Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Конкурс в памет на Ненко Токмакчиев:

Изложба "Акварел" в градската галерия

Община Бургас присъди наградата на Живко Иванов, галерията отличи Димитър Чолаков
Откриването на Регионалната изложба "АКВАРЕЛ 2020" е довечера от 18 часа в Градската художествена галерия. Експозицията е посветена на художника Ненко Токмакчиев, който ни напусна през 2014-та година. 68 автора с  над 100 творби представят съвременното акварелно изкуство в двете експозиционни зали на галерията. Директорът й Георги Динев посочи:

"В центъра на изложбата са три много сериозни, от най-добрите акварели на Ненко Токмакчиев. Той беше майстор на световно ниво без да го знае. Имаме едно почетно участие на Георги Баев с великолепни работи, открити от сина му наскоро. За първи път ще бъдат показани. Възрастовото участие е в голям диапазон. Тематиката също - от хиперреализъм, портрети, абстракции."

Проектът е с конкурсен характер. Седем са номинираните художници. Жури в състав професор Кирил Божков, преподавател в НХА, изкуствоведът професор Марин Добрев, заместник-кметът по култура на община Бургас Диана Саватева и Георги Динев определиха победителите. С награда на Община Бургас на името на Ненко Токмакчиев е отличен Живко Иванов за творбата "Спомен за Н. Т.", а отличието на градската галерия отива при Димитър Чолаков за "Любовта на акулите". 
Изложбата е част от програмата на ретроуикенда на Община Бургас и може да бъде разгледана и през почивните дни.
Повече чуйте в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Макс и Мориц" в Летния театър

"Макс и Мориц" – операта за деца от Александър Йосифов, ще се играе  на 4-ти август, вторник, от 20.00 часа, в Летния театър. Режисурата  е на Александър Текелиев, диригент-постановчик е Цанислав Петков. Сценографията е на Иван Токаджиев, костюмите — на Анна-Мария Токаджиева. Разнообразните танци, в които участва балетният състав на Бургаската опера, са..

публикувано на 03.08.20 в 12:26

Б.Т.Р. и „Тангра“ са сред гостите за празника на Несебър

За поредно лято жителите и гостите на Несебър ще съпреживеят широката палитра от зареждащи емоции, съпътстващи двудневната богата програма по случай празника на града, която по традиция ще кулминира в нощта на 15 август с впечатляващо 3D светлинно шоу на крепостните стени и грандиозен пиро-музикален лазерен спектакъл.  „Тоника СВ“ и легендарните рок..

публикувано на 03.08.20 в 11:56

Фотографии разкриват любопитни истории за Италия

 "Копнеж по Италия" - така е озаглавена фотографската изложба на Евгени Димитров, организирана съвместно с   Италианския културен институт в София и подредена в Бургас. Повод за нея станали първите дни на социалното дистанциране в България. " По времето, когато Италия понасяше първите удари на епидемията, забелязах как започва да се променя..

публикувано на 03.08.20 в 11:29

Остров Света Анастасия с вълнуваща празнична програма

Изненади и забавления на остров Света Анастасия от 13 до 16 август.   В първия ден ще е откриването на фотоизложбата "Дом на светлината - морските фарове от България и света", тя е създадена от Бела Бенова - пътешественик, писател и фотограф. В 11:30 ч.  ще е представянето  на нейната  книга "По пътя на пулсиращата светлина". В 21:00 започва..

публикувано на 03.08.20 в 11:24

Вселена от гласове

"Вселена от гласове" е озаглавен концерт-спектакълът на Фортисимо , който ще разкрие красотата на  акапелното многогласно пеене под диригентството на Милена Добрева. "В родния Бургас! Това е такова вълнение,  че   не мога да опиша какво изпитваме в момента, с какво нетърпение го очакваме да се случи. Имаме нови произведения, имаме нови изненади и..

публикувано на 02.08.20 в 09:43

Дни на куклите

Фестивалът „Дни на куклите“ започва тази вечер в Бургас. 15 постановки и 10 театрални трупи ще посрещат децата и родителите на „Охлюва“ в продължение на седмица. Откриването е от 19 часа. "Вълкът и седемте козлета", представени от детската театрална формация "Усмивка" с ръководител Румяна Кралева, е спектакълът, който открива фестивала. Час по-късно е..

публикувано на 02.08.20 в 08:29

През август ще се приемат творби за участие в биеналето „Приятели на морето“

От 17 до 21 август всички художници от България, с живописни, графични и скулптурни творби, посветени на морето, могат да подават своите творби за участие в тазгодишното издание на Националната изложба "Приятели на морето". Националната изложба  за съвременна живопис, графика и скулптура е най-старата извънстолична национална изява- от 1968 г. и се..

публикувано на 31.07.20 в 13:17