Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докладна за продажба на парцел провокира гражданско недоволство

Представители на Средна европейска класа и граждани изразиха недоволството си от докладна записка за продажба  на общински терен  в Бургас. Той се намира на ъгъла на улиците Христо Ботев и Македония, пред блоковете 50 и 31, до ДГ Раковина. Сега на мястото функционира топла скара.

Комплекс Възраждане е презастроен и подобни предложения пораждат обществена реакция. Не са съгласни живущите тук да се построи поредната сграда- това заявяват от СЕК.

Стоян Царев отбеляза:  Община Бургас е готова да продаде парцел от 219 квадратни метра на фирма, която има павилион на това място. Нищо не налага продажбата на тази земя. Павилионът е 32 квадрата, земята 219 кв. За нея ще се платят около 200 хиляди лева. Наскоро във Възраждане се продаде земя на търг, чиято цена достигна 1000 евро на квадрат, а тук се искат 1000 лв на квадрат.

Има ли индикации, че ще  се строи жилищна сграда?

Към момента няма разрешително, няма инвестиционно намерение, но едва ли някой ще плати 200 хил., за да си направи по-хубав павилион, при това 200 кв., добавя Царев.

 Преди седмици общината отчужди два парцела в Изгрев, защото пречеха на гражданите, щеше да има презастрояване. Там общината плати, а сега решава да продаде, без да е наложително, собствения си имот, тук, където няма място да се разминеш, има и детска градина.

Районът е обект на шумово и прахово замърсяване,  настояването е да остане растителност.

Кристина Костова казва:

На тази улица, която е централна, с огромен трафик, където хората са подложени от години на шумов, прахов терор, на постоянно обгазяване от изгорелите газове, тази площ задължително трябва да се запази като зелена, и то залесена с широколистни дървета, както си е по закон, защото за шума също има закон в България.

Вие не знаете какво е да се живее тук, денонощно да сте подложени на шум, да нямате почивка нито през деня, нито през нощта, да сте непълноценни за работа, защо петима мотористи с модифицирани мотори, които са забранени, форсират. Бургас няма да привлече туристи и хора с блокове. Той привлича със запазения автентичен център, с красивите къщи, с по- ниската архитектура, със зелените площи.

Общинският съвет ще разгледа докладната записка на сесията в сряда, 27 май.

https://burgascouncil.org/sites/default/files/2020-05/10129sayt.pdf

В нея се посочва продажба на недвижим имот частна общинска собственост. Постъпило е заявление от ЕМДИ Бс ЕООД. Дружеството е собственик на масивна едноетажна сграда.Сградата е бивш пункт на Топливо.Община Бургас е собственик на УПИ IV-301 в квартал 138, целият с площ 219 кв. , отреден за обществено обслужване. Продажба на земя частна общинска собственост може да се извърши на собственици на законно построена сграда  в общински поземлен имот от кмета без търг или конкурс, с решение на Общинския съвет.   Искането е разгледано от Комисия, която потвърждава, че са налице условията да бъде продаден на правоимащите въз основа на пазарна оценка от независим оценител.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ВиК ремонт затваря от 18 часа кръстовище по ул. „Индустриална“

Заради изграждането на промишлен водопровод на улица „Индустриална“, от 18.00 часа днес до 04:00 часа на 29 март се въвежда временна организация на движението. Затваря се за превозни средства кръстовището, образувано от  „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между автоцентъра и „Ламина“.

публикувано на 28.03.24 в 12:35

Водата ще бъде спряна в част от "Изгрев" и "Зорница" в Бургас

Водата ще бъде спряна днес  от 08:30ч до 16:00ч във високите зони на комплексите "Изгрев" и "Зорница".  Това съобщават от ВиК - Бургас.  Причината е извършването на строително -монтажни дейности. 

публикувано на 28.03.24 в 08:15

Дни на отворените врати във войскови район "Кабиле"

По повод 20 годишнината от членството на България в НАТО Дни на отворените врати организират 20-ти самоходен артилерийски дивизион и 42 механизиран батальон.  Днес и утре от 10  до 16:30 ч. двете формирования ще направят демонстративни центрове с основните образци въоръжение и техника  във войсковия район  Кабиле край Ямбол.  Посетителите ще могат..

публикувано на 28.03.24 в 07:46

Разположиха специален контейнер в Царево за стари мебели и дървени отпадъци

Община Царево и Кроношпан България подписаха меморандум за сътрудничество. Целта на партньорството е оползотворяване на дървесните отпадъци, образувани на територията на общината, намаляване депонирането на отпадък и подобряване на екологичните показатели. Предприятието разположи голям 38 кубиков контейнер, в който жителите ще могат да..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Кметът Тихомир Янакиев (вляво) и председателят на общинския съвет Станимир Андонов.

Увеличават цената на детската млечна кухня в Созопол

По-висока цена на детската млечна кухня в Созопол гласува общинският съвет на днешното си заседание. Тя се увеличава с 2,50 лева и за местните жители, и за останалите, които ползват услугата предимно през летните месеци. След повишението един купон за храноден на дете от общината на възраст от 10 месеца до 3 години ще струва 5 лева...

публикувано на 27.03.24 в 16:31

Сдружение "За чиста природа - село Дюлево": Отменете решението за соларен парк

От сдружение „За чиста природа - село Дюлево“ за пореден път се обявиха срещу проекта за изграждане на фотоволтаичен парк край селището. На заседание на местния парламент днес неговият председател Валентин Киров поиска съветниците да отменят решението си за частично изменение на Общия устройствен план за бъдещ строеж на фотоволтаична..

публикувано на 27.03.24 в 15:29

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

Бургас ще бъде домакин на деветото издание на Българския географски фестивал – най-голямото събитие, популяризиращо науките за Земята в България.  Събитието ще се проведе на 27 и 28 април в Конгресния център. Организацията на събитието, което ще събере над 500 участници от цялата страна, обсъдиха деканът на Геолого-географския факултет на Софийския..

публикувано на 27.03.24 в 14:34