Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Докладна за продажба на парцел провокира гражданско недоволство

Представители на Средна европейска класа и граждани изразиха недоволството си от докладна записка за продажба  на общински терен  в Бургас. Той се намира на ъгъла на улиците Христо Ботев и Македония, пред блоковете 50 и 31, до ДГ Раковина. Сега на мястото функционира топла скара.

Комплекс Възраждане е презастроен и подобни предложения пораждат обществена реакция. Не са съгласни живущите тук да се построи поредната сграда- това заявяват от СЕК.

Стоян Царев отбеляза:  Община Бургас е готова да продаде парцел от 219 квадратни метра на фирма, която има павилион на това място. Нищо не налага продажбата на тази земя. Павилионът е 32 квадрата, земята 219 кв. За нея ще се платят около 200 хиляди лева. Наскоро във Възраждане се продаде земя на търг, чиято цена достигна 1000 евро на квадрат, а тук се искат 1000 лв на квадрат.

Има ли индикации, че ще  се строи жилищна сграда?

Към момента няма разрешително, няма инвестиционно намерение, но едва ли някой ще плати 200 хил., за да си направи по-хубав павилион, при това 200 кв., добавя Царев.

 Преди седмици общината отчужди два парцела в Изгрев, защото пречеха на гражданите, щеше да има презастрояване. Там общината плати, а сега решава да продаде, без да е наложително, собствения си имот, тук, където няма място да се разминеш, има и детска градина.

Районът е обект на шумово и прахово замърсяване,  настояването е да остане растителност.

Кристина Костова казва:

На тази улица, която е централна, с огромен трафик, където хората са подложени от години на шумов, прахов терор, на постоянно обгазяване от изгорелите газове, тази площ задължително трябва да се запази като зелена, и то залесена с широколистни дървета, както си е по закон, защото за шума също има закон в България.

Вие не знаете какво е да се живее тук, денонощно да сте подложени на шум, да нямате почивка нито през деня, нито през нощта, да сте непълноценни за работа, защо петима мотористи с модифицирани мотори, които са забранени, форсират. Бургас няма да привлече туристи и хора с блокове. Той привлича със запазения автентичен център, с красивите къщи, с по- ниската архитектура, със зелените площи.

Общинският съвет ще разгледа докладната записка на сесията в сряда, 27 май.

https://burgascouncil.org/sites/default/files/2020-05/10129sayt.pdf

В нея се посочва продажба на недвижим имот частна общинска собственост. Постъпило е заявление от ЕМДИ Бс ЕООД. Дружеството е собственик на масивна едноетажна сграда.Сградата е бивш пункт на Топливо.Община Бургас е собственик на УПИ IV-301 в квартал 138, целият с площ 219 кв. , отреден за обществено обслужване. Продажба на земя частна общинска собственост може да се извърши на собственици на законно построена сграда  в общински поземлен имот от кмета без търг или конкурс, с решение на Общинския съвет.   Искането е разгледано от Комисия, която потвърждава, че са налице условията да бъде продаден на правоимащите въз основа на пазарна оценка от независим оценител.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бойко Борисов за подпорната стена на Алепу: Подходящо място за къщичка на птици

Българският бизнес не заслужава такова отношение. Така премиерът Бойко Борисов, коментира изказването на президента Румен Радев, че се разчита повече на обществени поръчки и се точи хазната. " Няма да коментирам и няма да влизам в ченгеджийски номера" , каза премиерът Бойко Борисов. " Да се опита той да обединява, не да разединява всеки..

публикувано на 05.07.20 в 12:16

Община Сунгурларе ще актуализира бюджета си

Община Сунгурларе ще актуализира бюджета си на сесия, която ще бъде насрочена до десет дни. Това съобщава кметът Георги Кенов: Много пари похарчихме за самото извънредно положение, дезинфектанти, консумативи. Голяма е общината като територия. Аз смятам, че и правителството ще се намеси с някаква помощ за общините, защото ние също страдаме...

публикувано на 05.07.20 в 10:43

Борисов инспектира реконструкцията на пречиствателната станция за Приморско и Китен

"Огромна пречиствателна станция на общините Китен и Приморско - има най-съвременните шведски и италиански системи. Изпълнихме това, което сме обещали - да предоставим най-чистото море“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който инспектира реконструкцията и разширяването на пречиствателната станция за отпадни води и изграждане..

публикувано на 05.07.20 в 10:34

Още камери в Борисовата градинка ще допринесат за сигурността

Бисер Русимов от Организацията за защита на българските граждани ще внесе  утре в Община Бургас   подписка за подобряване на градската среда, свързана с Борисовата градинка. Проблемите там са от години и гражданите неведнъж са сигнализирали. От едната страна, до детската градина, има четири монтирани камери, но другата остава без..

публикувано на 05.07.20 в 09:18

Бойко Борисов е на посещение в област Бургас

Премиерът Бойко Борисов  ще открие обходния път на Поморие след 9.30 часа, това е последен етап от модернизацията на пътя Бургас - Слънчев бряг. С построяването му транзитното движение се изнася извън града, повишава се безопасността на движението и се намалява замърсяването на въздуха. Обходният път на Поморие е готов със средства от..

публикувано на 05.07.20 в 07:38

Майката на Мохамед: Синът ми не е терорист

Майката на 21-годишния Мохамед Абдулкадер, който бе обвинен в тероризъм зад граница, отрича той да е участвал в бойни действия в Сирия.  Синът ми не е терорист, категорична е Анелия. Снимките, на които позира с оръжие, са от периода, в който семейството живее в Халеб. Мохамед тогава е на 15-години, а тя подава молба до българското консулството..

публикувано на 04.07.20 в 17:26

Атрактивни автомобили в ретро парад в Бургас (ВИДЕО И СНИМКИ)

„Вяра в доброто“ е надсловът на 13-ото издание на ретро парада в Бургас, който се провежда днес до Пантеона.  „През последната година се случиха много добрини. Да помогнеш на едно дете да проходи, да участваш безкористно като доброволец и да помагаш на нуждаещите се. Вярваме, че доброто е навсякъде и заразява все повече хора и днес това е..

обновено на 04.07.20 в 13:27