Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще падне ли цената на билетчето в Бургас?

Цената на билета в градския транспорт на Бургас да се намали  от 1.50 лв. на 1.20 лв., за срок от 13-ти юни до края на годината. Това предлагат общински съветници от БСП.

Това ще подпомогне и гражданите, и превозвача, защото повече пътници ще ползват автобусите, смятат от БСП. Мотивите пояснява Живко Господинов:

Голяма част от хората, които искат да купят карта, нямат финансовата възможност да го направят, защото тя изисква определен брой на пътувания, които трябва да се предплатят“, казва Господинов.

БСП предлагат разликата да бъде компенсирана от общинския бюджет. Против това се обяви Константин Бачийски от Средна европейска класа, но той посочи, че може въобще да не се стигне до дотация:

За мен е много интересно да разберем каква част от себестойността на билета е горивото. Горивата, поне аз като ходя на бензиностанцията, ми се струва, че са значително поевтинели. За мен е редно да разберем каква част от тази цена, дали е 1.50 лв. или 1.20 лв., няма значение, каква част представляват разходите за горива“, посочи Бачийски.

Стойността на горивата не е толкова определяща за цената на билета, посочи финансовият заместник – кмет Красимир Стойчев:

Горивата са около 28% в общата маса на себестойността. Не е някакъв много решителен процент, да отиде на половината себестойността“, поясни Стойчев.

Не е сега моментът да се променя цената на билета, смята Красимир Стойчев.

Подробности можете да чуете в прикачените файлове.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Старата и новата плоча върпу дома на Венета Ботева и Христо Ботев

"Булевард Демокрация" - на 2 юни

„ След Освобождението Венета Ботева получава жалка поборническа пенсия от 30 лв., която не стига за нищо. Венета няколко пъти пише просби до Народното събрание с молба сумата да бъде увеличена, но получава откази. И то от председателя Стефан Стамболов, когото тя хранила дълго време в Букурещ, и когото Ботев много обичал. Стамболов се отвръща от..

публикувано на 02.06.20 в 14:57

Несебър също почете 2 юни

Несебър отбеляза 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България.  Сред присъстващите на паметника на поета бе и кметът на общината Николай Димитров. След като по традиция точно в 12 часа прозвучаха сирените – сигнал за едноминутно мълчание в памет на героите, Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър-Световно наследство“ припомни..

публикувано на 02.06.20 в 14:31

Поморие се преклони пред паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

Денят на загиналите за свободата на България и 144-та годишнина от гибелта на Ботев бяха официално почетени и в Поморие, пред бюст-паметника на поета. Интересни исторически факти за живота на революционера и събитията около 2 юни 1976 г. припомни в словото си директорът на ОУ „Христо Ботев“ гр. Поморие Румяна Динева. Точно в 12.00 часа, под звука на..

публикувано на 02.06.20 в 14:05

Бургазлии: Ботев ни завеща, че свободата не е даденост

Цветя и венци бяха положени днес пред паметника на Христо Ботев в Морската градина в Бургас. Традиционният ритуал по повод годишнината от смъртта на поета не се състоя, но въпреки това  граждани, представители на общинската и областната администрации, политически формации и общински съветници почетоха  делото на Ботев и загиналите за свободата на..

публикувано на 02.06.20 в 13:45

Връщат нощната линия в Бургас

"Бургасбус" и Община Бургас информират, че се възстановява обслужването на нощната линия. Тя ще се движи от петък, 5 юни.  От общинския превозвач допълват, че се въвежда и допълнителен курс в 23.30 ч. от Терминал "Меден рудник". Часовете на разписанието за нощната линия ще бъдат следните: - От Терминал "Славейков" - 00:00; 01:00; 02:00; 03:00; 04:00...

публикувано на 02.06.20 в 12:58

Стартира втората сесия за съфинансиране на културни проекти от Община Бургас

Община Бургас информира, че стартира втората сесия за 2020 година по програмата за съфинансиране на културни организации и артисти на свободна практика развиващи културна дейност в Бургас. Това се случва  съгласно "Правилник за условията, реда и критериите за предоставяне на финансови средства за съфинансиране на културни проекти на територията на..

публикувано на 02.06.20 в 10:53

В Сливен започва планиран ремонт на светофарна уредба

Започва планиран ремонт на светофарната уредба на кръстовището между сливенските булеварди „Братя Миладинови“,  „Хаджи Димитър“ и „Стефан Караджа“. Дейностите ще се извършват в почивните от 6 юни до 12 юли от 9 до 18 часа. В този период светофарът ще бъде изключван. Дейностите предвиждат подмяна на всички секции с нови с LED крушки. При..

публикувано на 02.06.20 в 08:57