирано е доставяне на пенсиите на трудноподвижни хора до дома, съвместно с пощенски служител.

Общинският кризисен щаб е  взел решение, да се отвори извънредно пенсионерския клуб „Ленко“ в „Меден рудник“, за да получат пенсиите си хората от този район. Ще се спазват стриктни мерки за хигиена и пропускане.

Управителят на УМБАЛ д-р Бойко Миразчийски е поставил пред щаба необходимостта от закупуването на още една линейка за нуждите на болницата. 

11 акта са съставени от полицията за последните 24 часа в областта, за нарушаване на заповедта на министъра на здравеопазването. Двама нарушители на задължителната карантина са докладвани на прокуратурата.

В сряда и четвъртък предстои среща между представители на религиозните общности и  кмета на Бургас, заради предстоящите християнски празници. От днес на входовете на църквите се монтират диспенсъри с дезинфектант, ще се поставят и платчета, напоени с дезинфекционна течност, продължават и дейностите по дезинфекция в и около храмовете.

Мрежата за дезинфекция и поставяне на диспенсъри ще се разшири и извън хранителните магазини и ще обхванат и хипермаркетите за нехранителни стоки. 

217 са постъпилите до момента финансови дарения. Всеки дарител ще получи договор за дарение, а комисия от юрист, икономист и лекар ще разпределят средствата съобразно постъпилите заявки от здравните заведения за апаратура и консумативи.

На заседанието е отчетен проблеми с дисциплината в приюта за бездомни и спазването на хигиенните навици там. От утре се спира всякаква разливна храна там, а на настанените ще се доставя само суха и консервирана храна. Ще бъде извършена и допълнителна дезинфекция.

 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

18 общини и 9 болници са част от стратегията за интегрирана здравна грижа за деца

18 общини и 9 болници са част от стратегията за новия модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион, в който община Бургас е водеща. Той бе представен в Бургас и е част от Концепциите за интегрирани териториални инвестиции.  Участват два университета – този в Стара Загора и университет "Проф. д-р Асен Златаров“. Три основни..

публикувано на 19.04.24 в 15:21

Пилотно в Бургас: Телемедицина в действие /ВИДЕО/

Около 2000 потребители на осем социални услуги в Бургас могат да се консултират със специалисти чрез станция за телемедицина. Това може да става от домовете им чрез таблети и видеовръзка с лекар. Инициативата е на общината и действа пилотно в морския град. „Здравейте, аз съм д-р Стамен Пишев от ДКЦ 1 и днес ще ви консултирам, може да..

обновено на 18.04.24 в 15:25

Предлагат създаване на система с GPS устройства за хора с деменция в Бургас

Предложение за създаване на система за предоставяне на GPS устройства на хора, страдащи от деменция е внесено за разглеждане в Общинския съвет в Бургас.  Докладната записка е на общинския съветник от Продължаваме Промяната – Демократична България д-р Мартин Кръстев. Предложението е насочено и към хората със заболявания, водещи до проблеми с..

публикувано на 17.04.24 в 12:38

Обществено обсъждане на проекта за интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион

Обществено обсъждане на концепцията за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) „Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион“, с водещ партньор община Бургас, ще се проведе на: 17.04.2024 г. от 11.00 ч. в залата на Община Айтос; 18.04.2024 г. от 13:00 ч. в Лекционна зала, Читалище „Георги Кондолов“, гр. Царево; 19.04.2024..

публикувано на 16.04.24 в 15:35

Центърът за рехабилитация и водолечение във "Ветрен" работи целодневно

Центърът за рехабилитация и водолечение за деца в бургаския квартал „Ветрен“ предлага специализирани грижи целодневно, съобщават от Община Бургас. Той предоставя почасови, комплексни услуги на нуждаещите се деца, съобразени с индивидуалните им потребности всеки делничен ден от 07:30 до 18:00 часа. Центърът се намира до БХ „Св. Мина“, а за предоставяните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

В ДКЦ 1 - Бургас вече консултират пациенти чрез видеовръзка

Специалистите от ДКЦ – 1 в Бургас вече консултират пациенти, намиращи се на километри разстояние от тях чрез станция за телемедицина. Тя предлага лесен начин за комуникация между лекар и пациент, преодолявайки необходимостта от физическо посещение на лекарския кабинет. Отдалеченото предоставяне на медицинска помощ ще подпомогне трудноподвижните,..

публикувано на 15.04.24 в 15:09

Великденска акция по кръводаряване започва от днес в Сливен

Великденска акция по кръводаряване под надслов „Запалете свещичка, подарете любов“ стартира от днес в Сливен. Тя се организира съвместно от БЧК и Отделението по трансфузионна хематология при МБАЛ "Д-р Иван Селимински”. За всеки участник в акцията Областният съвет на БЧК е осигурил символичен подарък.  В първият ден от кампанията от сутринта до обяд..

публикувано на 15.04.24 в 12:54