Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районен съд – Бургас прилага мерките при извънредната епидемична обстановка в полза на гражданите

Районен съд – Бургас ефективно прилага приетите правила за работа на съдилищата в условията на пандемия, приети с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, с цел да улесни гражданите в достъпа им до Съдебната палата и правосъдие, съобразно въведените мерки на председателя на Окръжен съд – Бургас.

Районен съд – Бургас ще продължи да провежда дистанционни съдебни заседания чрез видеоконферентни връзки при разглеждане на наказателни дела по Закона за здравето, мерки за неотклонение, като се осигурява пряко и виртуално участие на страните в процеса, както и тайната на съвещанието. Запазва се въведената организация на работа на принципа на обслужване на обществеността на „едно гише“. Гражданите ще бъдат обслужвани в служба „Регистратура“, където ще се приемат всички документи, както и могат да се извършват плащания на държавни такси чрез ПОС-терминално устройство. Службата е ситуирана до входа на Съдебната палата и в нея могат да се извършват и справки по делата на съда.

И.ф. Административният ръководител – председател на Районен съд – Бургас препоръчва на страните, адвокатите и гражданите да използват възможността за подаване на всякакъв вид документи по пощата или чрез куриерски фирми. При подаване на заявление от страна на страните за достъп по дело до ЕПЕП, те могат да изберат възможността за изпращане на призовки и съобщения по електронен път, както и да посочват в исковите молби и в документите адрес на електронна поща и телефонни номера, на които могат да бъдат призовавани. Съдът апелира към страните, адвокатите и гражданите при възможност могат да се възползват от извършване на справки по делата чрез Единния портал за електронно правосъдие и чрез Интернет страницата на съдебната институция. На сайта на съда са обявени и телефони за комуникация и връзка с отделните деловодства.

Служба „Бюро съдимост“ в Районен съд – Бургас призовава гражданите да подават заявления за съдимост или получават свидетелствата си след обяд, предвид по-големия брой насрочени съдебни заседания в сутрешните часове, с оглед създадената организация за достъп в Съдебната палата и избягване струпването на хора. Институциите, които, съгласно нормативната уредба следва да извършат справка за съдимост могат да използват възможността за електронен служебен достъп на страницата на Министерство на правосъдието. Гражданите, които притежават квалифициран електронен подпис, имат възможност да получат електронно свидетелство за съдимост от страницата на Министерство на правосъдието на адрес https://cs.mjs.bg/. Желаещите да подадат заявление за издаване на свидетелство на съдимост в сградата на съда, предварително могат да изтеглят и попълнят заявлението, което е достъпно на страницата на Районен съд – Бургас, на следния линк:  https://burgas-rs.justice.bg/bg/5329. Дължимата държавна такса е 5.00 лева, с възможност да бъде заплатена и на място с дебитна/кредитна карта чрез инсталираното в бюро съдимост ПОС - терминално устройство.

На Интернет страницата на Районен съд - Бургас, в  раздел „Бланки и образци“, достъпен на https://burgas-rs.justice.bg/bg/5329, са публикувани образци на заявления и искания, които нуждаещите се от този вид услуги могат да попълват преди посещението си в съда.

От 14.05.2020 изцяло e възстановена дейността на държавните съдебни изпълнители при Районен съд - Бургас.Образуват се всички видове изпълнителни дела. Изпращат се покани за доброволно изпълнение до длъжниците,извършват се справки и се налагат обезпечителни мерки, освен посочените в чл.5 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Съгласно него, не се налагат запори върху банкови сметки, трудови възнаграждения и пенсии на физически лицаи не се извършват описи, публични продажби и въводи срещу физически лица, освен за задължения за издръжка, вреди от непозволено увреждане и трудови възнаграждения.

Службите в съда, които пряко обслужват обществеността и страните в съдебните процеси – „Регистратура“, „Бюро съдимост“, „Архив“, Наказателно и Гражданско деловодства, „Класифицирана информация“ и призовкарите, до отмяна на обявената извънредна епидемична обстановка ще работят сутрин от 9:00 до 12:00 и след обяд 14:00-17:00 часа. В тези помещения с обществен достъп, в останалото време ще се извършва дезинфекция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пуснаха под гаранция двама, обвинени за участие в престъпна група в Ямбол

Парична гаранция по 10 000 лв наложи Бургаският апелативен съд на двама, които са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група. За ръководител на криминалната структура е задържан Динко Вълев, известен като ловецът на бежанци.  Динко Вълев вече е с ново обвинение Първоначално Ямболският окръжен съд наложи на двамата..

публикувано на 25.04.24 в 16:31
снимката е илюстративна

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинския съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите. Местния парламент вдигна и глобите за нарушаване на шума от 50 лв. на 450 лева за физически лица.  Ограничението..

публикувано на 25.04.24 в 14:52

Днес гледат мярката на обвинения в палеж на самосвал и вишка

Районният съд в Бургас гледа мярката на задържания за палежа на самосвал и вишка в района на 5-ти километър. Случаят е от 25 март. Общата стойност на запалените автомобили възлиза на 130 000 лева. И двете превозни средства са собственост на едно търговско дружество. Задържаха криминално проявен за палеж на самосвал и вишка Районната..

публикувано на 25.04.24 в 13:04

Крадец задигна електрически уреди и домашни потреби от мъж в Грозден

21-годишен криминално проявен мъж от сунгурларското село Грозден е откраднал телевизор, кафе-машина, микровълнова печка, дрехи, чинии, пердета и други вещи, собственост на 46-годишен съселянин.  Служители от Районното управление в Сунгурларе са установили извършителя. Той е осъществявал кражбата в периода от 1-и до 24 април тази година чрез взломяване на..

публикувано на 25.04.24 в 08:49

Задържаха криминално проявен за палеж на самосвал и вишка

Задържаха извършителя на палежа на два товарни автомобила (самосвал и вишка) на местна бургаска фирма. Деянието е извършено  на 25 март в района на 5-ти километър.  Задържаният 47-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, имал неуредени финансови взаимоотношение. Разпитани са очевидци, включително и пред съдия, видеотехническа експертиза..

публикувано на 24.04.24 в 14:45

Институциите в Царево обединяват усилие срещу престъпността

Междуведомствена среща се проведе в Царево по отношение на превенцията, противодействието на престъпността, пътната безопасност и сигурността. В нея участие взеха  комисар Генчо Атанасов зам. - директор на ОД МВР - БУРГАС, главен инспектор Владимир Колев - ВПД Началник РУ-Царево и кмета на община Царево Марин Киров, както и  кметове и кметски наместници...

публикувано на 24.04.24 в 12:39

Звено ще се бори с престъпленията срещу политическите права на гражданите

Междуведомствено звено за противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите създадоха Окръжна прокуратура-Бургас, ОД на МВР-Бургас и ТД „НС“-Бургас. То ще има обхват на действие до 11.06.2024 година - денят след провеждането на изборите за членове на Европейския парламент и тези за български народни представители. В..

публикувано на 24.04.24 в 12:09