Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нова колекция от фигури на тракийски конник е изложена в Бургас

Колекция от нови седем бронзови фигури на тракийски конник е изложена в залата на Археологическия музей в Бургас. Находките са от II - III век. Фигурите са тематично свързани и са части към композиции, съставени от три елемента - конникът и конят стъпил върху фундамент.

Фундаментът от една страна засилва значимостта на представената сцена, но от друга страна, функционално задържа фигурите изправени. Някога старите майстори са споявали елементите на фигурките една към друга с помощта на калай с примеси. Времето оказва деструктивно влияние върху калая и композициите са се разделяли. Затова обикновено до нас достигат частите поотделно и много рядко може да се открие пълна композиция. С  експозиционна цел и за нагледно представяне на трите части, в една от фигурите те са събрани от различни композиции.

Един от предметите е открит по време на археологическите разкопки на крепостта Русокастро през 2019 година. Пет от фигурите са постъпили във фондовете на музея след дарение, направено от Хачик Папазян. Един от ценните предмети, този, който се отличава с най-прецизна изработка, е открит в Поморие през 1970 година.

Артефактите са реставрирани от Силвия Борисова - реставратор в РИМ - Бургас. Те ще бъдат част от постоянната експозиция на Археологическия музей.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Б.Т.Р. и „Тангра“ са сред гостите за празника на Несебър

За поредно лято жителите и гостите на Несебър ще съпреживеят широката палитра от зареждащи емоции, съпътстващи двудневната богата програма по случай празника на града, която по традиция ще кулминира в нощта на 15 август с впечатляващо 3D светлинно шоу на крепостните стени и грандиозен пиро-музикален лазерен спектакъл.  „Тоника СВ“ и легендарните рок..

публикувано на 03.08.20 в 11:56

Фотографии разкриват любопитни истории за Италия

 "Копнеж по Италия" - така е озаглавена фотографската изложба на Евгени Димитров, организирана съвместно с   Италианския културен институт в София и подредена в Бургас. Повод за нея станали първите дни на социалното дистанциране в България. " По времето, когато Италия понасяше първите удари на епидемията, забелязах как започва да се променя..

публикувано на 03.08.20 в 11:29

Остров Света Анастасия с вълнуваща празнична програма

Изненади и забавления на остров Света Анастасия от 13 до 16 август.   В първия ден ще е откриването на фотоизложбата "Дом на светлината - морските фарове от България и света", тя е създадена от Бела Бенова - пътешественик, писател и фотограф. В 11:30 ч.  ще е представянето  на нейната  книга "По пътя на пулсиращата светлина". В 21:00 започва..

публикувано на 03.08.20 в 11:24

Вселена от гласове

"Вселена от гласове" е озаглавен концерт-спектакълът на Фортисимо , който ще разкрие красотата на  акапелното многогласно пеене под диригентството на Милена Добрева. "В родния Бургас! Това е такова вълнение,  че   не мога да опиша какво изпитваме в момента, с какво нетърпение го очакваме да се случи. Имаме нови произведения, имаме нови изненади и..

публикувано на 02.08.20 в 09:43

Дни на куклите

Фестивалът „Дни на куклите“ започва тази вечер в Бургас. 15 постановки и 10 театрални трупи ще посрещат децата и родителите на „Охлюва“ в продължение на седмица. Откриването е от 19 часа. "Вълкът и седемте козлета", представени от детската театрална формация "Усмивка" с ръководител Румяна Кралева, е спектакълът, който открива фестивала. Час по-късно е..

публикувано на 02.08.20 в 08:29

През август ще се приемат творби за участие в биеналето „Приятели на морето“

От 17 до 21 август всички художници от България, с живописни, графични и скулптурни творби, посветени на морето, могат да подават своите творби за участие в тазгодишното издание на Националната изложба "Приятели на морето". Националната изложба  за съвременна живопис, графика и скулптура е най-старата извънстолична национална изява- от 1968 г. и се..

публикувано на 31.07.20 в 13:17

Парти под открито небе в парк „Росенец“ за "Sun Tribe Free Open Air"

Фестивалът  " Sun Tribe Free Open Air "  за електронна и алтернативна музика ще се проведе за 11-та година на една от поляните в парк "Росенец". Събитието започва тази вече и ще продължи и утре. Входът е свободен, а който иска може да си донесе палатка. Първата вечер е запазена за по-алтернативния звук. Основни гости ще са групата..

обновено на 31.07.20 в 11:47