Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова колекция от фигури на тракийски конник е изложена в Бургас

Колекция от нови седем бронзови фигури на тракийски конник е изложена в залата на Археологическия музей в Бургас. Находките са от II - III век. Фигурите са тематично свързани и са части към композиции, съставени от три елемента - конникът и конят стъпил върху фундамент.

Фундаментът от една страна засилва значимостта на представената сцена, но от друга страна, функционално задържа фигурите изправени. Някога старите майстори са споявали елементите на фигурките една към друга с помощта на калай с примеси. Времето оказва деструктивно влияние върху калая и композициите са се разделяли. Затова обикновено до нас достигат частите поотделно и много рядко може да се открие пълна композиция. С  експозиционна цел и за нагледно представяне на трите части, в една от фигурите те са събрани от различни композиции.

Един от предметите е открит по време на археологическите разкопки на крепостта Русокастро през 2019 година. Пет от фигурите са постъпили във фондовете на музея след дарение, направено от Хачик Папазян. Един от ценните предмети, този, който се отличава с най-прецизна изработка, е открит в Поморие през 1970 година.

Артефактите са реставрирани от Силвия Борисова - реставратор в РИМ - Бургас. Те ще бъдат част от постоянната експозиция на Археологическия музей.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНР определи финалистите в Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет`24"

74 песни бяха допуснати за участие в категория "Нова българска поп и рок музика" на конкурса на Българското национално радио (БНР) за нова българска поп и рок музика "Пролет`24".  Селекционна комисия от музикални редактори в БНР определи 12-те финалисти, които ще изпълнят песните си на живо пред жури (съставено от композитори, певци, автори на..

публикувано на 20.04.24 в 10:15

Премиера на "Две пръчки и три съчки" в Кукления театър в Бургас

Премиерата на "Две пръчки и три съчки" ще е днес  в залата на Кукления театър. Моноспектакълът е по пиесата "Contes d'Ecorces et de Brindilles" на Христина Василева. Режисурата, сценографията и музика е на asbl "Puppetspirit" Белгия. Участва Румяна Кралева. Ето и сюжета на историята - „От както Лили стана кака, в живота на баба Хели..

обновено на 20.04.24 в 08:13

Belle Epoque Trio с пролетен концерт на Флората

С пролетен концерт ще зарадват бургазлии Belle Epoque Trio. Той ще бъде днес  от 18:30 часа в експоцентър „Флора". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас, чрез нейния Фонд КУЛТУРА. Три дами стоят зад Belle Epoque trio. Това са  Мартина Табакова, пиано,  Нона Кръстникова, сопран и..

обновено на 20.04.24 в 07:51

Представят балетната класика „Баядерка“ в понеделник

Трагичната история на Никия и Солор ще бъде разказана в спектакъла на балетната класика „Баядерка“ по музика на Лудвиг Минкус в понеделник на 22-ри април от 19 часа в Операта. Постановката и режисурата са на Веса Тонова, дългогодишна примабалерина на Софийска опера и балет, балетен режисьор и педагог. В балетната постановка артистите ще разкажат..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

"Отчаяни съпрузи" в НХК на 24 април

Бойко Кръстанов, Даниел Пеев и Явор Бахаров са „Отчаяни съпрузи“. Тримата разказват в Културния дом на НХК, на 24 април, от 19.00 часа  за успехите или по-скоро неуспехите в любовния си живот. Първият тъкмо е бил зарязан с писмо, вторият си е намерил нова приятелка, а третият е със своята от 10 години.  Историите на тримата се обединяват от отчаяните..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

Предстои в Бургас хоровата инициатива „България пее”

На 22 април предстои концерт на осем хорови колектива от Бургас и осмото издание на Националната хорова инициатива „България пее”. Музикалното събитие ще се проведе от 18:30 ч., в зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК. Това е петият концерт, който се осъществява в нашия град с подкрепата на Община Бургас и е с вход свободен.  Участници са смесен..

публикувано на 19.04.24 в 15:02

Александър Секулов представя в Бургас "Възхвала на провинцията"

Сценарист, драматург, писател, поет Александър Секулов съчетава еднакво добре различни пластове на културата и езика с динамика, колорит и индивидуалност, затова трудно може да остане незабелязан от взискателния читател. Най-новата му книга с фрагменти предлага трансформиращ препрочит на символичните и философски търсения, лежащи в основата на..

публикувано на 19.04.24 в 13:42