Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ръкавици,маски и дистанционен термометър ще предостави затворът на отделението по трансфузионна хематология

Служителите му ще дарят кръв

Снимка: БЧК

Няколко институции се включиха  в акция по кръводаряване след призива на отделението по трансфузионна хематология на бургаската болница. Днес кръв дадоха служители на община Бургас, а предните дни това направиха общински съветници, представители на Окръжната прокуратура и Следствената служба. Има позитивна реакция от обществото, каза началникът му д-р Тодор Бояджиев. Има позитивна реакция у хората. Наш екип работи на място, става по-бавно, защото се спазват всички разпоредби, обясни лекарят:

Започва с товареното на линейката.Тя предварително се дезинфектира отвътре, както и дръжките отвън. Хората ни са облечени с подходящите престилки или гащеризони.Очила, маски, шлемове. На мястото,където отиваме, аз лично съм го проучил, с наличен  уай фай, за да има контакт с база данни към автоманичната информационна система на мрежата. Помещението, в което отиваме, независимо дали е дезинфектирано или не от съответната институция, ние пак си го дезинфектираме, носим си пръскачка.

Хората се доверяват повече като отидем на място, подчерта д-р Бояджиев. Кръв продължава да се дарява и в самото отделение, като желаещите трябва задължително да бъдат с маски и да спазват необходимата дистанция.

Акция ще се проведе и в затвора.Тези, които излежават присъди, нямат право да даряват, но това ще направят служители, обясни още д-р Бояджиев:

От затвора предоставят на нашето отделение допълнителни количества ръкавици, маски и някои други материали, за което много благодарим. Обещаха да ни закупят и втори дистанционен термометър. Ние един вече закупихме. Нямаше наличност в мрежата, изчерпаха се във всички складове. Те обещаха да намерят и закупят един, който да ползват нашите мобилни екипи. Един такъв се ползва в отделението.

Студенти от университет "Проф. д-р Асен Златаров" също ще се включат в кръводаряването, те призовават всеки, който има желание да  участва на 13 -ти април.

Д-р Бояджиев изказа благодарност на всички, които даряват кръв.Той е убеден, че ще успеем  да се справим с извънредната ситуация. 

Голям процент от българите спазват мерките, това се вижда по резултатите, сравнявайки диаграмите на Белгия и Холандия.Ние стоим добре

 ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

АПИ: Започва ремонт на най-натоварения път в Ямболско

От утре започва ремонт на част от второстепенния път между Сливен и Ямбол. Ще се ремонтира 8,6 километровия участък между Крушаре и Ямбол, съобщават от пътната агенция. Строителните дейности ще се изпълняват поетапно на участъци от 50 метра, за да не се затруднява трафикът. Движението ще се осъществява двупосочно в една лента и с ограничение..

публикувано на 03.06.20 в 16:24

Бюрото по труда обучава безработни за екскурзоводи, заварчици и маникюристи

Със забавяне заради създалата ситуация с коронавируса, дирекция „Бюро по труда“ Бургас стартира организирането на обучения за регистрирани безработни  по проекти включени в Национален план за действие по заетостта 2020 г. Обученията ще се проведат по професиите продавач-консултант, оперативен счетоводител, офис-секретар, машинен оператор на..

публикувано на 03.06.20 в 16:09

Милен Ненчев: В защитената местност "Алепу" е изградено брегоукрепително съоръжение

Брегоукрепително съоръжение, а не хотел, се строи в защитената местност Алепу, по известна като шофьорския плаж. Това установиха при съвместна проверка екипи на РДНСК и Община Созопол. Разрешение за строителството на геозащитното съоръжение е издадено през 2018-а година, а след завършването му пред него ще започне изграждането на хотелски..

публикувано на 03.06.20 в 14:54

"Булевард Демокрация" - на 3 юни

Видео с джигит, който напълно изпълва смисълът на тази дума, разбуни духовете (както е модерно да се казва). В него се вижда как шофьорът вилнее във варненски квартал, блъска няколко пъти една жена и потрошава седем коли. Отказал да даде проба за алкохол и наркотици, оказал и съпротива при ареста. Но не това е важното. Нова ТВ уточнява:..

публикувано на 03.06.20 в 14:52
Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас

Гласуването за улицата към т. нар. „Доган сарай“ е законно

Априлската сесия на общинския съвет в Бургас разбуни духовете (вижте повече тук ) покрай едно предложение на администрацията, свързано с парк „Росенец“. Там, покрай довършване на проекта за Ченгене скеле и кандидатстване за ВиК – инфраструктура, бе включено и промяна на статута на улица, която води към т. нар. „Доган сарай“. Улица, достъпът..

публикувано на 03.06.20 в 14:35

Строителството на Алепу - хората виждат хотел, контролните органи - не

Националната дирекция за строителен контрол разпореди на Регионалната дирекция в Бургас да извърши  спешна проверка на строителството на брегоукрепително съоръжение в района на местността Алепу, известна и като "шофьорския плаж". Съоръжението вече се издига на 4 етажа, а бетонът е излят непосредствено след плажната ивица. Строителните дейности за момента..

публикувано на 03.06.20 в 13:49
Снимката е илюстративна.

Ще бъде подписан договор за интегрирания воден проект за област Бургас

Правителството прие решение, с което дава съгласие ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г." да подпише договор с „Водоснабдяване и канализация" ЕАД в Бургас за изпълнение на „Интегриран воден проект за област Бургас". Проектът се финансира от оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г.", като общата..

публикувано на 03.06.20 в 12:53