Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаският съд отказа екстрадиция в Португалия на двама от Карагеоргиево, осъдени за кражби там

Апелативен съд – Бургас потвърди отказ за изпълнение на Европейска заповед за арест за двама жители на айтоското село Карагеоргиево и прие наказанията им „лишаване от свобода“ да бъдат приведени в изпълнение от прокурор у нас.

И двамата са с влезли в сила присъди от Централен съд за наказателни дела в Лисабон, Португалия. За всеки от тях има издадена европейска заповед за арест от 4 февруари 2020 г., на базата на съдебно решение от декември 2017 г. на същия съд и са търсени от съдебните власти в Португалия за изтърпяване на ефективно наказание.

61-годишната Айше Х. е осъдена на „лишаване от свобода“ за срок от 4 години, за извършването на общо 6 престъпления в Португалия. В заповедна за арест е посочено, че през декември 2014 г.- януари 2015 г. в Лисабон, тя в съучастие с други подсъдими по същото дело лица - български граждани, осъществила две кражби на банкови дебитни карти и банкови книжки от техните собственици. По същото време, отново в съучастие с други съподсъдими българката е осъществила и 3 компютърни измами и още една квалифицирана компютърна измама. Съгласно португалското наказателно право те се свеждат до теглене на суми от АТМ устройства с чужди платежни инструменти и съответните за тях кодове, както и неоторизирани покупки на стоки в търговски обекти чрез ПОС терминал с използване на чужди платежни инструменти, с намерение деецът да придобие за себе си или за трети лица незаконно облагодетелстване. Квалифицираният случай на компютърната измама по смисъла НК на Португалия визира паричната стойност, сравнително висока или висока, на причинената с деянието имуществена вреда.

В Европейската заповед за арест на Сабахатин Р. (65 г.) е посочено, че е признат за виновен в извършването на общо 2 престъпления - обикновена компютърна измама и квалифицирана компютърна измама и му е наложеното ефективно общо наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 9 месеца.

Бургаският апелативният съд споделя изводите на първата инстанция, че изпълнението на Европейската заповед за арест  следва да бъде отказано и за двете търсени лица, като се приеме наказанията им „лишаване от свобода“ да се приведат от прокурор в България.

В случая лицата са български гражданин, заявили, че не желаят да търпят наказанието в Португалия, казват от Апелативния съд в Бургас.  След като първата инстанция правилно е съобразила напредналата възраст на двамата, както и трайно намалена работоспособност в резултат на тежки хронични заболявания на женат., чистото съдебно минало и трудовата заетост на мъжа, то правилно е прието наказанието лишаване от свобода за всеки един от тях да бъде приведено в изпълнение от прокурор у нас, се казва в съобщение на бургаските магистрати. Решението на Бургаския апелативен съд е окончателно. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Върнаха делото за смъртта на четирима души, загинали при катастрофа в Сливен

Окръжният съд в Сливен върна делото за катастрофата, при която миналата година в ранните сутрешни часове на Гергьовден бяха пометени и убити от джип четирима мъже, возещи се в каруца без светлинни обозначения. Причината за връщането в досъдебна фаза е, че прокуратурата не е уведомила част от роднините за започналото разследване и други законови..

публикувано на 16.04.24 в 14:49

Задържаха мъж, произвеждал наркотици в дома си

Мъж на 34 години е задържан за производство на наркотици, съобщават от полицията. Служители на полицията са претърсили дома му на ул. "Оборище" в Бургас. Там са открити  четири полиетиленови плика и пластмасова бутилка, съдържащи метамфетамин с общо тегло около 150 гр., много прекурсори и материали, служещи за производство на наркотика.  Иззети са..

публикувано на 16.04.24 в 11:44
Снимката е илюстративна.

Дете пострада с електрическа тротинетка в Бургас

14-годишно момче пострада при инцидент с електрическа тротинетка, съобщават от полицията. В района на  кръстовището между бургаските улици "Зора" и "Цар Иван Владислав", предвижвайки се с тротинетката, детето не е  пропуснало правомерно движещия се от дясната му страна автомобил, управляван от 34 годишен шофьор.  Момчето е със счупена дясна ключица,..

публикувано на 16.04.24 в 11:11

Шофьор е задържан с 2.13 промила и кокаин край кв. Ветрен

23-годишен бургазлия е задържан за шофиране след употреба на алкохол и наркотици, съобщиха от полицията. Той е спрян за проверка в района на квартал Ветрен. Установено е, че той е шофирал с 2.13 промила алкохол в кръвта и след употреба на кокаин.  Автомобилът е иззет по надлежния ред. По случая е образувано бързо производство.

публикувано на 15.04.24 в 09:18
Снимката е с илюстративна цел

Задържаха мъж, получил пратка с марихуана чрез куриерска фирма

36-годишен мъж от София е задържан от полицията за притежание на наркотици. Представител на куриерска фирма е сигнализирал, че в айтоския им офис е получена пратка с мирис на марихуана.  Впоследствие полицията е установила, че получателят на пратката в софиянецът. От него е иззет плик с марихуана с общо тегло около 20 грама. По случая е образувано..

публикувано на 15.04.24 в 09:12

В ареста остава обвиняем за каналджийство на мигранти

Най-тежката мярката за неотклонение „задържане под стража“ наложи Апелативния съд в Бургас на обвиняем за каналджийство. Така се отменя наложената от Окръжния съд в Бургас мярка „гаранция“ в размер на 2000 лв.  Обвиняемият и още трима се изправят пред съда за създаване на  добре обмислен и планиран канал за мигранти от Турция към България..

публикувано на 12.04.24 в 12:03

Полицията установи крадеца на над 10 хил. лева от дома на пенсионер в село Оризаре

Полицията в Несебър е установила извършителя на кражбата на сумата от 10 350 лева, собственост на 89-годишен мъж от село Оризаре.  Случаят е от 9 април, когато 46-годишен криминално проявен и осъждан мъж от същото село отнема сумата от дома на пенсионера.  Част от парите са намерени и иззети.  Работата по случая продължава. 

публикувано на 11.04.24 в 09:28