Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паркингите в Созопол – доволни и недоволни  

Σοζόπολη
Снимка: αρχείο



Община Созопол драстично е повишила приходите от паркингите, след като те станаха общински. Въпреки положителните ефекти, има сигнали и на недоволни. 

6 общински паркинга с общ капацитет 800 места, с 480 повече в сравнение с преди. Електронна система и видеонаблюдение. Това са новостите в града това лято, след като паркингите станаха общински. Цените са 2 лева на час или 6 на денонощие. В Стария град пропускът е с бариера. Първите 30 минути са безплатни, като денонощието за кола е вече 16 лв. Но как се паркира и какви са оплакванията? Първото е за объркване заради организацията на движение при влизане в Стария град. Йордан Петков от дирекция "Общинска собственост и транспорт" пояснява случай с потърпевш: 

„От двете машини е взел от дясната, минал е през входа на Стария град, но е влязъл в нарушение през изхода на паркинга на кея. Разбирам го, 100 лв. са много, трябвало е да плати с 1/3 по-малко, но е трябвало да гледа къде е вход и изход, да попита. Не сме искали да заблуждаваме никого“

Второто оплакване на посетители:

Те искат с едно билетче от 6 лв. да влизат и излизат, когато искат, което няма как да стане това нещо. Няма как да излезе и да му пазим мястото.  Същото е в Стария град – влизаш с билетче, което начислява на всеки час по 2 лева след първия половин час, когато е безплатен.

Мерките на общината:

Сега допълнително, за да не стават такива неща ще сложим още една бариера на изхода, от която ще може само да се излиза. Мислехме да сложим шипове, но пък някой може да влезе срещу тях“

И ако досега бариерата се е вдигала с въженце, сега системата е електронна, което според Йордан Петков веднага е довело до икономически ефект:

„Ние за 10 дена сме направили парите, които предходното управление са дали за цяло лято. Общината е печелила 16 000 лв. от паркинги за цяло лято, а сега ние ги печелим за 10 дни“

Преминаването на паркингите под общинска опека бе едно от предизборните обещания на кмета Тихомир Янакиев. А постъпленията в поопразнената хазна вече са налице.

Повече чуйте в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви личности искат да изпратят в Брюксел учениците ни от Бургас?

Трябва младите да гласуваме, защото сега е нашият ред да обърнем избирателната активност, настояват учениците от Бургас. Те смятат, че трябва в Европарламента да изпратим тази, които ще представляват България, да следват родните политики и да защитават страната ни от лошите практики. Какви качества обаче трябва да притежават родните..

публикувано на 29.03.24 в 11:27

Щафетата на доброто организира хоро в борбата с рака и левкемията

Щафетата на доброто е инициатива в социалните мрежи на хора, които обичат и се занимават със спорт. Те организират събитие, с което искат да помогнат на двама българи, нуждаещи се от морална и финансова подкрепа. Обявено е като хоро в борбата с рака и левкемията и ще се проведе тази неделя.  Събраните средства ще са за Цветомир от Лом, който..

публикувано на 29.03.24 в 10:20

Обществено обсъждане в Поморие за предстоящи два инфраструктурни проекта

Обществено обсъждане ще се проведе днес в читалище "Светлина" в Поморие от 18.00 ч., съобщават от Общината.  Ще бъдат представени два проекта. Единият от тях предвижда о бновяване на пространството при входа на Поморие откъм Слънчев бряг и Ахелой, както и основен ремонт на ул. „Манастирска“. Другият проект е свързан с и зграждане на светофар на..

публикувано на 29.03.24 в 09:14

Водата ще бъде спряна днес в района на ул. „Братя Пренерови“ в Бургас

Водата ще бъде спряна днес от 08:00 до 13:00 ч. в района на бургаската ул. „Братя Пренерови“ в района на болница „Сърце и мозък“. Това съобщават от ВиК - Бургас.  Причината е извършването на строително - монтажни дейности. 

публикувано на 29.03.24 в 08:18

Ръст на трудовите злополуки в България, в Бургас няма нито един сериозен инцидент

Сериозен ръст на трудовия травматизъм в България през 2023 година отчете Главна инспекция по труда по време на работна среща в морския град, посветена на кампанията под надслов „Прибери се у дома след работа, там някой те очаква“. „За миналата година пряко свързаните с работния процес трудови злополуки са 440“, посочи изпълнителният директор на ГИТ..

публикувано на 28.03.24 в 17:46

Община Болярово очаква да започне работа по два ВиК проекта с пари от ПВУ

Всеки момент община Болярово очаква да подпише два договора за проекти финансирани по Плана за възстановяване и развитие. Предстои ремонт на училището и откриване на фитнес залата. Всички проблемни участъци по третокласната пътна мрежа са ремонтирани, кметът настоява това да стане с всички пътища, които водят към границата. Проблем с..

публикувано на 28.03.24 в 16:31

Ще плати ли "Лукойл" преработката на нефтените утайници за своя сметка?

Казусът с отстраняването на нефтените утайници край Бургас отново излиза на дневен ред. Предстои да се проведе на 1 и 2 април обществено обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда в общините Камено и Бургас. Това е второ преработване на документа, след като са констатирани пропуски в първия му вариант през август миналата..

публикувано на 28.03.24 в 15:24