Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Созополският бизнес – на среща за предстоящия сезон

Среща за предстоящия туристически сезон се проведе в Созопол. По покана на кмета на нея присъстваха Георги Николчев, съветник по туризма в Министерски съвет и д-р Арман Кацахян от РЗИ Бургас, които разясниха на присъстващите настоящите заповеди и препоръки на държавата.

Към момента хотелите могат да посрещат гости, а ресторантите имат право да работят само на открити площи при разстояние между масите 1,50м. Не се препоръчва използването на мека мебел и декоративни възглавници, тъй като няма как да бъдат дезинфекцирани след всеки клиент.

Препоръчително е всеки собственик да изготви алгоритъм на действие, по възможност да не се пресичат потоци от хора и да бъдат определени критични точки, които подлежат на редовна дезинфекция, като за целта е необходимо да се води регистър. Критични точки са всички повърхности, свързани с голям трафик на хора, както и често докосваните повърхности. Във всеки търговски обект трябва да бъдат използвани само дезинфекциращи средства, които са одобрени от Министерството на здравеопазването.

Предвид незавидното финансово състояние, Община Созопол към момента е разработила две икономически мерки, информират от пресцентъра ѝ. Първата е насочена към таксиметровите шофьори - тази година те ще заплащат за четири месеца, вместо за шест, и допълнително само, ако упражняват дейност повече от четири месеца. Другата мярка, която ще бъде внесена за гласуване в Общински съвет е да бъдат облекчени ползвателите на общински имоти с целогодишни договори, като бъдат освободени от наеми за два месеца и заплатят за десет месеца, вместо за дванадесет.

На срещата стана ясно, че наемателите на сергии вече ще могат да ползват напълно безплатно санитарния възел в читалището, а силната музика в късните часове ще бъде стриктно контролирана от МВР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обсъдиха решения за облекчаване наемането на работници от трети страни

Министърът на туризма Евтим Милошев проведе работна среща с Изпълнителния директор на Агенцията по заетостта г-н Смилен Вълов, Старши комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Миграция“ в МВР, експерти от Държавна агенция национална сигурност, Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи и Агенцията по заетостта,..

публикувано на 20.04.24 в 12:00

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавна помощ

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавната помощ в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл. Документите могат да се внасят в деловодството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и  в офисите на областните пътни управления, Националното тол управление, както и електронно чрез системата за сигурно..

публикувано на 20.04.24 в 11:00

Ръст на туристи от скандинавските страни, Великобритания и Германия очакват в Созопол

Ръст на туристите от скандинавските страни, Великобритания и  Германия се очаква тази година в община Созопол.  "Проблемът с кадрите стои и пред нас. Наистина е трудно да се намерят качествени кадри със заплащане, което да предполага конкурентноспособност на предлаганата услуга. За да оцелеем и да се развиваме като туристическа дестинация, ние..

публикувано на 19.04.24 в 08:05

Как ще финансират ремонта на пътя Царево - Малко Търново

Концепция за основен ремонт на пътя Царево - Малко Търново и мерки за облагородяване на туристически обекти ще бъде подложена на гласуване в интернет.  До 20 април всички заинтересовани ще имат възможност да се запознаят с нея и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да я подкрепят или да направят коментари или възражения. Получаването на..

публикувано на 18.04.24 в 17:15

Икономическа полиция и НАП проверяват къмпинг "Тополи" в залива Вромос

Сектор "Икономическа полиция" и Националната агенция за приходите ще се включат в проверките на така наречения къмпинг "Тополи" в залива Вромос, съобщи областната администрация в Бургас. Това стана ясно след работна среща там на междуведомствената комисия. В Община Созопол, РИОСВ и Областна дирекция „Земеделие“ са образувани преписки относно неговата..

обновено на 18.04.24 в 15:20
Заседание на комисията по устройство на територията към Общински съвет-Бургас

Изграждането на жилищна сграда притеснява голям инвеститор в кв. "Мадика"

Голям инвеститор с притеснения относно строеж на 10-етажна жилищна сграда. Мястото е бургаският квартал „Мадика“, където „Сидоинвест“ има производствена база с инвестиция от 10 млн. лв. Ръководството е изпратило писмо до Общинския съвет на Бургас, а казуса обясни зам.-кметът по строителство Чанка Коралска по време на заседание на постоянната..

публикувано на 18.04.24 в 12:26

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър Кирил Вътев. С тях не са водени разговори за евентуалния му наследник на поста. Според председателят на регионалната структура в Бургас - Николай Киров, предстои да се приемат още важни закони. Той определи като сполучлив мандата на Вътев и според него украинската помощ е..

обновено на 17.04.24 в 14:28