Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Випуск 2020 ще остане в историята на Механото

Снимка: Община Бургас

И учителите и учениците ще запомнят този 24 –ти май. Празникът от училищата се пренесе в интернет. Виртуално изпратиха своите абитуриенти от Професионалната гимназията по механоелектротехника и елетроника в Бургас, по същия начин се отбелязаха и 95 години от създаването на училището. 

Успяхме и учители и ученици бързо да се мобилизираме за дистанционната среда на обучение, каза директорът на гимназията инж.Роза Желева. В помощ е била създадена електронна материална книга. Тя е спомогнала да няма проблем в преподаването. За всички беше голямо изпитание дистанционното обучение, но се справихме с лекота, подчерта директорът. Пускахме  постоянно анкети на учениците, имахме обратна връзка с тях,някои работеха само на телефони, обясни още Желева. Преподавателите са обучавали по практика чрез различни клипове и филми :

Естествено не е същото. Това, което се показва на живо и трябва да го пипне човек, няма как да бъде заменено. Колегите имат готовност, това,което е преподавано в е-среда, да бъде компенсирано след това в редовните часове. Сега натрупват знания, които после ще бъдат повторени на практика.

Изпратихме випуска виртуално, ние сме единствените, които бяха във виртуалните класни стаи, каза ще Роза Желева.Всички дванадесетокласници са били приветствани от осмокласниците. Приветствие са отправили и учителите, аз им казах, че:

Те ще останат в историята на Механото, като изпратени за първи път по този начин.Когато те си вземат изпитите, когато им раздаваме дипломите, тогава може да има изпращане на живо, но времето ще покаже.

Виртуално преминаха и проявите за 95-тата годишнина на училището, събитията продължават, уточни директорът:

Иновативни уроци, състезания, това го споделяме на сайта на училището.Ще възобновим календара, който бяхме предвидили за цялата учебна година.

Роза Желева не очаква да има проблеми при провеждането на изпитите за абитуриентите:

Предприели сме всички мерки, които са ни дали като  инструкции от МОН. И за колегите в училище са предприети необходимите мерки, има предпазни средства, на учениците се правят инструктажи.

Приемът тази година ще е като миналогодишния. Започнахме тази учебна година с нова паралелка "Ремонт на летателни апарати" , готови сме, ако от страна на бизнеса има интерес към нови паралелки, да се отзовем на потребностите на пазара, каза Желева.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изпити по желание след 12 клас днес и в четвъртък

От 8:00 ч. и от 14:00 ч. днес, както и в четвъртък ще се проведат изпитите по желание след 12 клас, с резултатите от които зрелостниците могат да кандидатстват в различни специалности във висшите училища. От 8:00 часа започнаха изпитите по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда и по чужди езици без английски, който ще се проведе на 4..

публикувано на 02.06.20 в 08:21

Без преписвачи на матурата по литература в Бургас

Върху разказа на Елин Пелин „Чорба от греховете на отец Никодим“ писаха днес зрелостниците. Учениците влязоха за първи път в класните стаи, след като завършиха дистанционно годината. Третата част от матурата по литература – интерпретативно съчинение се оказа не много лека, поне за някои от тях, споделиха на излизане от изпита абитуриенти...

публикувано на 01.06.20 в 15:48

Интерпретативно съчинение и есе пишат днес зрелостниците

По интерпретативно съчинение или есе пишат  зрелостниците, които са подали заявления за явяването на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература. 149 са те в Търговската гимназия в Бургас, каза директорът Павел Чепов: "Всичко е нормално, извикахме по-рано учениците в 8:00 часа, за да можем бавно да ги..

обновено на 01.06.20 в 12:19

Детските градини в Общините Созопол, Карнобат, Айтос и Несебър отварят врати днес

Детските градини в община Созопол отварят днес. Целият персонал беше тестван за Covid 19, обясни кметът Тихомир Янакиев. Раздадени са и инфраред термометри в детските заведения. "Всяко дете ще бъде с премерена  температура преди да влезе в детската градина, като уверение, че децата, които влизат са здрави. Приключи дезинфекцията на самите..

публикувано на 01.06.20 в 09:32

Виолета Илиева: Призоваваме да няма струпване пред училищата на матурите

При строги епидемични мерки ще се проведат тази година държавните зрелостни изпити. Задължителната дистанция от два метра разтояние ще бъде спазена, като учениците ще бъдат разпределени в класните стаи от 7 до максимум 12 души, съобщи директорът на регионалното управление на образованието Виолета Илиева. „Искам да се обърна към всички родители,..

публикувано на 30.05.20 в 17:18

3100 зрелостници се очаква да се явят на матурите в Бургас

В необичайна обстановка и на необичайни дати ще се проведат матурите за зрелостниците тази година. Заради извънредното положение, задължителните държавни зрелостни изпити за 12 клас ще бъдат на 1 и 3 юни, а тези по желание – на 2 и 4 юни. Три хиляди и сто са зрелостниците в Бургас, които ще се явят на изпита по български език и..

публикувано на 29.05.20 в 14:44

Бургаската гимназия по морско корабоплаване ще си сътрудничи с Висшето военноморско училище

Професионалната гимназия по корабоплаване и рибарство "Свети Никола" - Бургас и Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" - Варна ще си сътрудничат в образователния процес. Двете учебни заведения подписаха договор за съвместна дейност в областта на морските науки. Събитието се състоя в кабинета на кмета Димитър Николов. На него..

публикувано на 28.05.20 в 16:04