Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Главният здравен инспектор консултира Бургас за мащабното имунологично тестване

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев консултира методологията на предстоящото мащабно представително проучване, което да покаже степента на изградения имунитет срещу КОВИД-19 в Бургас. Днес той се среща с кмета Димитър Николов и директора на РЗИ д-р Георги Паздеров.

"Много се радвам, че съм пак в Бургас и с това, което правим, бихме могли да помогнем на местния бизнес. На практика данните от последните две седмици недвусмислено показват, че Бургас е един от най-запазените по отношение на КОВИД региони, тъй като нямаме нови случаи, макар че процентът на изследваните е един от най-високите в страната. За да бъдем екзактни, искаме да направим по-мащабно изследване в максимално кратки срокове, така че да докажем, и то научно, какъв е процентът на носителство, колко хора са се срещали в областта с вируса и доколко този регион е един от най-безопасните в Европа по отношение на това хората да идват тук спокойно, да ползват морето, плажовете и всички други красоти, като се чувстват спокойни за себе си, семействата си и децата. Основното на едно такова проучване е, че няма таргет групи. То трябва да е случайно като местоживеене, пол, професия, етническа принадлежност, така че резултатът да даде действително реалната картина", каза доцент Кунчев.

Кметът Николов му благодари за подкрепата и заяви, че мащабното тестване ще обхване не само областния център, но и общини около Бургаския залив и по Южното Черноморие. Целта е целият регион да се рекламира като сигурна туристическа дестинация.

"Голям е броят на хората, които ще се изследват. Ще се ангажират много хора, но съм сигурен, и досега Бургас показа, че като община, като регион, като организация, може да направи доста неща. Убеден съм, че в рамките на един разумен срок от 2-3 седмици сме в състояние да го осъществим", добави доц. Кунчев.

За имунологичното проучване, предложено от кмета Николов, се предвижда да бъдат използвани между 3000 и 5000 антителни теста. То трябва да бъде осъществено през първата половина на юни. Така в началото на летния сезон Бургас ще разполага с едно представително изследване, което да му даде основанието да се рекламира като сигурна дестинация и безопасен за посещение и почивка регион. То ще бъде предоставено и на хората от туристическия бранш.

Подобна реклама в момента си правят много държави и региони в Европа, но само на думи. Когато скоро Бургас излезе със свое послание към туристите, то ще е подкрепено с резултатите от това представително изследване.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министерски съвет удължи извънредната епидемична обстановка до края на юли

Министерски съвет удължи извънредната епидемична обстановка до края на юли месец. Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 9 юли в света са регистрирани 12 017 118 заболели от..

публикувано на 15.07.20 в 17:04

Пет са потвърдените нови случаи на COVID-19 в област Сливен

Пет са потвърдените нови случаи на COVID-19 през последното денонощие в Сливенска област, съобщават от Областния кризисен щаб. Към момента активните случаи на коронавирусни инфекции в областта са 101.  Новозаразените с COVID-19 са двама души от Сливен и трима от Нова Загора. Трима от болните са се инфектирали в две семейни огнища, по данни на РЗИ. Няма..

публикувано на 15.07.20 в 16:32

209 достигна броят на диагностицираните с Covid - 19 в Ямболска област

209 достигна броят на диагностицираните с Коронавирус в Ямболска област. За последното денонощие са регистрирани нови 6 случая. Семейство от Ямбол с дете на 7 години е заразено с коронавирус и е настанено в ямболската болница, съобщиха от РЗИ. Мъжът е италианец, но живее в България, съпругата му е българка. И двамата са с пневмония, детето не проявява..

публикувано на 15.07.20 в 12:36

Десет са новите случаи на COVID-19 в Бургас, в Сливен 5, Ямбол 3

Според данните в Националната информационна система по области новорегистрираните по настоящ адрес са: в Благоевград - 19; Бургас - 10 ; Варна - 2; Велико Търново - 4;  Враца - 1; Габрово - 1; Добрич - 9; Кърджали - 4; Кюстендил - 10; Ловеч - 1;  Пазарджик - 5; Перник - 3; Плевен - 2; Пловдив - 24; Русе - 4; Сливен - 5; Смолян - 7; София област -..

публикувано на 15.07.20 в 09:39

234 са новите случаи на COVID-19 в страната

234 са новите случаи на коронавирусна инфекция при направени 4 885 PCR теста. Това показват данните на Националния информационен портал към полунощ. Най-много са новите случаи в София, следват Пловдив и Благоевград. 146 души са оздравели за последното денонощие, 7 са починали. Активните случаи са 3 699.

публикувано на 15.07.20 в 07:41

159 са новите случаи на Covid-19 в страната

159 са новите случаи на Covid-19 у нас за последното денонощие при направени 3 341 PCR теста. С тях общият брой на заразените в страната достига 7 411души, от които активни са 3 618. Това показват официалните данни, публикувани на Единния информационен портал към полунощ. Разпределението по области е, както следва: Благоевград - 2; Варна - 5; Велико..

публикувано на 14.07.20 в 08:30

19 са случаите на Ковид-19 в Сливен през изминалата седмица

За периода от 6 до 12 юли, включително, в община Сливен новите случаи на Ковид-19 са 19. 17 са регистрирани в града, а два – в населени места. Излекувани са 4 души – всички от града. Няма починали хора, съобщават от общината.    Активните случаи към момента са 43, като 31 са от Сливен и 12 от населените места. В болница са 23 пациенти, останалите са на..

публикувано на 13.07.20 в 11:51